Runeberts röst i riksdagsvalet går till...

I riksdagsvalet har jag varit klar länge med att jag ska rösta på folkpartiets Camilla Lindberg.

Skälen till valet kan ni läsa här:

Hjälp! Jag håller på att bli folkpartist!

Folkpartisten som vill legalisera bordeller!

Licensiera sexförsäljare och frigör svenska riksdagsledamöter!

Runeberts röst i det bortglömda valet går till...

Landstingsvalet är det bortglömda valet. Varken i lokaltidningen eller på Internet går det att finna särskilt många kandidater som presenterar sina prioriteringar och värderingar. Man ser toppnamnen och sedan inga fler. Jo, centerpartisten Gunilla Berglund, men sedan är det knapert med information. Alltså måste jag gå efter parti för att sedan kryssa för förstanamnet. Demokratiskt underskott utan dess like.

Jag skulle kunna rösta på Gunilla Berglund, men då får jag Owe Ahlinder på köpet och han är alldeles för fokuserad på landsbygdens särintressen och talar med avundsjuk röst om att de regionala klyftorna ökar. Då föredrar jag de nya centerpartisterna som fokuserar på landsbygdens möjligheter i stället för att vilja ta mer resurser från städerna för att ge till landsbygden.

På den andra centerlistan som Gunilla Berglund finns på får man Göran Engström på köpet och han kan jag absolut inte stödja. Förvisso är våra värderingar väldigt lika när det gäller decentralisering och regionfrågan mm. Men han är arrogant och älskar sin egen röst mer än viljan att uttrycka sig koncist. Dessutom är han motståndare till VIGAH och det räcker som argument.

Valet står då mellan Moderaterna och Folkpartiet och då får Folkpartiet ett försprång tack vare Bo Brännström som tydligast kritiserat landstingsledningen för bristande kostnadskontroll och dålig ekonomistyrning. Han har också kritiserat landstinget för att vara en stor byråkratisk koloss genom att jämföra landstinget med en satellit där politiker blickar ned på ett antal lampor som lyser, lampor som indikerar landstingsverksamhet. Tyvärr saknas konkreta förslag på hur byråkratin ska minskas.  

Helst skulle jag vilja hitta någon som är kritisk till landstingsfinansierad kultur, men har inte lyckats finna någon. Jag vet att gammelmoderaterna var väldigt kritiska och ville skära ned ordentligt. Men de nya moderaterna är diffusa. Allianspartierna har dock varit tydliga med att de prioriterar nedskärningar i kulturstöd framför nedskärningar i sjukvården och det är bra i sig.

Jag har också umgåtts med tanken på att rösta på Miljöpartiet eftersom de har visat sig vara icke-arroganta då de besvarat våra frågor. Det som ligger dem i fatet är att de under mandatperioden har stött Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som fokuserar på centralisering och ohämmade kostnadsökningar. I majoritetsställning har de även prioriterat nedskärningar i vården framför nedskärningar i kulturen. Okey, att de inte vill ta bort kulturen helt, men nog måste de väl ändå inse att vid besparingar måste vården värderas högre än kulturen? 

Miljöpartiet är dock som decentraliseringsparti garanten för att centraliseringarna inte blir ännu värre. Man kan då resonera som så att om risken för en rödgrön majoritet är stor, kan man riskminimera genom att lägga sin röst på Miljöpartiet som inte skiter i sina väljares frågor. Mitt kryss skulle då gå till Wojciech Nedzewicz som i verkligheten har bevisat att han kan skapa ekonomisk balans i bildningsstyrelsen i Avesta kommun. Han har heller inga principiella dogmer mot privatiseringar och ökad konkurrens inom vården. I vår landstingsenkät förklarade han till och med att det bästa sättet att effektivisera landstinget är att lägga ned det. Det skulle kunna räcka för mig, men tyvärr innebär nog hans landstingsmotstånd att han i stället är för den ännu större kolossen sjukvårdsregioner.

Jag kan ännu inte bestämma mig:

Valet står mellan Folkpartisten Bo Brännström och miljöpartisten Wojciech Nedzewicz.

Runeberts röst i kommunvalet går till...

Något som har slagit mig under mitt hårda arbete att få fram vad kandidaterna i partierna verkligen vill är att ALLA fokuserar på utgiftsökningar, inte på hur resurserna ska skapas. Det handlar om gratis kollektivtrafik för unga och äldre, flyttcirkus a´la turistbyrå, utomhusbassäng, asfaltering av skidspår, mer pengar till idrott, mer bidrag till föreningar som satsar på tjejer, fler ungdomsgårdar, flytta Qlturhuset till centrum, biogasanläggningar, fler lärare i klassrummen, botaniska trädgårdar inom äldrevården, kultursatsningar, öppen förskola, ekostad i Krylbo, sommarkollo för barn, längre öppettider på förskolor, kommunalt vårdnadsbidrag osv.

Vissa utgiftsökningar såsom upprustning av vägar, försköning av allmänna platser kan vara en del i att förbättra företagsklimatet, (och andra såsom botaniska trädgårdar, vårdnadsbidrag och fler lärare kan ge andra positiva bidrag till samhället) men det drunknar i en gyttja av förslag där prioriteringsordningen är diffus. Ta Moderaternas långa lista på vad de vill göra som ett exempel. Vad är viktigast mellan att flytta turistbyrån till Åsbo och att bygga en utomhusbassäng? Och av Ulf Bergs svar på en chatt vill moderaterna rusta upp övriga utomhusbad. Så var hamnar den i prioriteringsordningen? 

Sedan kan man ifrågasätta nyttan och nödvändigheten av en utomhusbassäng, är det verkligen nödvändigt för att man ska vilja bo i Avesta? Eller ännu viktigare för att starta ett företag i Avesta?

Jag kan till och med köpa resonemanget att satsningar på idrott kan förbättra företagsklimatet indirekt genom att människor håller sig i trim genom aktiv ungdomsverksamhet. Men har någon hört talas Mt:s gym? Förr i tiden ordnade ungdomar verksamheter på egen hand genom att spela bandy på isar och klippa sina egna fotbollsplaner. Men nu ska det alltid vara någon annan som fixar allt. Varför inte göra jobbet själv och betala själv via medlemsavgifter? Men okey, under en övergångsperiod kanske det kan vara bra med ungdomsverksamheter på idrottsanläggningar som kommunen finansierar, men då ska politiker i det längsta avhålla sig från att försöka styra verksamheterna efter politiska modeflugor såsom mer stöd till tjejer och liknande särintressen.

Men allra allvarligast är att förslagen för att förbättra företagsklimatet är helt undanskymda. Visst talar Allianspartierna, och då främst Moderaterna, om att tillsätta en näringslivschef som ska påskynda företagsärenden, förbättra servicen i övrigt och hålla en god kontakt med företagen. Vissa av allianspartierna talar om att längre öppettider för krogar är en viktig del i att skapa bättre förutsättningar för krögare i kommunen.  Även Alliansen tal om mer alternativ i vård och omsorg ger bidrag till ett bättre företagsklimatet. Några miljöpartister föreslår kommunala investeringsfonder. Men sedan tar det stopp.

Inget parti talar aktivt om utmaningsrätt av kommunal verksamhet och privatiseringar. Ingen ger några konkreta förslag på hur företagsklimatet ska bli bättre, det överlämnar Allianspartierna till en framtida kommunbyråkrat.

Två partier står ut när det gäller prioriteringarna. Enligt min uppfattning klarar Kristdemokraterna och Folkpartiet sig bäst när det gäller att lägga fram tydliga prioriteringar. Kristdemokraternas viktigaste fråga är utan tvekan ett kommunalt vårdnadsbidrag och Folkpartiet ett antal konkreta och relativt billiga åtgärder för att försköna kommunen. För de övriga partierna är det omöjligt att avgöra vilka åtgärder de prioriterar mest.

Eftersom inget parti prioriterar företagsklimatet får jag gå efter andra kriterier i mitt val av parti och kandidat. Moderaterna är bäst inom området och Kristdemokraterna kommer som tvåa på grund av att den lokala ledaren Curt-Åke Larsson spontant nämnde att snabba beslut och färre regler för företagare var viktigt för att få fler att flytta till Avesta. Just det spontana i svaren avslöjar partiernas prioriteringar. Centerpartiet har mig veterligen inte lyckats lägga fram ett enda konkret förslag och har inte spontant nämnt företagens villkor mer än som bisak i någon mening i partiets valfolder. Det säger allt. Alltså kan jag utesluta alla partier utom Moderaterna och Kristdemokraterna.

Moderaterna skulle kunna förtjäna min röst eftersom de har visat att de inte är arroganta när det gäller att besvara väljarnas frågor. Vilket Kristdemokraterna har visat sig vara. Men denna icke-arrogans från Moderaterna kompenseras av Ulf Bergs arroganta inställning till att politiker ska skita i vad folk kommer fram till i folkomröstningar. Bara det räcker för att stryka Ulf. (Och Bosse Brännström).

Det som ligger Kristdemokraterna i fatet är att de är motsträviga när det gäller att tillåta längre öppettider på krogar. Men enligt obekräftade rykten har Allianspartierna och AIL kommit överens om att efter valet tillåta längre öppettider. Om detta är sant, behöver jag inte fundera längre. Kristdemokraterna är svaret. Varför?

Det kommunala vårdnadsbidraget! Det är allt. Egentligen behöver jag inte veta mer eftersom vårdnadsbidraget är en av de viktigaste frihetsfrågorna där politikens gränser ska punktmarkeras.

Så vilken blir då kandidaten att kryssa? Självklart sållas alla kandidater som inte har brytt sig om att presentera sina prioriteringar och värderingar bort. Kvar blir Curt-Åke Larsson och Jonas Tackerudh. Och eftersom Tackerudh har varit den som varit mest engagerad och flitig med att framföra idén om vårdnadsbidrag kommer krysset att sättas på honom. Hans formulering att valfrihet inte är så farligt som det låter är det som helt avgör saken.

Min röst går alltså till kristdemokraten Jonas Tackerudh!

Kandidatguide för väljare i Avesta

Någon sammanfattad information om vad partiernas kandidater i Avesta tycker saknas. Men vi på Brukskapitalisterna kan nu erbjuda avestaborna en kandidatguide som omfattar de kandidater som är aktiva och seriösa. De som inte syns till över huvud taget utan bara står på listan med namn, yrke och ålder förtjänar inte din röst. Även om man kan anta att kandidaterna står för partiets politik, finns det ingen kandidat som håller med partiet till 100 %. Dessutom är det viktigt för väljaren att veta vad kandidaterna prioriterar, om de tycker att skolan är viktigast eller äldreomsorgen osv. Avslutningsvis handlar valet om människor, inte om partier i sig. Ett parti är inget subjekt. Det är människorna på listan som kommer att bli partiet i våra demokratiska församlingar. Skulle inte väljaren ha rätt att veta vilka som kommer att representera dem? Så lägg din röst enbart på en seriös kandidat - se till att de oseriösa ägnar sig åt något annat.

Så här kommer en lista på kandidater till alla partier i kommunen:

Socialdemokraterna

AIL

Centerpartiet

Folkpartiet

Kristdemokraterna

Miljöpartiet

Moderaterna

Sverigedemokraterna

Vänsterpartiet

Lycka till i valet!


Vänsterpartistiska kandidater att rösta på!

Vänsterpartiet är ganska anonyma i Avesta. Men det finns i alla fall några kandidater som tar sin kandidatur på allvar. 


Leif Eriksson - Plats 1

Gratis kollektivtrafik för ungdomar

Gratis kollektivtrafik för äldre i ett andra steg

Säkerhetssystemet och utvärderingssystemet I-care (ett liknande system som TES) behövs.

Personal får ta över kommunal verksamhet. Men de får inte ta ut någon vinst.

Stoppa planerna om ett resecentrum – Folkomröstningen ska respekteras

Boenderåd på alla serviceboenden – Finns bara på Balders i dag.

Seniorcentrum i varje kommundel

Den enskilda personen är inte viktigast – utan ideologin och samhället.

Satsa på biogas och vindkraft samt minska kommunens energiförbrukning.

Byta belysning till långlivade lågenergilampor

Bilfritt centrum

Resecentrum behövs inte – Krylbo är den naturliga punkten.


Christina Abrahamsson - Plats 2 på kommunlistan och plats på landstingslistan

Gillar varannan damernas – Kvinnor och män har olika perspektiv


Pia Aronsson - Plats 3

Läs enkätsvar för kommunen.

Läs enkätsvar för landstinget.


Lisa Bäckman - Plats 4

Är emot högerregeringen och vill att människor ska ha rätt att vara sjuka, inom Avestapolitiken är hon inte insatt än. Hon står på fjärde plats.

---

Min favorit:

Pia Aronsson har med ideologisk konsekvens och skärpa besvarat Brukskapitalisternas frågor. Trots att det vore lätt för henne att misstänkliggöra våra avsikter eftersom vi bakom bloggen är höger så väljer hon att fullfölja sin politiska plikt att besvara väljarnas frågor. Hon är även den som har givit oss de mest genomtänkta svaren på kommunenkäten. Att sedan avsluta sina svar med Röda hälsningar är obetalbart. Det visar att hon har respekt för sina politiska motståndare.

/Fredrik Runebert


Kandidater för Sverigedemokraterna att rösta på!

Sverigedemokraterna är det mest anonyma partiet i Avesta. Kandidaterna är så oseriösa att de knappt kan besvara en enda fråga om vad de vill i kommunpolitiken. De enda tydliga svar de kunna förmedla till invånarna i kommunen är att invandringen ska stoppas. Ja, och så vill de ha varm mat inom äldreboenden. Förlåt att jag glömde...


Krister Ekdahl - plats 1

Prio 1: Äldrevård och invandring

Alla boende på äldrevården ska få varm färsk mat varje dag.

Ta bort onödiga transporter

Stänga gränserna omedelbart

Enbart flyktingar med asylskäl ska få stanna

Medicinsk kontroll av alla invandrare

Åldersbestämning på de så kallade ensamkommande flyktingbarnen/ungdomar

Nej till kirurgiska ingrepp på muslimska pojkar.

Stort nej till halalslaktat kött.


Anita Matsson - Plats 4

Har suttit för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige under nuvarande mandatperiod. Har dock inte skött sitt uppdrag särskilt bra eftersom hon varit frånvarande den mesta tiden. Det enda hon har åstadkommit är att kritisera att ensamkommande flyktingbarn får en trygg plats på Hedegården.

---

Favoriter:

?

/Fredrik Runebert


Moderata kandidater att rösta på!

Moderaterna är klart mest aktiva bland de borgerliga partierna. Fast när det gäller antalet aktiva, dvs. seriösa, kandidater är de få i förhållande till antalet namn på listan. Då lyckas nog Centerpartiet bättre när det gäller bredden. I Moderaterna är det Ulf, Ulf, Ulf, Marie, Ulf, Ulf, Ulf och någon annan moderat.

Ulf Berg - Plats 1 på kommunlistan och plats 1 på riksdagslistan

Höj inte bensin- och dieselskatten

Vi behöver lastbilen – inte kilometerskatten

Vargjakten skall fortsätta

Sänk skatten på arbetsinkomster och pensioner

Fortsatt regelförenkling för företagare

Behåll RUT- och ROT-avdragen

Viktigt att ha koll på även de små utgifterna, särskilt inom landstingen

Nej till fastighetsskatt

Utveckla Åsboområdet med inriktning mot kommunens profilområde Outdoor.

Turistbyrån ska flyttas tillbaka till Åsbo, dock i det så kallade grusgropsområdet.

Grusgropsområdet är eftersatt och Berg ser området som en outnyttjad utvecklingspotential.

Vill kanske asfaltera skidspåret så att det går att åka rullskridskor

Underhåll av vägar ska prioriteras

Försöka hitta en väg mellan Dalavägen-Vansjö för att undvika Järnvägsgatan i Krylbo

Brogårdsbron ska börja byggas år 2011 och Blocketbron ska vara en gång och cykelbro.

Avesta kommun ska vara klimatsmart och dess verksamhet ska inte ha en negativ miljöpåverkan. Viktigt med rätt fordon och att verksamheten är effektiv.

Använda mer biobränsle som kan ge mer lokal sysselsättning.

Utreda möjligheten att ta vara på slam och annat organiskt material för biogas.

Fokus ska ligga på att hålla en god ekonomi.

Satsa mer pengar på idrott.

Budgetar 8-10 miljoner mer till fritid och teknik.

Föreningar som satsar exempelvis mer på tjejer ska få ett förhöjt bidrag.

Är emot att föreningarna ska behöva sköta idrottsanläggningar själv. Vill att kommunen ska bidra med vaktmästartjänster

Tycker inte att det är så viktigt att följa folkomröstningen. Om det blir ett tågstopp ska det vara i Avesta resecentrum. Fokus är dock två tågstopp.

Valfrihet för äldre.

Läs enkätsvar.


Rolf Rickmo - Plats 2

Utveckla Åsboområdet med inriktning mot kommunens profilområde Outdoor.

Turistbyrån ska flyttas tillbaka till Åsbo, dock i det så kallade grusgropsområdet.

Grusgropsområdet är eftersatt och Berg ser området som en outnyttjad utvecklingspotential.


Therese Skogsmark - Plats 3

Jobbfrågan är viktigast – Det ska bli mer lönsamt att arbeta och billigare att anställa.

Gillar skateparken och vill utveckla den mer


Henric Schef - Plats 5

Turistbyrån ska flyttas tillbaka till Åsbo, dock i det så kallade grusgropsområdet.

Grusgropsområdet är eftersatt och Schef ser området som en outnyttjad utvecklingspotential.

Vill arbeta för bättre boendemiljöer i Avesta

Ett säkrare Avesta genom bättre belysning, kameraövervakning och gallring av skymmande växtlighet

Riv fula fastigheter

Snygga upp i parker och på idrottsplatser

Anlägga en utomhusbassäng

Hålla Horndals badhus öppet

Lördagsöppet på sopstationen i Karlslund

Gratis busskort till äldre elever

Krogar ska få ha öppet till kl. 2


Sara Randström - Plats 6

Läs enkätsvar.


Marie Lenholm - Plats 32

Vill ha ett bättre klimat i kommunfullmäktige. Tycker att det råder för mycket respektlöshet.

Är sanningssökare och vill ha öppen och tydlig information

Läs enkätsvar!


Elin Kågas Ramström - Plats 37

Fler aktiviteter för ungdomar såsom ungdomsgårdar och läxhjälp

---

Ulf Berg är helt klart en handlingskraftig politiker som gjorde ett bra jobb som kommunalråd. Berg kan vara lite bufflig och arrogant till sättet och hans snabba förändringar av kommunalpolitiken kan uppfattas som bryska, men man vet alltid var man har honom. Han är rak och tydlig, för det mesta. När Avesta fick ett nytt kommunalråd efter valet 2006 insåg jag snabbt att jag verkligen saknade Berg. När båset är tomt saknar man kon som det heter. Ulf Berg är också den som över tiden är mest drivande i företagsfrågor i Avesta, här har inte nymoderatismen och nycenterpartismen slagit igenom fullt ut. Det tar väl kanske fem år till så har Avestacentern kanske kommit ifatt riksnivån. Att Berg besvarar väljarnas frågor ökar givetvis aktiekursen.

Henric Schef är engagerad för att göra Avesta till en bättre kommun. Alla hans, och Bergs, förslag är inte bra. Men att de väcker olika alternativa förslag gör att den lokala debatten blir mer dynamisk.

Marie Lenholm är en ärlig och uppriktig politiker som ömmar för människor som har det svårt. Hennes ideologiska ryggrad är väl inte helt bergfast då hon kan virra in sig i genusträsket emellanåt. Men jag kan ha överseende med det eftersom hon har en mer ödmjuk politikerstil och verkar förutsättningslöst prova olika ställningstaganden. Jag har även fått intrycket att hon kan erkänna sina fel, och vara stolt över det hon gör rätt, vilket tyvärr är en bristvara inom politiken.

/Fredrik Runebert


Miljöpartistiska kandidater att rösta på!

Miljöpartiet är väldigt aktiva i år och har flera synliga kandidater än tidigare.

Wojciech Nedzewich - Plats 1

Gratis kollektivtrafik för unga

Satsa på kollektivtrafik i ytterområden

Medborgarstyrd busstrafik

Gratis kollektivtrafik för äldre i ett andra steg

Bygga en cykelvänlig stad

Rörelsestyrd belysning på cykelvägar och LED-ljus

Klimatinvestering på Avestavallen

Miljöpartiet är vakthundar mot att kommunen skär ned för mycket på skolan

Fler lärare i klassrummen

Föräldrar ska ha valmöjligheter när det gäller skolor

Besparingar i kostorganisationen ska gå till riktigt lagad, ekologisk och närproducerad mat.

Tekniska förvaltningen måste få en bättre organisering och ekonomin måste balanseras.

Kommunens alla nyinköpta bilar ska gå på förnyelsebara bränslen. Men även elcyklar, elbilar och mopeder kan vara aktuellt.

Påbörja tillverkning av biogas 2013. Då ska kommunen även sopsortera.

Ett resecentrum i Avesta behövs inte.

Skapa en botanisk trädgård på varje äldreboende.

En förskola i varje kommundel ska ha öppet kvällar och helger

Läs enkätsvar här och här.


Lillebil Lundkvist - Plats 2

Satsa på elcyklar till kommunens anställda

Sammanhängande cykelnät

Färsk frukt, färska grönsaker vid måltiderna i stället för laxerande medicin

Fungerande färdtjänst

Samordnade aktiviteter

Besök till seniorcentrum

Någon musikaktivitet mer än den kyrkan erbjuder.

Brukare ska få mer inflytande över hemtjänsten


Roland Söderberg - Plats 3

Vill skapa ett kommunalt investeringsbolag för att underlätta riskkapitalförsörjningen till ungdomar. Bankerna har för hårda krav.

Tror på ett mångkulturellt Avesta där integration är en självklarhet

Läs enkätsvar här.


Carl Sjungargård - Plats 5

Viktigaste frågan är facket – de kan inte längre driva frågor till arbetstagarnas fördel längre.

Gillar skateparken


Anna Riseby - Plats 6

Minska barngrupperna i förskolan. I grupperna tre till sex år ska inte barnen vara mer än 20 stycken.


Peter Morelius - Plats 9

Tror på ett mångkulturellt Avesta där integration är en självklarhet

Vill förbättra tillgängligheten för rullstolsburna


Gert Lundqvist - Plats 13

Vill bevara Avesta lasarett

Återskapa öppenvårdsmottagning för kirurgi och ortopedi i Avesta. Kan vara av begränsad omfattning i samverkan med akutmottagningen.

---

Mina favoriter:

Wojciech Nedzewich är en idéspruta och en kreativ politiker som många gånger lyckas lösa upp svåra knutar inom kommunpolitiken. Precis som alla andra idésprutor måste man sålla bland alla förslag Wojje kommer med. För varje toppenförslag går det nog 9 dåliga förslag. Som sig bör för en entreprenörssjäl. Givetvis stiger hans aktier efter att han har besvarat Brukskapitalisternas frågor. Han lever som han lär när det gäller de demokratiska idealen.

Roland Söderberg är en engagerad kandidat som mer och mer börjar likna Wojje när det gäller kreativa förslag. Det senaste är ett förslag om en kommunal investeringsfond för att underlätta företagsamheten bland unga. Det adresserar rätt problem, grunden till den välfärd som alla pratar så gott om. Jag tror förvisso inte att idén är realistisk och jag tycker inte om att politiker ska spela med andras pengar, dvs. skattebetalarnas. Men det här förslaget måste väl ändå vara en av de mest konkreta förslagen för att förbättra företagsklimatet. Enbart moderaten Ulf Berg och kristdemokraten Curt-Åke Larsson har lagt fram konkreta förslag. Centerpartisten Göran Engström har förvisso lagt ett liknande förslag där Almi är grunden för att försörja nya företag med riskkapital. Skillnaden mellan Engström och Söderberg är att Engström inte ställer upp i kommunvalet i Avesta. Den gemensamma nämnaren är att företagsklimatet ska förbättras genom offentligt stöd i stället för att avskaffa hinder.

Söderbergs aktier stiger också av att han har besvarat våra frågor.

/Fredrik Runebert


Kristdemokratiska kandidater att rösta på!

Kristdemokraterna i Avesta måste ha de mest anonyma kandidaterna bland alla, ja om man inte räknar med Sverigedemokraterna då. Men kanske är denna anonymitet på väg att ändras.

Curt-Åke Larsson - Plats 1

Kommunalt vårdnadsbidrag

Kommunen ska varje år avsätta en viss summa pengar till förskönande åtgärder som föreslagits av medborgarna själva. De mest lovande förslagen väljs ut av en jury för att senare verkställas. Den gamla speedwayrondellen som nu är förändringarnas rondell är en förebild.

Vill öppna för privata alternativ i äldreomsorgen

Valfrihet inom äldreomsorg och skola

Mer meningsfulla aktiviteter för äldre såsom musikterapi

Vill att människor ska få bestämma själva i frågor som rör vardagslivet

Drogmissbruket är Avesta kommuns mest akuta problem. Vill därför ha en samordnare som leder det förebyggande arbetet.

Mer pengar på asfaltering av vägar och cykelbanor

Kommunens fastighetsbolag ska effektivisera uppvärmningen

Två tågstopp i Avesta och Krylbo

Stötta företag med snabba beslut, färre regler och utvecklade industrimiljöer.


Marina Ander - Plats 2 på kommunlistan och Plats 1 på landstingslistan för Avesta/Hedemora/Säter

Kommunalt vårdnadsbidrag

Tycker att det är för många pratglada gubbar i kommunfullmäktige. Vill ge mer plats för den yngre generationen.

Brinner för jämställdhet och vill att unga och kvinnor ska ta mer plats.

Anser sig vara mer liberal än sina partikamrater.

Snabbare kontakt med BUP

Betonar Familjecentrum som förebyggande

Vill ha en öppen förskola på Familjecentrum

Anser sig vara mer liberal än sina partikamrater


Annelie Norlander Laru - Plats 4

Slår vakt om rehabavdelningen på Avesta Lasarett


Sven Nyman - Plats 9

Fler seniorbostäder

God vård och trygg omsorg

Motarbeta ensamhet bland äldre

Sänkt skatt för pensionärer


Fredrik Olsson - Plats 11

Kommunen ska varje år avsätta en viss summa pengar till förskönande åtgärder som föreslagits av medborgarna själva. De mest lovande förslagen väljs ut av en jury för att senare verkställas. Den gamla speedwayrondellen som nu är förändringarnas rondell är en förebild.

Ge invånarna större möjlighet att påverka hur kommunen kan förskönas på effektivast sätt.

Använd även kreativiteten hos dem som inte har möjlighet att starta eget, för att skapa fler jobb till kommunen.


Jonas Tackerudh - Plats 13

Förebild: Alf Svensson

Vill ha kommunalt vårdnadsbidrag

Gillar inte den liberala alkoholpolitiken

Vill ha mer alkoholfria alternativ för ungdomar

Vägnätet behöver förbättras

Ifrågasätter Sverigedemokraterna på sakliga grunder angående undermåligt engagemang i kommunpolitiken.

”Jag vill kunna välja barnomsorg: mellan dagis, dagbarnvårdare och att få vara hemma extra tid med mina barn under de tre första levnadsåren i form av vårdnadsbidrag.

"Valfrihet är inte så farligt som det låter".


Natanael Lönn - Plats 17

Åldringsvården är den viktigaste frågan

Så stor valfrihet som möjligt inom äldreomsorgen

Vill ha övergångsbostäder

Fungerande kommunikationer till centrala Avesta


Birgitta Sacrédeus - Plats 2 på landstingslistan för Avesta/Hedemora/Säter

Snabbare kontakt med BUP

Vårdgarantin ska skärpas till enbart en månads väntetid till BUP

Betonar Familjecentrum som förebyggande

---

Mina favoriter:

Jonas Tackerudh är den som har varit mest engagerad i frågan om kommunalt vårdnadsbidrag. Förvisso är han alkoholkonservativ, och vill förmodligen inte ha krogar öppet till kl. 2, men som jag nämnt tidigare är vårdnadsbidraget en mycket viktigare frihetsfråga än öppettider på krogar. Tackerudh är heller inte lika fokuserad på populistiskt manbashing som Marina Ander är, den andra kandidaten som är mycket engagerad för ett införande av ett kommunalt vårdnadsbidrag. Tackerudhs formulering att valfrihet inte är så farligt som det låter är egentligen tillräckligt för att lägga sin röst på honom.

Curt-Åke Larsson är den enda kandidat som besvarade Avesta Tidnings fråga om vad kommunen ska göra för att få fler att flytta till Avesta med att spontant ta upp företagare. I svaret framgick några relativt sett konkreta förslag om snabba beslut och färre regler. Vidare har han, och Fredrik Olsson, lagt fram ett nydanande och kreativt förslag om att kommunen ska utlysa en medborgartävling där vinsten består av att det bästa förslaget, inom en viss kostnadsram givetvis, blir genomfört.

/Fredrik Runebert


Folkpartistiska kandidater att rösta på!

Folkpartiet har enbart tre seriösa kandidater att erbjuda:


Bo Brännström - Plats 1 på kommun- och landstingslista

Viktigt att ha koll på även de små utgifterna, särskilt inom landstingen

Ett vackrare Avesta genom slyröjning, muddring av åar, plantering av blommor och träd.

Ett tryggare Avesta genom utglesning av buskar, bättre belysning.

Inte spara på skottning och parker

Intrycket från miljön ska inte underskattas

Avestas vägnät är akut – om inget görs är det kapitalförstöring

Tågen ska stanna där de gör mest nytta. Därför behövs ett resecentrum i Avesta

Kyrkobron ska enkelriktas för att kunna ställa ut parkbänkar på den yta som blir över.

Tydliga kriterier för vad äldre och anhöriga kan kräva av äldreomsorgen

En parboendegaranti i Avesta

En ut och gå-garanti för äldre.

En välja matgaranti för äldre

Lever kommunen inte upp till åtagandena ska den äldre få ersättning


Kurt Liljegren - Plats 5

Viktigt att ha koll på även de små utgifterna, särskilt inom landstingen

Mycket kritisk till subventioner av kulturevenemang. Han inser att det alltid finns en alternativkostnad. Bidrag till kultur kan användas till höftledsoperationer.

Inser att Dalarnas landsting näst dyrast och erbjuder näst sämst på att leverera vård.


Claes Floberg - Plats 11

Gillar Bengt Westerberg – ogillar Jan Björklund

Bevaka demokratiska rättigheter

---

Mina favoriter:

Bo Brännström är en given favorit som visat sig vara duktig på att kritisera landstingsledningens bristande ekonomistyrning och urusla kontroll på kostnadsutvecklingen. Han har beskrivit landstinget som att politiker sitter uppe i en satellit och blickar ned på ett antal lampor som lyser, lampor som indikerar landstingsverksamhet. En mycket träffande beskrivning, men tyvärr erbjuder han alltför få konkreta exempel på hur byråkratikolossen ska minskas. Bo Brännström är dock närmast att komma socialdemokraten Illija Batlan i Stockholm som påvisar konkreta åtgärder för att minska byråkratin.

Kurt Liljegren har både läkarkompetens och ekonomikompetens vilket skulle göra honom perfekt i landstingssammanhang. Tyvärr har han inte ställt upp i landstingsvalet och därför är jag helt vilsen när det gäller detta mittimellanval. Som bonus har Liljegren ifrågasatt kultursatsningar inom landstinget och kommunen och räknat på alternativkostnaden av att satsa pengar på Dalateatern.

/Fredrik Runebert


Centerpartistiska kandidater att rösta på!

Centerpartiet demonstrerar och marknadsför sin historiska splittring genom att erbjuda väljarna två listor. Det är nästan som att partiet ber väljarna att rösta på ett annat parti.

Men om vi bortser från partiet och ser till kandidaterna får vi följande lista: 

Karin Perers - Plats 1 på Bylistan och Avestalistan, plats 9 på landstingsdalalista, plats 22 på Avesta/Hedemoras landstingslista.

Välskött ekonomi möjliggör trygghet

Kommunen ska förstå både stad och landsbygd, unga och äldre osv.

Mer valfrihet

Främja fler aktörer inom barn- och äldreomsorgen

Dagligverksamhet ska finnas på alla äldreboenden

Marknadsföra Avestas goda sidor

Betonar föreningslivet och det personliga ansvaret

Ideella föreningar ska främjas

Mer företagande

Planlägga en ekostad i Krylbo

Främja landsbygdens gröna näringar.

Kommunens bilar ska köras på miljöanpassade bränslen.

Biogas ska bli ett användbart alternativ med tankställe i Avesta.

Säga ja till vindkraft i byar och landskap där det passar

Positivt med invandring eftersom det utvecklar ekonomi och kultur.

Invandrare behöver bättre tillträde till arbetsmarknaden.

Hjärtefråga är vital demokrati. När fler människor kommer till tals blir idéerna bättre.

Avesta ska vara en plats för seminarier och framtidsdialoger

Ett resecentrum i Avesta behövs

Riv upp avtalet med Samres

Sommarkollo för barn


Gunilla Berglund - Plats 2 på Avestalistan, plats 17 på landstingsdalalista, plats 2 på Avesta/Hedemoras landstingslista.

Satsa på Krylbo som ekostad

Säkra skolskjutsar

Låt de äldre själva bestämma vilken hjälp de behöver

Öka möjligheterna för lokala företag att leverera varor och tjänster till kommunen

Rimlig service i hela kommunen

Utveckla Avesta lasarett och bevara akuten

Ekonomi och kvalitet i vården måste utvecklas. Kostnadsökningarna måste motverkas.

Dalarnas landsting behöver ny ledning för utveckling av ekonomi och kvalitet i vården.

Äldre ska ges makt över hemtjänsten och möjlighet att välja vad de vill ha hjälp med.

Positiv till att låta Praktikertjänst få en roll i Dalarnas landsting.

Är vice ordförande i VIGAH som kämpar för att bevara Avesta lasarett och tillåta alternativa driftsformer.

Vill säkerställa en säker transport för skolbarn. Barn på landsbygden ska inte behöva gå 2-4 kilometer för att komma till hållplatsen.

Vill satsa mer pengar på idrott och fritid för att förbättra hälsan.

Vill satsa mer pengar på vägar för att undvika kapitalförstöring

Marknadsföra kulturen bättre

Vill utvärdera hemtjänsten eftersom den är för dyr, utan att ge högre kvalitet.

Kapa landstingets byråkrati

Vill utreda kollektivtrafiken, färdtjänsten och skolskjutsarna

Köpa upp Högbo industriområde för att bygga tomter

Riv upp avtalet med Samres

Värm upp Karlbo skola med fliseldad energi från värmeverket


Rune Berg - Plats 2 på Bylistan

Prioriterar levande landsbygd

”För mig är Avesta kommun mer än centrum och Koppardalen

Vill ha fyra tågstopp i Avesta

Emot kommunala djurparker

Emot att krogar ska få ha öppet längre än till kl. 1

Positiv till att Hedegården används för att husera ensamkommande flyktingbarn, men har ännu inte släppt tanken på ett äldreboende.


Birgitt Broström - Plats 3 på Avestalistan


Förstår att arbetsskatter är viktigare än pensionsskatter eftersom det är dagens arbetare som betalar dagens pensioner.

Vill inte straffbeskatta jordbruket och bilister – Vill i stället satsa på och skapa morötter för förnyelsebar energi

Vill satsa på lokala produkter till mat och energi

Satsa på vindkraftverk i Avesta


Karl-Johan Petersson - Plats 3 på Bylistan

Mer valfrihet i barnomsorgen hela kommunen

Initiativtagare till ekostad i Krylbo

Vill ha fyra tågstopp i Avesta

Anser sig vara något till höger

Har besvarat frågor på valpejlen


Jerry Harrysson - Plats 4 på Avestalistan

Vill ha ekostad i Krylbo

Prioriterar bra mat och miljö


Kerstin Kalin - Plats 4 på Bylistan

Levande landsbygd

Bättre vägar på landsbygden


Annelie Larsson - Plats 5 på Avestalistan

Vill göra FNs konvention om rättigheter för människor med funktionsnedsättning till en verklig vägvisare för hela kommunen.

Fria val i vård och omsorg är också viktigt.

Öppna upp för privata verksamheter inom vård, skola och omsorg

Vill skapa bättre förutsättningar för blinda - Tillgänglighet

Hon menar att politiker och tjänstemän tänker mer på pengar och mindre på livskvalitet. Detta vill hon förändra som politiker.

Riv upp avtalet med Samres


Erica Andersson - Plats 7 på Avestalistan

Körkortsutbildning på gymnasiet

Vill ha ekostad i Krylbo

Privata alternativ i hemtjänsten

Mer resurser bör tillföras hemtjänsten


Inger Mattsson - Plats 9 på Avestalistan

Prioriterar gröna jobb och missbruksvård

Arbeta vidare med elcertifikat

Marknadsstöd till förnyelsebar energi

Satsa på rälsbusstrafik mellan Avesta och Krylbo

Kritiserar vänskapskorruption där personliga kopplingar finns mellan politiker och utförare.

Effektiviteten i utförandet ska ligga till grund för lönesättningen i Avesta kommun och Dalarnas landsting.

Politiker ska sätta konkreta vårdmål och verksamhetsmål

Vårdarbetet måste effektivt samordnas med socialtjänsten för att minska drogmissbruket

Boendemiljöerna måste förbättras


Jan-Olof Källstström - Plats 11 på Avestalistan

Satsa på rälsbusstrafik mellan Avesta och Krylbo


Böril Jonsson - Plats 13 på Avestalistan

Vill förbättra vägarna i Fors


Jonne Lindroth - Plats 17 på Avestalistan

Efterlyser politiker som öppet eftersöker orsaker till bristande måluppfyllelse, som inte tillåter att skälen anonymiseras, att sviktande kvalitetssystem får ersätta det individuella tjänstemannaansvaret.


Jörgen Jåfs - Plats 18 på Avestalistan

Vill ha ekostad i Krylbo


Göran Engström - Plats 1 på listan för Dalarnas län

Förstår att centralisering innebär att mycket information försvinner eftersom de som är högst upp omöjligen kan ta till sig all information utan måste sammanfatta den.

Betonar vikten av kredit- och riskkapitalförsörjning till företag

Det effektivaste sättet att förse företag med kapital är via det statliga ALMI

Kritiskt inställd till VIGAH

---

Mina favoriter:

Gunilla Berglund är handlingskraftig men något sämre retoriker. Hon tror på företagandet men har tyvärr inte utvecklat det till några konkreta förslag. Hon utgör dock alltid ett stående alternativ vid varje val.

Karl-Johan Petersson är en glad och engagerad kandidat med sprudlande optimism. Han är initiativtagare till en ekostad i Krylbo. Förvisso är jag något osäker på om jag tycker det bör genomföras, men det är en intressant idé som borde skapa en mer dynamisk diskussion om framtiden. Själv skulle jag nog vilja göra Krylbo till en experimentstad där detaljplanerna är så gott som tomma på ord. Att Petersson sedan är något till höger höjer givetvis hans aktier hos mig.

Birgitt Broström är en sund, något konservativ, kandidat som får saker och ting gjort. Hon är företagsam och driver en egen odling. Hennes värderingar angående skattesänkningar främst för arbetare, eftersom det är grunden för pensionsutbetalningarna, är något som jag delar fullt ut.

Rune Berg är en självständigt tänkande kandidat som vågar gå emot partipiskan när hans övertygelse är tillräckligt stark. Sådana politiker med karaktär kan man inte få för många av.

Inger Mattsson och Jonne Lindroth har sunda funderingar kring politikerns roll respektive tjänstemannens roll. De vill ha bättre uppföljningar, konkreta målsättningar och inser riskerna med att vänskapskorruption uppstår mellan politiker och utförare.

/Fredrik Runebert


Kandidater för AIL att rösta på!

För er som vill rösta på Axel Ingmars lista har tre alternativ:

Krister Nilsson - Plats 1

Hjärtefrågor: Barnens trygghet i skolan

Vill bekämpa mobbning

Tydlig redovisning

Vakthund mot konstiga affärer

Kämpar för Krylbo station

Behövs inget resecentrum i Avesta

Bättre bussförbindelser mellan Krylbo och Avesta

Kommunala vägnätet måste bli bättre

Bevara Avesta lasarett

Emot bolagisering av kommunal verksamhet

Betald skolskjuts till friskolor

Stoppa bolagiseringen av kommunal verksamhet.

Bättre insyn för medborgarna i kommunens verksamheter

Krylbo ska bli mer attraktivt

Lägenheter måste slås ihop eftersom det finns brist på stora lägenheter.

Bättre förbindelser mellan Krylbo och Avesta.

Bygg ut busstrafiken

Försök med gratisbussar


Axel Ingmar - Plats 4

Inget resecentrum i Avesta centrumplan

Ta beslut om att ha ett resecentrum i Krylbo


Robin Johansson - Plats 6

Tågstopp i Krylbo

Prioriterar skolungdom och äldre

Behövs ett kulturhus i Avesta centrum

---

Min favorit:

Krister Nilsson har visat sin kompetens i teknikstyrelsen under mandatperioden 2002-2006. Han är lugn, sansad och resonerande, och framförallt mycket tydlig. Jag uppskattar vetskapen att en sådan som Nilsson kan utgöra vakthund mot konstiga affärer. Han är också en garant för mer öppenhet. Dock delar jag inte hans skepticism mot kommunala bolag eftersom bolagiserade verksamheter är mer effektiva än tungrodda byråkratkollosser. Dessutom borde det väl bli dags för politiker att skriva ordentliga ägardirektiv.  

/Fredrik Runebert


Socialdemokratiska kandidater att rösta på!

Socialdemokrater som tar sin kandidatur på allvar:

Lars Isacson - Plats 1

Viktigaste frågan är att stävja drogmissbruket bland ungdomar

Pläderar för Avestamodellen 2.0 som strävar efter att stärka självförtroendet och självkänslan hos missbrukare. Handlar om ett närmare samarbete mellan skolan och socialtjänsten.

Vill jobba mer med landstingets folkhälsoplanerare för att få ned kommunens höga ohälsotal.

Vill ha en klimatneutral kommun genom att energieffektivisera dess verksamheter

Investera i att spillvärme från ishallen värmer upp konstgräsplanen vintertid och att den värme som alstras vid konstgräsplanen värmer upp ishallen sommartid.

Seniorcenter ska finnas i alla kommundelar

Löste den infekterade Hedegårdsfrågan genom att låta föräldralösa flyktingbarn bosätta sig där.

Låter föreningarna själva sköta idrottsanläggningarna

Vill investera mer i området mellan Avestavallen och Karlfeldtsgymnasiet såsom frisbeegolf, basketområden och spontanidrott.

Tycker att en flytt av turistbyrån till Åsbo blir för dyrt

Två tågstopp – Folkomröstningen ska följas. Om det bara blir ett tågstopp behövs inte resecentrum i Avesta. Blir det två tågstopp behövs ett resecentrum.

Har prioriterat praktikplatser för unga och minska ungdomsarbetslösheten framför att förbättra kommunens position i Svenskt Näringslivs företagsranking.

Vision om en ungdomsstad: Elever i de lägre klasserna ska få reellt inflytande från utvecklingssamtal till klassråd. De ska få påverka lektioner och hur de ska tenteras.

Vision om kulturstad: Från sport till finkultur, exempelvis en konstakademi.

Gång- och cykelbanor är prioritet. Bland att skapa möjligheter att cykelpendla till Stora Enso i Fors.

Rutboleden från Skogsbo till centrum ska prioriteras.

Möjlighet att måla gång- och cykeldelar på breda vägar, exempelvis mot Karlbo skola.

Brogårdsbron kommer igång först 2013.

Stärka mångfalden i Avestas näringsliv

Skapa en arbetsmarknad som öppnar nya möjligheter till arbete för personer som står allra längst bort från den reguljära arbetsmarknaden.

Arbeta aktivt med näringslivsfrågorna, underlätta för nyetablering och expansion

Lyfta fram det närproducerade

Hans arbete kan man följa på bloggen: http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1781 


Sussie Berger - Plats 2

Pläderar för Avestamodellen Arbetsmarknad där olika aktörer samverkar för att skapa sysselsättning för nedsatt arbetsförmåga.

Genom kulturen skapas tillväxt, kreativitet, god hälsa och social gemenskap i hela kommunen

Är engagerad i Fair-trade city som innebär att kommunen ska verka för dyrare bananer och kaffe utan att det säkert leder till bättre arbetsförhållanden.

Vill prioritera vård, omsorg och försörjningsstöd framför satsningar i teknik och fritid.

Vill att äldre ska få mer inflytande, men vård och omsorg ska bedrivas av kommunen.

Vill ha längre öppettider på förskola

Kritiserar Sverigedemokraterna sakligt angående att de inte offentliggör vad de vill med Avesta kommun

Har en egen blogg: http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1825


Patrik Engström: Plats 3

Anser att kompletteringstrafik ska användas från Karlbo till Krylbo, för vidare transport till Avesta via kollektivtrafiken.

Har följande blogg: http://www.s-info.nu/page/blogg.asp?id=1776 


Ingemar Gustafsson - Plats 5

Vill hjälpa äldre som bor i villor att flytta till nyproducerade lägenheter.

Anser att kommunala bolag såsom Gamla byn och Industristaden följer offentlighetsprincipen.

Två tågstopp – Avesta och Krylbo

Om ingen seriös privat aktör vill ta över lägenhetsbeståndet i Krylbo ska de rivas helst före årsskiftet.


Mikael Westberg - Plats 11

Vill ha längre öppettider på förskola


Göran Edström - Plats 17

Två tågstopp i Avesta och Krylbo.

Bussterminal i centrum i stället för vid Markusskolan


Anneli Palm - Plats 18

Kritiserar det faktum att politiska projekt, oavsett majoritet, blir dyrare än planerat

Vill ha mer insyn för medborgarna

Bättre beslutsunderlag från tjänstemännen.

Ifrågasätter om alla konsulttjänster verkligen behövs

Rensa upp i ytterområden

Marknadsföra kommunen så att utomstående fastighetsägare ser en vinst i att investera i området

Vill att kommunen ska bestämma sig för om Koppardalen ska vara ett industriområde eller ett handelsområde, det kan inte vara både och.


Charlotte Knöös - Plats 32

Förbättra pendlingsmöjligheterna

Välfärd måste få kosta pengar – dvs. skatter

Kollektivtrafiken måste bli bättre


Agneta Thörnqvist finns inte med här för jag trodde att hon inte ställde upp alls i Avesta kommunfullmäktige. Men det gör hon på plats 6. Men eftersom hon har varit kommunalråd i fyra år, så kan väl ingen påstå att hon är anonym. Den som väljer att kryssa för henne vet vad han eller hon får. Hon har även en blogg som medborgarna kan följa: http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=124 

---

Mina personliga favoriter är:

Lars Isacson som verkar kompetent, resonerande och visade sig handlingskraftig i frågan om Hedegården och flyktingmottagning.

Anneli Palm som i text har visat tecken på att vilja driva medborgarnas sak mot systemet genom att kräva mer öppenhet och insyn samt bättre beslutsunderlag. (Beslutsunderlagen behöver verkligen bli bättre - de håller en katastrofalt låg nivå. Ta bara beslutsunderlaget till badhuset och den nya kostorganisationen). Hon ifrågasätter också konsulthysterin och inser det faktum att oavsett politisk majoritet lyckas politiska projekt bli dyrare än planerat.

/Fredrik Runebert


Kandidatguide för väljare i Avesta

Den som ställer upp som kandidat inför ett val aspirerar på att få ett mandat från väljarna att representera dem i fyra år. Då är det inte för mycket begärt att de innan valet talar om vad de vill åstadkomma under den tidsperioden. En minoritet av kandidaterna har besvarat Brukskapitalisternas enkät och jag råder er väljare att kryssa för en av dessa kandidater, om ni väl har bestämt er för att rösta på det partiet.

De partier som har kandidater som tror på demokratiska värden är följande i kommunvalet:

Moderaterna:
Sara Randström
Ulf Berg
Marie Lenholm

Miljöpartiet:
Wojciech Nedzewicz

Vänsterpartiet:
Pia Aronsson

Moderaterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kan vara stolta över att ha så demokratiska politiker som inser sin skyldighet att besvara väljarnas frågor. Övriga partier ska placeras i skamvrån! Har du som väljare bestämt dig för att rösta på något av dessa partier så tycker jag absolut att ni ska kryssa för dessa namn. Det ger rätt incitament till politikerna.

I landstingsvalet har kandidater i följande partier gjort sin demokratiska plikt:

Miljöpartiet:
Roland Söderberg
Wojciech Nedzewicz
Richard Holmqvist
Nils Gossas

Vänsterpartiet:
Göran Johansson
Solbritt Andersson
Pia Aronsson

Det här är skandallöst av de borgerliga partierna och Socialdemokraterna. Miljöpartiet och Vänsterpartiet kan dock räta på ryggarna ordentligt. Tidigare hade jag tänkt ge Miljöpartiet incitament att fortsätta den här vägen genom att rösta på dem. Men jag börjar bli något skeptiskt eftersom jag bara inte klarar av Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Å andra sidan tar det emot att rösta på en borgerlig kandidat som är så arrogant att de skiter i sina väljare. 

Inför riksdagsvalet finns svar från minst en kandidat av varje parti. Tyvärr valde kandidater från Folkpartiet, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet att helt rata vår enkät, troligen på grund av lättja. Jag har därför fått göra jobbet åt dem. 

Som tur är har folkpartisten Camilla Lindberg varit tillmötesgående och besvarat mail från mig angående hennes inställning till kvotering av föräldraförsäkring och vårdnadsbidrag. Hennes svar var till min belåtenhet och hon får utan tvekan min röst i riksdagsvalet.

På grund av den allmänt dåliga svarsfrekvensen har jag tvingats gå igenom Avesta Tidning och Annonsbladet för att se vilka kandidater som anstränger sig för att få ut sitt budskap. Om jag ska rösta på någon så ska det vara någon som åtminstone använder media för att skapa sig en politisk profil. De andra kandidaterna som förväntar sig att halka in på ett bananskal genom sin position på partiets lista borde bojkottas av Avestaväljarna. Anonyma namn som inte har presenterat sina värderingar, sin kompetens, sina idéer och konkreta förslag har inget i en demokratisk församling att göra.

Hjälp till att rösta fram de som tar sin kandidatur på allvar - Oavsett vilket parti ni röstar på!

/Fredrik Runebert


Min röst i kommunvalet!

Av egoistiska skäl kommer jag här att försöka vaska fram vem som ska få min röst i kommunvalet på Söndag. Senare kommer jag att ge er väljare lite vägledning i era val av kandidater.

Det finns fyra viktiga frågor som jag utgår ifrån för att hitta rätt kandidat:

1. Förslag på förbättringar av kommunens företagsklimat.
2. Ett införande av kommunalt vårdnadsbidrag
3. En utökning av öppettiderna från kl. 1 till kl.2 för krogarna i Avesta.
4. Kommunen ska inte bedriva djurparker.

Jag har valt ut centerpartisten Gunilla Berglund, moderaten Ulf Berg, folkpartisten Bo Brännström och någon kristdemokratisk kandidat. Det är dessa som jag kan tänka mig att rösta på då jag har ett allmänt förtroende för dessa kandidater. Att jag inte kan nämna någon kristdemokratisk kandidat beror på att de flesta är anonyma och inte särskilt tydliga. Den enda anledningen till att jag väljer Kristdemokraterna som parti är att de vill införa ett vårdnadsbidrag.

1. Förslag på förbättringar av kommunens företagsklimat.

Moderaten Ulf Berg besvarade vår fråga om företagsklimatet så här:

"Vi vill anställa en näringslivschef och vi vet att vi på ett ärligt sätt tycker om företagande. Svenskt näringslivs rankinglista kan bevisa effekterna av vår politik."

Att anställa en näringslivschef är väl knappast särskilt fascinerande. Det tyder på att Berg tror att företagande kan kommenderas fram genom en kommunal tjänsteman. Men visst, jag ska vara snäll, det kan ju tänkas att det ger en markering till kommunens företagare att de är viktiga. Och kanske kan företagarnas perspektiv få större tyngd inom kommunpolitiken. Kanske skulle de till och med kunna få lite administrativa förbättringar i dess kontakter med kommunen.

När det gäller Svenskt Näringslivs rankinglista är det bevisligen så att Avesta kommun avancerade på rankingen när Ulf Berg var kommunalråd och att kommunen under det rödgröna styret att fallit på rankingen. Det ger en god indikation på att Berg kan omvandla ord till handling och skapa ett bättre företagsklimat.

Vidare svarade Ulf Berg att utmaningsrätt inom Avesta kommun är en god idé. Han har också en positiv inställning till friskolor och privata alternativ inom offentlig verksamhet.

På frågan om privatiseringar och offentliga upphandlingar besvarar Berg frågan med en arrogant besserwisserattityd:

"Vem som utför servicen saknar betydelse, men konkurrens ser till att den bäste och mest effektive sköter sysslorna. Nu kan man inte kombinera privatiseringar och offentliga upphandlingar som ni skriver eftersom om man privatiserar så överför man uppgifterna på den privata marknaden utan inblandning av den offentliga verksamheten."

Frågan var inte om Berg tycker att man både ska privatisera och använda sig av offentliga upphandlingar, frågan var vilken inställning Berg har till dessa fenomen. Här har vi Bergs negativa sida, men den uppvägs med råge av att man vet var man får. Till skillnad från Socialdemokraternas styren.

Ulf Berg får därmed knappt godkänt.

Folkpartisten Bo Brännström, som inte har behagat besvara Brukskapitalisternas frågor, förstår att företag behöver stabila spelregler för att kunna planera sina verksamheter:

"Företag i Dalarna och konsumenter måste kunna lita på att det finns en trygg energiförsörjning. Det förutsätter att energiföretagen får långsiktiga spelregler och stabila villkor för sin verksamhet. Ständigt ändrade spelregler leder till otrygghet och uteblivna investeringar, vilket i sin tur leder till höga elpriser och vi inte kommer någonstans med klimatomställningen."

Men tyvärr handlar detta främst om kärnkraftens framtid, och därmed stora industriföretags framtid. Visst är deras framtid viktig, men det är knappast något som förbättrar företagsklimatet för småföretag inom tjänstebranscherna.

Partiets program för Avesta kommun handlar främst om att skapa ett vackrare Avesta genom att muddra åar, odla blommor, buskar och träd, utöka slyröjningen.

Det är bra förslag och jag förstår tankegången bakom att en fin miljö skapar mer positiva tankar hos människor som gör att initiativkraften ökar hos medborgarna. Det kan också öka sannolikheten för att någon som tillfälligt besöker kommunen skulle kunna tänka sig att bosätta sig i kommunen.

Samma tankegång ligger bakom Folkpartiets ambitioner att öka säkerheten och tryggheten i Avesta. Då handlar det om kameraövervakning, bättre belysning och utglesning av buskar. Även här köper jag resonemanget.

Men det är inte tillräckligt för att förbättra företagsklimatet. Den som vill bosätta sig i Avesta måste ju kunna skapa sig en försörjning via anställning och företagande. Det fattas något.

Så Bo Brännström får icke-godkänt.

Gunilla Berglund har inte gjort några särskilda utspel om företagandets villkor, förutom att företagande är viktigt eftersom det ger politiker möjligheter att fördela resurser. Hon har dock gjort klart att hon är för valfrihet inom hemtjänsten och att hon vill ha konkurrens inom vård, skola och omsorg.

Men detta räcker inte. Gunilla Berglund får icke-godkänt.

Kristdemokraterna i Avesta nämner företagandets villkor i sin valfolder men ger inga konkreta förslag. I sina annonser och i insändare har jag inte observerat att de betonar företagens villkor.

Icke-godkänt.

2. Ett införande av kommunalt vårdnadsbidrag

Kristdemokraterna är mycket tydliga med att de vill införa ett kommunalt vårdnadsbidrag. De skriver om det i sin valfolder och de annonserar om det i lokaltidningen Avesta Tidning och i Annonsbladet.

Kristdemokraterna får mycket väl godkänt.

Gunilla Berglund har inget emot vårdnadsbidrag, men går inte till val på att införa det.

Icke-godkänt.

Ulf Berg har som kommunalråd tillåtit Kristdemokraterna få igenom sitt krav under mandatperioden 2002-2006 att skicka en förfrågan till den dåvarande socialdemokratiska regeringen om att få införa ett kommunalt vårdnadsbidrag. Det godkändes givetvis inte. Berg har dock inte själv drivit frågan och han har inte nämnt det inför kommande val.

Alltså: Icke-godkänt.

Bo Brännström går inte till val på ett införande av kommunalt vårdnadsbidrag och som socialliberal kan jag bara anta att det sitter väldigt, väldigt långt inne att tillåta familjer att "välja fel" utifrån partiets genusperspektiv. Men å andra sidan Brännström har i en kommunfullmäktigedebatt visat att han vågar utmana genusperspektivstramset.

Tills vidare blir det: Icke-godkänt.

3. En utökning av öppettiderna från kl. 1 till kl.2 för krogarna i Avesta.

Ulf Berg är positiv till att öppettiderna för krogar ska vara kl. 2. Hans partikamrat Henric Schef har lagt in en motion om detta till Avesta kommunfullmäktige.

Mycket väl godkänt.

Bo Brännström har talat om att Avesta kommuns attraktivitet ökar av att öppettiderna för krogar är kl. 2.

Mycket väl godkänt.

Gunilla Berglund motsatte sig som omsorgsstyrelsens ordförande ett införande av längre öppettider för krogar.

Icke-godkänt.

4. Kommunen ska inte bedriva djurparker.

Gunilla Berglund har i en kommunfullmäktigedebatt godkänt att Avesta kommun bedriver djurpark. Kristdemokraterna har inte avvikit. Bo Brännströms uppfattning känner jag inte till och Ulf Berg har besvarat vår enkät med att djurparker är okey ibland.

Således blir alla icke-godkända.

Resultat:

1. Ulf Berg: 1 knappt godkänt och 1 MVG
2. Kristdemokraterna: 1 MVG
2. Bo Brännström: 1 MVG
4. Gunilla Berglund: icke-godkänt.

Därmed borde alltså slutsatsen bli att jag ska rösta på Ulf Berg. Men nu lägger jag en mycket större tyngd på vårdnadsbidraget, och kan jag finna någon kristdemokrat som jobbar hårt för både vårdnadsbidrag och företagandets villkor, då kommer denna kristdemokrat att få min röst. Men även om jag inte finner någon sådan kristdemokrat kommer jag nog att välja kristdemokraterna före Ulf Berg eftersom han ändå bara fick knappt godkänt när det gäller företagsklimatet.

Jag är öppen för att jag har missat några kandidater och jag kommer att försöka hitta någon särskilt kristdemokrat att lägga min röst på. Centerpartisten Rune Berg är emot att kommunen bedriver djurparker och därför kan jag överväga även honom.

/Fredrik Runebert


Camilla Lindberg - Integritetsskydd och frihet under ansvar!

Camilla Lindberg är förstanamnet på Folkpartiets riksdagslista. Hon är inriktad på integritets- och frihetsfrågor och är den enda borgerliga kandidat som vågade låta sin privata övertygelse avgöra sin röst på FRA-lagen.


1. Vad är den viktigaste frågan för dig och ditt parti?

1. Skola
2. Integritet
3. Företagsfrågor
4. Sexarbetares villkor

http://www.folkpartiet.se/Vara-politiker/Ledamoter-av-riksdagen-/Ledamoternas-webbplatser/Camilla-Lindberg/Hjartefragor/ 

Starkt skydd för integriteten, utvecklad kärnkraft och fler i arbete.

http://brukskapitalisterna.blogg.se/2010/september/folkpartiet-rosta-liberalt.html 

Om och om igen möts man som politiker av krav på mer förbud, fler restriktioner och ökad övervakning, allt i ett sken av välvillighet. Individens frihet slår sig slätt vid hot om terrorism, organiserad brottslighet, för att inte tala om döden. Få reflekterar över konsekvenserna. Steg för steg ger vi upp vår integritet och vår rätt att leva som vi önskar.

För mig är detta kärnan i liberalismen. Att stå fast vid individens frihet, men också ansvar. Det är för detta jag brinner och det är därför jag är liberal.

I Sverige har vi en lång tradition att överlåta ansvar till pappa staten. Eller vad sägs om att staten fattar beslut om vilken telefon alla ska ha. Det blev en grå i bakelit, med nummerskiva.

http://magasinetneo.se/2010/09/09/liberala-blocket-11-camilla-lindberg-fp/ 


2. Hur ska företagsklimatet bli bättre?

Minskat regelkrångel bl.a genom enklare momsregler och enklare regler för revision.

http://www.folkpartiet.se/Vara-politiker/Ledamoter-av-riksdagen-/Ledamoternas-webbplatser/Camilla-Lindberg/Hjartefragor/ 

Sverige står inför en skarp global konkurrens om jobb och investeringar. Det är en tydlig tendens att nya arbeten skapas i små och medelstora företag och inom den växande tjänstesektorn. Därför behöver Sverige ett bättre företagsklimat, fler företagare och större utrymme för entreprenörer.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=Ub443 

Några av de orsaker till lågt företagande som brukar anges, är bristande självförtroende och för lite kunskap och praktisk erfarenhet om hur man startar och driver eget företag. Att redan i skolan få mer formell kunskap och färdighet om företagande genom att prova att driva företag underlättar sannolikt för många att våga ta steget. I samband med den stora omläggningen av gymnasieskolan som sker 2010–2011 måste entreprenörskap tydligt finnas med. Alla gymnasister bör ges möjlighet att prova på företagande. Det är därför viktigt att det inom ramen för ordinarie kurser på alla gymnasieprogram ges möjlighet att använda beprövade undervisningsmetoder för att starta och driva företag. Det nya gymnasieprogrammet med inriktning mot ekonomi bör få en tydlig entreprenöriell inriktning, men också i övriga högskoleförberedande program ska entreprenörskap naturligt finnas med. Gymnasiets yrkesinriktade program bör ha tydliga inslag av företagande. Möjligheten att starta eget under gymnasiets lärlingsutbildning bör utredas.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=Ub443 

Därför bör regeringen utreda en strategi för att hantera dessa frågor på ett framsynt och tillväxtbefrämjande sätt. IT-infrastrukturföretag bör kunna undantas från och/eller erhålla nedsättning av punktskatter som belastar produktion eller distribution av elenergi.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=Sk554 

Tredjemansrevision är nästan värre än FRA, Skatteverket kan bete sig precis som de vill. Te.x innebär det att Skatteverket har rätt att utan misstanke och utan möjlighet till överklagan, bedriva granskning av enskildas angelägenheter hos tredje man. Det kan handla om uppgifter som finns hos kreditinstitut, Internetleverantörermed flera. Jag har tidigare motionerat i frågan och ställt två skriftliga frågor till Anders Borg, lämnar in en tredje skriftlig fråga idag. Det konstiga är att förra borgerliga regeringen tog bort tredjemansrevisionen just på grund av integritetsaspekten, men sossarna återinförde den. Kanske dags att ta bort den igen...?

Problemet är att det finns så många hemska lagar som tredjemansrevision, där Skatteverket har rätt att begära ut enorma mängder information i rena "fishing expeditions", alla måste ses över och framför allt se om det finns någon proportion i vilka befogenheter myndigheterna har. De som försvarar lagen menar att har man rent mjöl i påsen finns inget att oroa sig för. Har vi inte hört det där förut någon gång...? Det ännu mer absurda är att det innebär stora kostnader för företagen att lagra alla denna information, något som vi konsumenter i slutändan måste betala.

http://camilla-lindberg.blogspot.com/2010/07/tredjemansrevision-nastan-varre-fra.html 


3. Är Lissabonfördraget bra eller dåligt? Varför?

(Hittar inget svar).


4. Är det svenska skattetrycket för högt eller är skattetrycket bra som det är? Varför?

Enligt valpejlen Lindberg emot att höja skatterna för höginkomsttagare och hon är emot ett återinförande av förmögenhetsskatt och fastighetsskatt.

http://valpejl.se/kandidat/14754/Camilla_Lindberg?category=8 

Enligt Företagarnas kandidatguide vill Camilla Lindberg sänka arbetsgivaravgiften och egenavgifter för egenföretagare, införa riskkapitalavdrag och sänka bolagsskatten.

http://foretagarlinjen.se/kandidatguiden/kandidat/44629 

Det är bara det att marknaden ibland har lite svårt att andas när skattetrycket är för hårt.

http://www.folkpartiet.se/Vara-politiker/Ledamoter-av-riksdagen-/Ledamoternas-webbplatser/Camilla-Lindberg/Artiklar/lyftet-pa-skattefilten-ger-marknaden-syre/ 


5. Bör svensk arbetsrätt reformeras? Varför?

En fackförening ska inte, under hot om stridsåtgärd och sympatiåtgärd, kunna kräva att ett företag ansluter sig till ett kollektivavtal. Möjligheten till blockad mot företag för att tvinga fram kollektivavtal måste tas bort. Inte heller ska stridsåtgärd mot tredje part, som inte har med en konflikt att göra, vara tillåten. Avtal med fackförbund ska inte heller få vara ett krav vid offentlig upphandling – då utestängs många små företag från offentliga kontrakt.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=A334 

En förutsättning för ett småföretagarvänligt klimat och en dynamisk tillväxt är att konkurrensen fungerar och etableringsfrihet underlättas. De fackliga organisationernas vetorätt i MBL bör därför avskaffas.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=A332 

En stridsåtgärd vid konflikt på arbetsmarknaden måste vara rimlig i förhållande till sitt syfte och de skador som åsamkas företagen och tredje man. Det är inte rimligt att stora fackföreningar kan vidta, eller hota med att vidta, stridsåtgärder mot företag som har lite att sätta mot och mycket att förlora. Inte heller är det rimligt att andra fackförbund kan ansluta till en blockad i så kallade sympatiåtgärder.

I svensk konflikträtt behöver det därför införas en proportionalitetsregel som begränsar rätten för strids- och sympatiåtgärder.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=A333 

Turordningsreglerna i LAS skapar en falsk trygghet för arbetstagare och svårigheter för små och medelstora företag att formera den kompetens som företagen behöver på alltmer konkurrensutsatta marknader. Utifrån dessa resonemang bör turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd (LAS) helt avskaffas för företag med upp till 50 anställda, och vid övriga företag bör 10 personer kunna undantas från turordningsreglerna.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=A335 


6. Vad är er inställning till arbetskraftsinvandring respektive flyktingmottagning?

Camilla Lindberg anger i sina svar till SvT:s valpejl att hon är emot en minskning av Sveriges asylmottagning.

http://valpejl.se/kandidat/14754/Camilla_Lindberg?category=4#profilkompass 

(Hittar ingen åsikt om arbetskraftsinvandring)


7. Finns det behov att förändra sjukförsäkring och a-kassa?

Folkpartiet vill därför att inkomsttaket i arbetslöshetsförsäkringen på sikt höjs, när det finns ekonomiskt utrymme för en sådan reform. Före valet 2006 kom Allianspartierna överens om att införa en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Frågan har utretts under mandatperioden, men viktiga frågor återstår att lösa. För oss i Folkpartiet målet tydligt: en allmän och obligatorisk arbetslöshetsförsäkring är en viktig socialliberal trygghetsreform.

http://www.folkpartiet.se/Vara-politiker/Ledamoter-av-riksdagen-/Ledamoternas-webbplatser/Camilla-Lindberg/Artiklar/m/ 

År 2006 skrev hon följande:

Det bör tilläggas att a-kassan inte höjs för dem som är arbetslösa. Sjukersättningen kommer inte att sänkas utan är kvar på 80 procent.

http://www.folkpartiet.se/Vara-politiker/Ledamoter-av-riksdagen-/Ledamoternas-webbplatser/Camilla-Lindberg/Artiklar/Riktiga-jobb-inte-bidrag/ 


8. Vad är den effektivaste metoden för att minska miljöhoten?

Ekonomiska styrmedel är en marknadsekonomisk metodik för att komma till rätta med problem som ligger utanför den enskilde konsumentens eller företagets förmåga att väga in i ekonomiska beslut. Miljöeffekter är det främsta målet för sådana styrmedel.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=Sk554 


9. Vad är din inställning till vår nuvarande försvarspolitik?

 (Hittar inget svar).


10. Ser du några integritetsproblem med FRA-lagen, datalagringsdirektivet och IPRED? Var drar du gränsen för individens integritetsskydd?

Det behövs en starkare integritetslagstiftning i Sverige. Och i EU.

Hans Levander:
Hejsan! Kan du tänka dig någon form av "lightversion", korrigering av FRA?
CamillaLindberg: Smärre kosmetiska förändringar biter inte på mig. Men om vi kan ha signalspaning utan massavlyssning så ja.

http://gt.expressen.se/Nyheter/fra-lagen/1.1236639/camilla-lindberg-federley-avbojde 

Ska Sverige införa EU:s så kallade datalagringsdirektiv eller ska vi spjärna emot och försöka ändra på beslutet istället? Partierna vacklar just nu fram och tillbaka och det är svårt för väljarna att veta vem man ska rösta på om man inte vill införa direktivet.

Vi lanserar därför ett väljarkontrakt som riksdagskandidater som lovar att rösta nej till införandet av direktivet kan skriva under.

Frågan om direktivets införande i Sverige kommer att hanteras i riksdagen först efter valet i september. Väljarna har alltså möjlighet att ta ställning i frågan. Men vem ska man rösta på om man inte vill införa direktivet i Sverige?

Partierna velar som sagt fram och tillbaka och vilka riksdagskandidater kan man lita på? Många borgerliga väljare känner sig svikna över hur de borgerliga riksdagsledamöterna agerade i FRA-omröstningen. De hade kryssat personer i valet som de trodde skulle stå upp för integriteten. Politikerna själva menade att de inte hade varit så kategoriska som en del väljare uppfattat. Hur ska väljarna nu veta vilka kandidater de kan lita när det gäller datalagringsdirektivet?

Därför har vi skapat ett väljarkontrakt som riksdagskandidater som lovar och försäkrar att rösta nej till införandet av Europaparlamentens och rådets direktiv 2006/24/EG i Sverige, som datalagringsdirektivet formellt heter, kan skriva under. Alla kandidater som lovat att rösta nej läggs upp på en hemsida (se länk http://nejtilldatalagring.blogspot.com/) så väljarna kan se vilka de kan kryssa i valet.

Vi som undertecknar denna artikel är och förblir fasta motståndare till datalagringsdirektivet. Skulle det införas i Sverige innebär det att en stor mängd information om oss medborgare ska lagras. Vem som ringt vem och när, både gällande fast och mobiltelefoni. Vid mobilsamtal ska också den geografiska platsen vid start och slut av samtalet sparas. Dessutom ska alla e-postmeddelande och alla sms sparas och det registreras från vem och till vem och när de skickats. När du surfar på internet kommer din IP-adress, när du loggar in och ut och vem du är att sparas. Allt detta kan sedan begäras ut av myndigheter för att användas i brottsutredningar.

Oro och skräck för brottslighet och terrorism används allt flitigare som motiv till lagstiftningsåtgärder på nationell eller europeisk nivå, med tveksam eller liten betydelse för brottsbekämpningen, men som begränsar våra fri- och rättigheter. Varje sådan spik i kistan blir ett prejudikat för nästa förslag. Vi står på ett sluttande plan.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/valjarkontrakt-mot-datalagringsdirektivet_4442703.svd 

Integritetsaspekterna av en övergång till ett kontantlöst samhälle behöver utredas så att de som väljer andra betalmedel än kontanter kan känna sig trygga med sitt val. Det ska inte råda några oklarheter om hur den information som registreras i samband med transaktionen lagras och hanteras samt vilka som har tillgång till den. Dessa frågor kan som synes inte lösas av enskilda företag eller branschorganisationer.

Att det finns heltäckande bestämmelser för hur information hanteras internt och externt är en förutsättning för att människor ska känna sig tillräckligt trygga att använda andra betalmedel än kontanter, vilket i sig är en förutsättning för att mängden kontanter i samhället ska kunna minska. Regeringen bör därför tillsätta en utredning med uppdrag att undersöka vilka lagändringar som behövs för att bättre skydda den personliga integriteten vid kontantfria transaktioner.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=K423 

Risken finns att system som tekniskt medför risker för massövervakning införs utan en tillräcklig analys av integritetsperspektivet. Därför bör en kommande integritetsbalk innehålla ett klart förbud mot upprättande av mass- övervakningsystem och ett mycket hårt reglerat tillståndsförfarande som inte möjliggör en stegvis utbyggnad och ändamålsglidning utan förnyad prövning.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=K425 


11. Vad anser du behöver göras för att minska brottsligheten och snabba på behandlingen av exempelvis ungdomsbrottslingar?

Förebyggande arbete mot och beivrande av terrorism och grov brottslighet är en polisiär uppgift, som ska bedrivas med personal på fältet och traditionella tvångsmedel som riktad teleavlyssning, i motsats till massavlyssning, samt utökat internationellt polissamarbete som ett framtida europeiskt FBI. Teleavlyssning av vanliga svenskar ska endast ske vid brottsmisstanke och domstolsbeslut. Om det behövs kan polisen eller annan myndighet som omfattas av dessa rättssäkerhetsgarantier få utökad möjlighet att genomsöka kommunikation. Kampen mot terrorism och grov brottslighet ska föras i enlighet med rättsstatens principer.

http://klamberg.blogspot.com/2008/08/birgitta-ohlsson-och-camilla-lindberg.html 

Angående könsskillnader: Hon pekar även på hur män får längre fängelsestraff för samma brott och hur pojkar halkar efter flickorna i skolan. Även i media behandlas kvinnor bättre än män, anser FP-ledamoten.

http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=4267&Itemid=98 

Användningen av fotboja inom kriminalvården har gett många positiva effekter. En mer rationell, effektiv och human vård av kriminella som inte utgör någon fara för samhället har möjliggjorts. Det är dessutom ekonomiskt effektivare och öppnar för flera nya tillämpningar. I kombination med ny teknik som GPS-positionering kan fotbojan användas på ännu fler och mer flexibla sätt. Det handlar om att bygga ut övervakningstekniken mot de individer som dömts till påföljder för brott snarare än generella övervakningssystem som drabbar alla i samhället, skyldig som oskyldig.

Ett exempel är möjligheten att kraftigt förstärka skyddet för våldsutsatta kvinnor som lever under hot och förföljelse. Folkpartiet har drivit frågan om omvänd kommunarrest för att skydda dessa. Men ett återkommande problem är överträdelser av besöksförbud och andra rättsliga åtgärder. I en framtid borde en individ som gör sig skyldig till upprepade överträdelser av besöksförbud kunna dömas till övervakning med elektronisk fotboja kopplat till ett GPS-system.

Fotboja med GPS borde också kunna användas i större utsträckning inom frivården för att kunna effektivisera uppföljning och vård under återanpassning till samhället mot slutet av strafftiden.

Ett tredje exempel där fotboja med GPS bör kunna användas i högre utsträckning är vid frigång för potentiellt farliga personer. Frigång är ett viktigt instrument för att underlätta en återanpassning till samhället. Samtidigt medför det risk för avvikande, särskilt vid obevakad frigång. Efter en rad spektakulära rymningar i samband med permissioner kan krav komma att ställas på minskade permissioner. Att en person som dömts till ett långvarigt fängelsestraff inte ska kunna få permission förrän efter många år gör fängelsestraffet betydligt hårdare. Det vore då ett betydligt mindre ingrepp att under delar av strafftiden ha en GPS-övervakad frigång.

Regeringen bör ta initiativ till att utveckla användningen av fotboja i kombination med ny teknik inom kriminalvården.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2008/09&bet=Ju389 


12. Många ungdomar hamnar hos kronofogden, vad anser du att man bör göra åt saken?

Alltfler svenskar hamnar i Kronofogdemyndighetens register och drar på sig en så kallad betalningsanmärkning. Det är framför allt hos yngre, 18–23 år som anmärkningarna ökat.

I Sverige finns ingen nedre beloppsgräns för betalningsanmärkning, och anmärkningen kvarstår dessutom efter att skulden är reglerad. Enligt gallringsbestämmelserna i 8 § kreditupplysningslagen ska uppgifter om privatpersoner gallras senast tre år efter den dag då betalningsanmärkningen inträffade. Enligt min mening slår detta system väldigt hårt och orättvist mot dem som har små skulder.

Det finns idag ingen skillnad på en person som har haft en skuld på 500 kr eller på en som haft en obetald skuld på 500 000 kr. Detta system missgynnar framför allt yngre personer som lättare drar på sig anmärkningar av mindre valör. Jag anser också att det borde finnas en nedre gräns för en anmärkning, som det finns i t.ex. Danmark där man har 7 500 DKK som undre gräns. Att få en anmärkning som sitter kvar i tre år är ett alltför hårt straff för en liten skuld. När man har fått en betalningsanmärkning kan det vara svårt att få hyra lägenhet, få telefonabonnemang och hyra bil.

Jag anser att det är dags för en modernisering av den svenska kreditupplysningsverksamheten i Sverige, där man kan öppna upp för en eventuell differentiering i gallringstiden och att se över en eventuell nedre gräns för betalningsanmärkning.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2007/08&bet=Fi236 


För er som väljer kandidater efter kärnkraftsfrågan!

Greenpeace har ställt frågor om kärnkraft och förnyelsebar energi. De markerar med rött ljus för de som vill satsa på ny kärnkraft, gult ljus för de som vill ersätta gammal kärnkraft med ny och grönt för de som vill avveckla kärnkraften.

Så här blev resultatet:

Jan Lindholm                        Dalarnas län                             Miljöpartiet                                       Grön

Lennart Sacredeus             Dalarnas län                             Kristdemokraterna                         Inget svar

Lena Olsson                          Dalarnas län                             Vänsterpartiet                                 Inget svar

Ulf Berg                                  Dalarnas län                             Moderaterna                                    Röd

Ann-Britt Åsebol                 Dalarnas län                             Moderaterna                                    Inget svar

Carl-Oskar Bohlin                Dalarnas län                             Moderaterna                                    Inget svar

Johansson Kenneth          Dalarnas län                             Centerpartiet                                    Inget svar

Carin Runeson                     Dalarnas län                             Socialdemokraterna                      Inget svar

Peter Hultqvist                    Dalarnas län                             Socialdemokraterna                      Inget svar

Camilla Lindberg                 Dalarnas län                             Folkpartiet                                         Röd


För er som väljer kandidater efter företagsklimatsfrågor!

Företagarna har ställt frågor till alla kandidater för att ge de väljare som vill rösta efter företagsklimatsfrågor vägledning inför valet.

Resultatet för Dalarna blir följande: 


ValsedelplatsKandidatParti 
2
Reyier-Ingman Lena
Politiker, Borlänge
c

 

 

 

 

 

28
Willner Jan
Konsult, Ludvika
c

 

 

 

 

 

32
Nyström Carl-Erik
Egen företagare, Enviken
c

 

 

 

 

 

9
Nilser Åsa
Politisk sekreterare, Falun
fp

 

 

 

 

 

6
Friberg Lovisa
Heltidsarbetande , Falun
kd

 

 

 

 

 

16
Rostgaard Evald Per
Arbetslös, Vansbro
kd

 

 

 

 

 

3
Bohlin Carl-Oskar
Driver företaget Utan vatten i Sverige (www.utanvatten.se) samt studerar på juristprogrammet, Borlänge
m

 

 

 

 

 

11
Söderberg Gunnel
Oppositionsråd och egenföretagare, Sollerön
m

 

 

 

 

 

19
Norman Nils-Åke
EU-internationella frågor, utbildning, älvdalen
m

 

 

 

 

 

1
Johansson Kenneth
Riksdagsledamot , Falun
c

 

 

 

 

4
Jarl Sofia
politisk sekreterare, Dala-floda
c

 

 

 

 

23
Ängsås Agneta
Kostchef, Enviken
c

 

 

 

 

19
Gasslander Jan-Erik
Projektledare, Malmö
fp

 

 

 

 

5
LarSson TorSten
Kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, Dala-järna
kd

 

 

 

 

14
Werkmäster Magnus
Statstjänsteman , Rättvik
kd

 

 

 

 

22
Ericgörs Daniel
Processoperatör, Gustafs
kd

 

 

 

 

19
Pettersson Sven
Div., Borlänge
mp

 

 

 

 

4 m

 

 

 

 

14 m

 

 

 

 

23
Eriksson Stefan J
IT konsult, systemutvecklare, Djurmo
m

 

 


Här blir det tydligt att centerpartistiska kandidater är de som är mest företagsvänliga. De tre första kandidaterna är ju centerpartister. Först på fjärde plats kommer en folkpartist, på femte plats en kristdemokrat och på sjunde plats kommer en moderat.

Sådana här kandidatguider kan användas på olika sätt. Ett sätt är att filtrera fram den kandidat som är mest företagsvänlig och sedan lägga sin röst på den. En annan metod är att först välja parti och sedan välja ut den kandidat som är bäst ur ett företagsperspektiv.

Kenneth Johansson - Vill tackla skuldproblematiken!

Kenneth Johansson är förstanamnet på Centerpartiets riksdagslista. Han är inriktad på socialpolitiska frågor. Han är en av de svåraste kandidaterna att finna svaren på våra frågor, vilket tyder på att han är alltför nischad i sin politik.


1. Vad är den viktigaste frågan för dig och ditt parti?

Mindre krångel för fler jobb
Förebyggande vård och en vård som utgår från patienten
Entreprenörskap som ger mer service på landsbygden

http://dalarna.centerpartiet.net/2010/09/02/vad-vill-kenneth-johansson-gora-for-dalarna-se-filmen/ 


2. Hur ska företagsklimatet bli bättre?

Sedan regeringsskiftet har en lång rad reformer genomförts för att förbättra företagsklimatet i Sverige, bland annat har förmögenhetsskatten avskaffats och bolagsskatten sänkts. Det har blivit enklare och billigare att anställa genom bland annat sänkta arbetsgivaravgifter för unga och äldre och införandet av nystarts-, nyfrisk- och instegsjobb, förbättrad matchning och en förbättrad lönebildning. Sedan maktskiftet 2006 har skatterna sänkts för den genomsnittlige egenföretagaren med 23 400 kronor per år. Denna offensiva företagarpolitik har ökat antalet nystartade företag med 14 000 företag. Bara i Dalarnas län ökade antalet nystartade företag från 994 till 1 467 år 2008.

För att förbättra de små företagens förutsättningar ännu mer sänks egenavgifterna för enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag med fem procentenheter, dock med högst 10 000 kronor per år. Det blir härigenom attraktivare att driva ett eget företag och tröskeln sänks för den som överväger att starta eget.

Genom nedsättningen kan nästan 200 000 småföretag i landet få lägre kostnader med 1,15 miljarder. Bara i Dalarnas län rör det sig om 4 550 egenföretagare som totalt får en sänkning med cirka 31 miljoner kronor. Nedsättningen sänker kostnaderna rejält och stärker likviditeten hos företagen, vilket är särskilt viktigt under den rådande lågkonjunkturen.

Alliansregeringen infriar nu också ytterligare ett vallöfte och avskaffar revisionsplikten för små aktiebolag. Reformen berör 250 000 aktiebolag, vilket motsvarar 72 procent av det totala antalet aktiebolag. Revision blir således frivillig för majoriteten av aktiebolagen i Sverige och innebär en möjlig kostnadsbesparing på åtminstone 2,5 miljarder kronor. Reformen utgör sannolikt den största regelförenklingen för aktiebolag som genomförts i Sverige.

http://www.dt.se/opinion/debatt/article635527.ece

Med det regelverk som i dag styr bankernas bedömningar är det ibland svårt att klara möjligheten att via banklån finansiera företagen full ut. En väg att förbättra lånemöjligheten för företagen är att stödja utvecklingen och uppbyggnaden av kreditgarantiföreningar. Det är en global idé för lokal nytta.

Runt om i landet har kreditgarantiföreningar etablerats. Kreditgarantiföreningarnas syfte är att genom kreditgarantier, rådgivning och mentorskap stärka framförallt de små och medelstora företagen. Målet för föreningarna är att fungera som ett stödsystem och grundar sig på ett helhetsperspektiv där man bygger upp ett kompetensnätverk runt företagaren med bland annat mentorskap och rådgivning och där kreditgarantin är en viktig del. Kreditgarantiföreningarna har ett väl utvecklat system för att hantera och begränsa riskerna med sitt engagemang. Under hela processen genomförs analyser och man har en nära och kontinuerlig uppföljning med kredittagaren.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2008/09&bet=N312

De sociala företagen spelar en viktig roll i att bryta utanförskapet för dem som står längst bort från arbetsmarknaden, det kan vara en väg från avbytarbänken direkt in på arbetsmarknaden. I ett socialt företag kan man arbeta utifrån sina egna förutsättningar och vara delaktig i verksamheten.

Samhället måste vara tillgängligt för alla. Ingen kan allt – men alla kan något och denna förmåga måste tas tillvara. De sociala företagen har en viktig uppgift att fylla både genom att erbjuda arbete och genom sin demokratiska filosofi. Vägen till delaktighet i samhället går ofta via arbete. Människor som har arbete är också oftare engagerade i idrottsföreningar, grannsamverkan och andra typer av sociala nätverk. Det blir en positiv spiral. Har man arbete så mår man bättre.

Nutek har på regeringens uppdrag presenterat ett program för socialt företagande. Många bra förslag är överlämnade som ska leda till konkreta åtgärder.

Regeringen bör ta fram en nationell strategi för det sociala företagandet, att den offentliga sektorn ska bli bättre på att ta sociala hänsyn i sin upphandling, att rådgivningen och stödet ökas till dem som vill starta sociala företag, förbättra möjligheterna till lönebidrag samt stimulera forskning kring den sociala ekonomin. Förslagen i Nuteks rapport bör ges förutsättningar att genomföras.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2008/09&bet=N313 

Den särskilda lärlingsprovanställningen för unga under 23 år, begränsningen av arbetsgivares kostnader vid tvist om uppsägning och Medlingsinstitutets nya uppdrag ligger väl i linje med de krav på flexibilitet och trygghet på arbetsmarknaden som vi drivit.

http://valfardsbloggen.centerpartiet.net/2010/08/26/stolt-over-maud-och-centerframgangar/ 


3. Är Lissabonfördraget bra eller dåligt? Varför?

(Hittar ingen åsikt om Lissabonfördraget).


4. Är det svenska skattetrycket för högt eller är skattetrycket bra som det är? Varför?

Jag är stolt och nöjd över hur vår Maud Olofsson lyckats i sina förhandlingar med allianskompisarna.

Att det är tack vare Centerpartiet som sänkningen av restaurangmomsen.

Och jobbskatteavdraget. Från början en Centeridé. För att ha råd med välfärden så behöver det vara många som arbetar i många och växande företag. Det tjänar alla på!

http://valfardsbloggen.centerpartiet.net/2010/08/26/stolt-over-maud-och-centerframgangar/ 


5. Bör svensk arbetsrätt reformeras? Varför?

Den särskilda lärlingsprovanställningen för unga under 23 år, begränsningen av arbetsgivares kostnader vid tvist om uppsägning och Medlingsinstitutets nya uppdrag ligger väl i linje med de krav på flexibilitet och trygghet på arbetsmarknaden som vi drivit.

http://valfardsbloggen.centerpartiet.net/2010/08/26/stolt-over-maud-och-centerframgangar/ 


6. Vad är er inställning till arbetskraftsinvandring respektive flyktingmottagning?

Med stöd från de nya möjligheterna till arbetskraftsinvandring som numera finns kommer det personer till Sverige av andra skäl än asylskäl. Jag tycker att det är positivt. 

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2009/10:60#anf38 

(Hittar inga åsikter om flyktingmottagning).


7. Finns det behov att förändra sjukförsäkring och a-kassa?

(Hittar inga åsikter).


8. Vad är den effektivaste metoden för att minska miljöhoten?

Miljö- och klimat: Valmanifestet är fullt av klimatsmarta satsningar som den intresserade kan fördjupa sig i. Det är allt från satsningar på förnybart och havsmiljard till utarbetande av en svensk kemikaliestrategi och internationellt arbete. Supermiljöbilspremiens styrka ligger i att den kan stimulera fram en ny generation av miljöbilar som verkligen snålar med resurserna. Det tycker jag är mycket bättre än vänsterpartiernas förslag att bygga om gamla bensinbilar.

http://valfardsbloggen.centerpartiet.net/2010/08/26/stolt-over-maud-och-centerframgangar/ 


9. Vad är din inställning till vår nuvarande försvarspolitik?

(Hittar inga åsikter)


10. Ser du några integritetsproblem med FRA-lagen, datalagringsdirektivet och IPRED? Var drar du gränsen för individens integritetsskydd?

Nedanstående åsikter är från 2005:

Europaparlamentet har nyligen röstat emot det förslag om trafikdatalagring vilket Sverige har varit ett av de mest angelägna länderna att driva. Förslaget innebar obligatorisk lagring av information om alla människors ringande, sms:ande och surfande, inte innehållet i samtal och sms men var telefonen har befunnit sig och vid vilken tidpunkt den har använts. Anledningen sades vara att polisen skulle få ett bättre hjälpmedel att eftersöka brottslingar som använt sig av telefonen eller Internet för att planera sin brottsliga verksamhet. Polisen använder redan i dag de uppgifter som finns i exempelvis Telia Soneras register för att när ett brott har begåtts ta reda på exempelvis var en telefon var när ett visst samtal ringdes. Det har visat sig vara en viktig tillgång för polisen i sitt brottsbekämpande arbete. Skillnaden i den ordning som gäller i Sverige och det förslag som kommissionen lagt fram och som nu föll i parlamentets omröstning är att det senare skulle ha inneburit ett tvång för alla som handhar uppgifter av det slag som efterfrågas att lagra dessa i en viss tidsrymd. Dessutom var den föreslagna tiden som uppgifter skulle sparas avsevärt längre än vad normalfallet är i dag när företag sparar uppgifterna så länge de behöver av faktureringsskäl.

Det krävs inte mycket fantasi för att förstå att ett register med data om när du har ringt, till vem, vilken tidpunkt och uppgifter om varje sida du besökt på Internet skulle vara extremt känsligt ur integritetssynpunkt. Detta skall ses i ljuset av att det knappast går att peka på ett enda register som inte har ”läckt” eller missbrukats.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2005/06&bet=K371 

Efter 2005 finns inga andra åsikter från Johansson. Centerpartiet som parti är dock emot datalagringsdirektivet:
http://www.lenaek.se/kampen-mot-datalagringsdirektivet/ 

(Har inte hittat några åsikter om FRA-lagen och Ipred – men han röstade ja.)

Johansson har visat sig vara ovillig att besvara frågor om FRA-lagen: http://www.riksdagssvar.se/kenneth_johansson 


11. Vad anser du behöver göras för att minska brottsligheten och snabba på behandlingen av exempelvis ungdomsbrottslingar?

När det gäller tvångsvisa drogtester delar utskottet regeringens bedömning att intresset att förhindra narkotikamissbruk hos barn, med de konsekvenser ett sådant bruk har för barnets hälsa och utveckling, uppväger det integritetsintrång som sådana drogtester innebär. Förslaget uppfyller de krav som proportionalitetsprincipen ställer. Mot bakgrund av att åtgärder ska kunna vidtas bara om det är nödvändigt för att avgöra behovet av stödjande insatser till barnets bästa, bedöms förslaget inte heller komma i konflikt med barnkonventionen.

http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=3322&rm=2009/10&bet=JuU25 


12. Många ungdomar hamnar hos kronofogden, vad anser du att man bör göra åt saken?

1. Till att börja med behöver vi öka undervisningen i privatekonomi i skolan. I dag finns visserligen inslag av ekonomi i hemkunskapen. Vi anser dock att hushållsekonomi bör bli ett eget ämne redan i de lägre åldrarna. Under 1900-talet inspireras flera generationer av Birgitta Lilliehööks sedelärande serie om flickorna Spara och Slösa att hålla koll på intäkter och utgifter. Idag ingjuts inte längre denna mentalitet.

2. Sedan bör ett större ansvar läggas på kreditgivarna. I dag beviljas kredit och lån ofta mycket lättvindigt. Det handlar om allt från klädlån, SMS-lån, billån och möbellån till lån för resor.

I ett längre tidsperspektiv, är det också fullständigt oacceptabelt att kostnaderna för en oseriös kreditgivning, i slutändan vältras över på det omgivande samhället och medborgarna.

3. Ett sätt att öka drivkrafterna att göra mer gedigna kreditprövningar är att korta tiden för skuldsanering. I Sverige krävs oftast att den som genomgår skuldsanering lever på existensminimum i fem år. I de anglosaxiska länderna går det oftast snabbare. Där strävar man efter en snabb lösning av skuldförhållandena så att den skuldsatta på så kort tid som möjligt ska bli produktiv igen. Erfarenheterna från dessa länder visar också att ett snabbare skuldsaneringsförfarande ofta leder till att en större del av skulderna återbetalas till kreditgivarna.

4. Dessutom bör skuldrådgivning göras mer tillgänglig i primärvården. Det behöver tydliggöras för vårdgivare vart människor med stora skulder ska kunna hänvisas. Vi anser dessutom att alla bedömningar av psykisk ohälsa ska innefatta uppgifter om personens ekonomi. Kanske behöver det också bli lättare att låta köp återgå för personer som är drabbade av psykisk ohälsa.

Skuldproblematiken måste tacklas på flera fronter samtidigt. Genom förebyggande åtgärder i skolan, snabbare skuldsanering och större fokus i vården kan vi förbättra situationen för både individer och samhälle.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/skuldsattningen-hotar-folkhalsan_4526937.svd


Lennart Sacrédeus - Värdekonservativ eu-kritiker och arbetsrättsreformator!

Lennart Sacrédeus är förstanamnet på Kristdemokraternas riksdagslista. Sacrédeus är den kandidat som hittills har varit enklast att följa eftersom många av svaren på våra frågor finns att hitta på hans hemsida.

1. Vad är den viktigaste frågan för dig och ditt parti?

Under mina fyra år i riksdagen har jag kämpat för jobben, människovärdet, Dalarna – och Alliansen.

Jag vill fortsätta kämpa för dalajobben, skolan, vården, pensionerna, landsbygden, miljön, dalakulturen och föreningslivet.

Grunden för Dalarnas förnyelse och framtidstro läggs i familj och släkt, trygga värderingar, och värdefulla traditioner.

http://www.kristdemokraterna.se/lennartsacredeus.aspx 


2. Hur ska företagsklimatet bli bättre?

Minskat regelkrångel för företagarna – för fler jobb hos Dalarnas småföretag.

RUT- och ROT-avdragen kvar – för en vit marknad, fler jobb och nya företag.

http://www.kristdemokraterna.se/lennartsacredeus.aspx


3. Är Lissabonfördraget bra eller dåligt? Varför?

Kortfattat skulle jag kunna definiera mig som en gemenskapsvän, en tillskyndare av den Europeiska Gemenskapen, EG-bygget, men en skeptiker och minimalist när Maastrichtfördraget 1992 ville omforma detta till ett unions- och statsbygge. Där står jag.

Även om en EU-president i första hand ges en samordnande och koordinerande roll, bär det fröet till ett mycket mäktigt och centraliserande europeiskt politiskt ämbete. Media och politiken kommer att fokusera mer och mer, över tiden, på EU-presidenten och dennes ledarskap.

Detta är en utveckling mot ett centralistiskt politiskt ämbete inom EU jag verkligen vill varna för - utifrån subsidiaritetsprincipen - och som i mycket präglar min sammanfattande hållning till Lissabonfördragets framtida konsekvenser för ett medborgaraktivt Sverige och Europa.

Tillsammans med moderaten Anne-Marie Pålsson motionerade jag i riksdagen ifjol med kristdemokraterna Annelie Enochson och Ingemar Vänerlöv om att ett eventuellt godkännande av Lissabonfördraget bör fattas med två riksdagsbeslut och ett allmänt val emellan, det vill säga som vid en grundlagsändring, en motion jag röstade bifall till.

En sittande riksdag ska nämligen inte kunna ändra villkoren för sig själv. Medborgarnas ges med ett mellanliggande val en möjlighet att säga sitt genom att rösta in en annan sammansättning av riksdagen än den som först lade förslaget.

Denna beslutsmodell signalerar EU-fördragets stora betydelse, och den ges dignitet som en grundlagsändring utan att formellt definieras som en sådan av regeringen. Ökad delaktighet i beslutsprocessen för medborgarna samt att värna grundlagens anda utgjorde andra motiv för vår motion.

http://www.newsmill.se/node/7290 


4. Är det svenska skattetrycket för högt eller är skattetrycket bra som det är? Varför?

Höj reseavdraget i deklarationen för arbetspendling. En skattesänkning på en halv miljard viktig för vårt landsbygdslän.

En skattesänkning på en halv miljard viktig för vårt landsbygdslän

Du ska kunna leva på Din lön och pension. Fortsatta sänkta skatter för löntagare och pensionärer – i takt med att ekonomiskt utrymme ges.

Fortsatta sänkta skatter för löntagare och pensionärer – i takt med att ekonomiskt utrymme ges.

http://www.newsmill.se/node/7290 


5. Bör svensk arbetsrätt reformeras? Varför?

Sverige har en tradition av starka och självständiga parter på arbetsmarknaden som är vana att ta stort ansvar genom att sluta kollektivavtal. Vi kristdemokrater är övertygade om att denna modell är värd att bygga vidare på. Den gör att politiker kan hålla sig borta från att stifta lagar om minimilöner, och den gör att lokala och branschspecifika förutsättningar får utslag i de avtal som sluts. En sådan ordning är bra för hela arbetsmarknaden. Den svenska arbetsmarknadsmodellen har också visat sig ge få konfliktdagar och ett klimat av ansvarstagande från båda parters sida, där hänsyn tas till både arbetstagares och arbetsgivares behov.

Samtidigt ska det sägas att den starka konflikträtten som åligger arbetstagarnas parter ger löntagarorganisationerna ett övertag gentemot arbetsgivarna. En lösning på detta skulle kunna vara att införa en proportionalitetsprincip. Detta föreslogs också av den förre socialdemokratiske statssekreteraren Svante Öberg i utredningen Medling och lönebildning (SOU 1998:141). Tyvärr valde den dåvarande regeringen att inte införa en sådan princip.

En bättre proportionalitet kan åstadkommas bland annat genom att rätten till sympatiåtgärder begränsas och att ett proportionalitetskrav införs för att begränsa möjligheten till stridsåtgärder som kostar lite för den egna organisationen men orsakar stora kostnader för motparten och tredje man. Proportionalitetskravet skulle inte bara omfatta den första stridsåtgärden, utan även svarsåtgärder från motparten.

Ett proportionalitetskrav skulle kunna införas inte bara vid förhandlingar om tecknande av ett nytt kollektivavtal utan också vid blockad och andra stridsåtgärder för att förmå ett företag att ansluta sig till ett redan gällande avtal. Att införa proportionalitetskrav skulle innebära att fackföreningen exempelvis inte får ta ut små nyckelgrupper i strejk om det vållar mycket stor skada för arbetsgivaren.

http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=A321 

Som företagare är det ett stort beslut att anställa en ny person. Helst vill man ha en kompetent och flitig person, som sköter sitt jobb och passar in i arbetsgemenskapen. Många företagare anser att sex månaders provanställning är en väl kort tidsrymd för att utvärdera en anställd och kunna fatta beslut om en fast anställning. Dessutom innebär sex månader i praktiken en kortare tid då själva beslutet att tillsvidareanställa måste tas en tid före provanställningens utgång. Många företagare önskar därför, på goda grunder, en förlängning av tidsgränsen.

Vi kristdemokrater delar den analysen och anser att regeringen bör överväga att öka provanställningstiden från sex till tolv månader.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=A408 


6. Vad är er inställning till arbetskraftsinvandring respektive flyktingmottagning?

Referat från Dalademokraten:

När Kenneth Öhrn fortsatte att argumentera för Sverigedemokraterna med att hävda att invandringen gått för långt och att islam borde förbjudas, försökte Lennart Sacredeus prata om religionsfrihet och faran att sätta folkgrupper mot varandra. Han medgav att ett finns problem och att han i flera sammanhang tagit upp att Sverige tar emot mycket större del av flyktingarna i förhållande till folkmängd.

http://www.dalademokraten.se/sida/id/133605/ 


7. Finns det behov att förändra sjukförsäkring och a-kassa?

Utifrån verkligheten att arbetslösheten nu ökar och att regeringen genomfört en reform kring deltidsarbetslöshet och arbetslöshetskassa, uppstår en särskild problematik för den som är deltidsbrandman och blir uppsagd från sitt andra arbete. En deltidsbrandman kan då inte ”stämpla upp” till heltid, då det inte är tillåtet att under en längre tid deltidsarbeta och samtidigt uppbära a-kassa. Följden blir att han även kan tvingas säga upp sin tjänst som deltidsbrandman.

Jag menar att det vore rimligt att göra undantag kring ersättning vid deltidsarbetslöshet för den som under lång tid haft två deltidsanställningar, men förlorar ett av dem, och då arbetet rör grundläggande samhällsfunktioner.

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=67&dtyp=f&rm=2008/09&nr=617&dok_id=GW11617 

Angående sjukförsäkringen:

Ett grundelement i den nya reformen är att det nu finns kontrollstationer med uppsökande verksamhet där vi verkligen ser människorna, deras arbetsförmåga och vad vi kan stödja och stärka.

http://www.dt.se/nyheter/borlange/article559896.ece?pageNumber=3 


8. Vad är den effektivaste metoden för att minska miljöhoten?

Genom att bättre informera om konsekvenserna av nedskräpning och samtidigt öka pantvärdet på pantburkar och pantflaskor skulle det personliga ansvaret kunna uppmuntras inom detta område i Sverige.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=MJ267 


9. Vad är din inställning till vår nuvarande försvarspolitik?

(Hittar inget åsikt)


10. Ser du några integritetsproblem med FRA-lagen, datalagringsdirektivet och IPRED? Var drar du gränsen för individens integritetsskydd?

(Inga åsikter om FRA och datalagringsdirektivet har hittats. Han röstade dock för FRA-lagen.)

Kd: s Europaparlamentariker Lennart Sacrédeus röstade ja till Ipred.

http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.233007/sa-rostade-partierna-i-eu-parlamentet 


11. Vad anser du behöver göras för att minska brottsligheten och snabba på behandlingen av exempelvis ungdomsbrottslingar?

Även i Sverige borde preskriberingstiden för allvarliga brott ses över. Motiven för att utdöma straff, nämligen att avskräcka från att begå brott och därmed avhålla den enskilde från brottslighet, behöver kompletteras med rättvisemotivet. Det är en upprepad kränkning av offret om samhället inte längre, efter en viss tid, bryr sig om att söka beivra brottet. Barmhärtighet mot gärningsmannen kan inte förverkligas genom att offrets rätt åsidosätts. Endast genom fullgjord rättsprocess kan gärningsmannen få brottet sonat och offret eller offrets efterlevande kan inleda en försoningsprocess. Båda parter är sålunda betjänta av att preskriptionstiden inte stoppar möjligheten till uppklaring. Det är viktigt att en sådan lagändring sker så fort som möjligt eftersom 25-årsgränsen tickar allt närmare för många ouppklarade mord, exempelvis Palmemordet.

Idag finns långt gångna planer på att förändra lagstiftningen för folkrättsbrott, krigsförbrytelser och folkmord så att dessa brott inte ska ha någon preskriptionstid. Det tydliga budskapet ges att den som har begått sådana brott ska veta att tiden inte är på förövarens sida. Offren får också beskedet med slopad preskriptionstid att vi inte ger upp kampen för att rättvisa ska skipas.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2006/07&bet=Ju288 

Angående direktiven till utredningen om möjligheten till lagföring utan rättegång:

I det allmänna rättsmedvetandet finns det knappast någon förankring för att 15 000 rättegångar på tre år ställs in eller att en dömd människa ska kunna undslippa sitt straff genom att hålla sig undan.

http://www.kristdemokraterna.se/PressOchMedia/Pressmeddelanden/LagOchRatt/100716LSALagandringpagangefterSacredeusfragorominstalldarattegangar 


12. Många ungdomar hamnar hos kronofogden, vad anser du att man bör göra åt saken?

(Hittar inga åsikter om detta).


Folkpartiet - Rösta liberalt!

Rubriken är föga upphetsande: Rösta liberalt 19 september. Intressant att Folkpartiet vill att man inte ska rösta på Folkpartiet, om jag får vara lite sarkastiskt till en början. På framsidan tronar Jan Björklund och Dalaettan Camilla Lindberg.

Folkpartiet intar en mellanposition när det gäller upplägget av sin valfolder. De börjar nämligen med landstinget för att sedan via kommunen gå över till riksnivån. Man kan säga att de till hälften förstår sig på det här med underifrånperspektivet.

Inom landstingspolitiken vill Folkpartiet att:
1. Alla ska ha tillgång till en fast namngiven vårdkontakt
2. Vårdgarantin uppfylls
3. Patienterna får snabba tidsbesked om när behandling ska ske
4. Små alternativa vårdgivare ska kunna etablera sig inom vården
5. Psykiatrin får flera vårdplatser

Om jag räknar snällt är fyra av fem krav konkreta. Att partiet vill att vårdgarantin ska gälla i praktiken är ju bra. Men hur ska det gå till? Det här med fler vårdplatser inom psykiatrin kan bedömas som en prioriteringsanvisning. Men vad vill då partiet välja bort?

Partiet påstår, precis som Centerpartiet, att de har kompetens och erfarenheter av ledarskap, men precis som Centerpartiet kan inte Folkpartiet konkretisera och bevisa påståendena. Sedan påstår Folkpartiet att de vill ha kvalitet, som om att de övriga partierna inte vill det.

I kommundelen möts läsaren av rubriken: Vi vill göra kommunen tryggare, snyggare och smartare. I inledningen skriver partiet: ”Vår grund är liberalismen, den säger att du klarar av ditt liv själv och får forma ditt liv själv. Socialisternas idé är att du inte riktigt är mogen för det. De vet bättre vad du behöver. Behöver du hjälp ska du få det, men du får bestämma själv vem som ska ge dig hjälpen.” De definierar liberalismen och socialismen väl. Men sen blir det socialliberalt flum av det hela när partiet helt plötsligt menar att frihet är samma sak som att du får bestämma själv hur du ska använda andras pengar. Inte så liberalt…

Konkret vill Folkpartiet att människor ska vilja flytta hit så att företag och kommunen får tag i rätt arbetskraft. De vill även skapa en trevlig och vacker ort som får förbiresande att tänka att här vill jag bosätta mig. Det betyder att det ska vara välklippt, plogat och att gatorna ska vara välskötta. Rätt tänkt, men varför skulle någon vilja starta ett företag i kommunen? Den frågan besvaras inte.

Folkpartiet vill också ha mer omsättning på bostäder genom att fler hyresrätter byggs i Avesta centrum så att äldre kan flytta från sina villor, vilket i sin tur gör att fler barnfamiljer kan bosätta sig i kommunens villor. Och det är givetvis något som marknaden själv inte klarar av, det krävs Folkpartistiska kommunpolitiker för att detta ska ske. Liberalt?

Avslutningsvis utlovar partiet en pargaranti inom äldreomsorgen. Gott så, så länge frihet är samma sak som offentlig styrning.

För riksdagsvalet får fyra kandidater avslöja sina hjärtefrågor. Förstanamnet Camilla Lindberg fokuserar på starkt skydd för integriteten, utvecklad kärnkraft och fler i arbete. Den sistnämnda punkten innebär att det ska bli mer lönsamt att arbeta, utbilda sig och driva företag. Betyder det att Lindberg vill ta bort värnskatten och sänka företagens skatter? Varför framgår inte det? Det enda hon nämner är lärlingsjobb vilket i sig är en viktig framgångsfaktor, men knappast tillräcklig. Och är verkligen kärnkraft viktigare för företagsklimatet än skatter, byråkrati och regelkrångel?

Andranamnet Adrian Svensson fokuserar på turismen för att landsbygden ska hållas levande. Konkreta förslag är sänkt restaurangmoms och lärlingsanställningar.

Tredjenamnet Monica Lundin strävar efter mer valfrihet i vardagen. Det innebär att hon vill kämpa för fortsatt RUT-avdrag, valfrihet inom vård, skola och omsorg samt att ytterligare kvotering av föräldraförsäkringen ska stoppas. Därmed tycker hon alltså att nuvarande kvoteringar är okey? Frihet är okey bara till en viss gräns...

Fjärdenamnet Bo Brännström vill i sin tur ha ett konkurrenskraftigt Dalarna. Här får man inte några konkreta besked, i stället möts man som läsare av abstrakta krav på god service, vackra städer och bostadsområden. Skatten ska heller inte vara mycket högre än omgivningen. Därmed kan man säga att för Brännström är det okey att ha lite högre skatt i Sverige jämfört med omgivningen. Och hur ska skattetrycket sänkas? Inget svar.

Partiet har tre punkter att erbjuda väljaren:
1. En kunskapsinriktad skola med ordning och arbetsro vilket innebär tidigare betyg och tidig hjälp till elever.
2. Fortsatt välskötta finanser så att låg- och medelinkomsttagare och pensionärer ska få fortsatta skattesänkningar.
3. En bättre integration genom jobbfokus och högre krav på språkkunskaper.

Det är bra prioriteringar, men nog borde man kräva fler konkretioner än så här?

På ett annat ställe i foldern får man också veta att Folkpartiet är en viktig kraft för att stärka Sveriges röst i EU. De menar kraften att säga att allt är bra med EU och att en fortsatt växande EU-byråkrati inte är så farligt. Eller vad menas?


Sverigedemokraterna - Ge oss Sverige tillbaka!

Sverigedemokraternas rubrik lyder: ”Ge oss Sverige tillbaka”. Från vaddå? Muslimerna? Och vad är Sverige? Dans runt en midsommarstång? Jag kan förstå kritiken mot den undermåliga integrationen och för att arbetsmarknaden inte fungerar och för att Sverige inte ställer några egentliga krav på invandrare. Men varför ska ett parti bestämma vad som är svenskt?

På första sidan skriver partiledaren Jimmie Åkesson om att det svenska samhället har blivit kallt och att samhällseliten har fjärmat sig från medborgarna. Välfärden är nedmonterad och arbetslösheten skenar i väg. Nedmonterad välfärd? Den genomsnittliga a-kassetagaren får ut 77 % av sin tidigare lön. Och Sverige har just genomlidit en finanskris och är i en lågkonjunktur. Här syns det att Sverigedemokraterna spelar på de rödgrönas planhalva. Mer bidrag ska på något mystiskt sätt minska arbetslösheten. Och grupper ska ställas mot grupper. Individer har inget egenvärde.

Den eskalerande brottsligheten nämns också, även fast BRÅ inte kan bekräfta att det verkligen handlar om en faktisk utveckling. Det kan lika gärna handla om en ökad anmälningsbenägenhet. Men oavsett har partiet rätt i att brottsligheten är ett problem och måste motverkas. Men hur får vi inte veta, ja förutom att stoppa invandringen.

Av intresse kan vara att Åkesson betonar familjens värde, vilket gör att Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har något gemensamt. (Men inte så mycket mer än så, ska jag väl tillägga).

Vänder man på bladet får man läsa om vad fyra Sverigedemokrater tycker. Här ställs invandringens kostnader mot pensionärernas välfärd, precis som i den famösa reklamfilmen som Tv4 inte ville visa.

Partiet kräver följande angående invandringspolitiken:
1. Kraftigt begränsad asyl- och anhörighetsinvandring.
2. Stopp för islamiseringen av Sverige
3. Skärpta krav för uppehållstillstånd och medborgarskap
4. Ökat stöd till flyktinghjälp i närområden.

Här har partiet sin enda unicitet jämfört med andra partier. Därför är det inte helt fel att påstå att partiet fortfarande är ett enfrågeparti. Ett parti blir inte ideologiskt bara för att de kopierar övriga partiers partiprogram inom övriga områden.

Vad partiet menar med att stoppa islamiseringen illustreras mer än väl av partiets reklamfilm. Det handlar om att stoppa muslimer, inte islamismen. När det gäller medborgarskap och uppehållstillstånd kan jag inte förstå varför det inte räcker med ett enda krav: Egen försörjning.

Hur partiet har tänkt kompensera mindre invandring med mer flyktinghjälp när de i sitt valmanifest säger att de både ska sänka skatten och höja bidragen genom att minska kostnaderna för invandringen framgår inte.

Under rubriken trygg och värdig ålderdom kräver partiet:
1. Kraftigt förbättrade ekonomiska villkor för pensionärerna
2. Ett ökat antal trygghetsboenden
3. Äldre vårdtagares rätt till en god och näringsrik kost
4. Rätten för äldre vårdtagare att få bo med make/maka.

Och hur skiljer sig dessa frågor från övriga partier?

Det tredje området är brottsligheten och kandidaten Margareta Sandstedt påtalar att samhällseliten är mer intresserade av brottslingens behov än av offrens behov, och just detta kan även jag skriva under på.

Därför kräver partiet att:
1. Straffskärpning för grova och upprepade brott
2. Utvisning av utländska medborgare som begår grova brott.
3. Offentligt register över dömda pedofiler
4. Inga mängdrabatter på brott för återfallsförbrytare.

Alla dessa punkter kan jag skriva under på förutom när det gäller offentligt register över dömda pedofiler. Har man sonat ett brott ska man inte dömas i all evighet. Finns det risk för återfall för en pedofil ska han eller hon inte vara ute i det fria. Men de krav jag håller med om här kan man få även av Folkpartiet och Moderaterna. Vad kan Sverigedemokraterna erbjuda som inte redan erbjuds inom detta område?

Avslutningsvis kräver partiet följande under arbetsmarknadspolitiken:
1. En generell modell för lärlingsjobb
2. Ökade satsningar på innovation, forskning och utveckling
3. Skärpta regler för arbetskraftsinvandring och ett slopande av instegsjobb
4. Att svenska jobb går till svenska medborgare.

Återigen finns det redan partier som tycker så här, förutom när det gäller arbetskraftsinvandringen och att svenska jobb går till svenska medborgare. Förvisso tycker även Socialdemokraterna och Vänsterpartiet så här, men Sverigedemokraterna går några steg extra. Precis som vänsterpartierna vill Sverigedemokraterna bestämma över företagens rätt att bestämma vilka som ska få jobba i deras företag.

På sista sidan avslöjar partiet sin syn på familjepolitik, skolpolitik, sjukvård, försvar samt levande landsbygd och djurvård.

De konkreta kraven inom dessa områden är:
1. Högre och avreglerad föräldrapenning
2. Kostnadsfri familjerådgivning
3. Höjt vårdnadsbidrag
4. Fler vuxna i skolan
5. Värna våra småskolor
6. Slopa modersmålsundervisningen
7. Återförstatliga skolan
8. Avskaffa den avgiftsfria sjukvården och tandvården för illegala invandrare
9. Öka antalet platser på läkarlinjen
10. Satsa på specialistsjuksköterskor
11. Återinföra värnplikten
12. Rusta upp försvaret
13. Successivt avveckla den militära insatsen i Afghanistan
14. Förbjuda Halalslakt
15. Införa ett importförbud av varor som producerats genom att utsätta djur för onödigt lidande
16. Avveckla pumplagen
17. Frys bensinskatten

I rest my case!

Inte ett ord om landstings- och kommunpolitik. Ett rent uppifrånperspektiv med andra ord.

Foldern uppnår samma nivå som Centerpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna när det gäller floskelnivån. Inom rikspolitiken är Sverigedemokraterna till och med något tydligare i sin konkreta politik, även om den politiken inom andra områden än invandringspolitiken är kopierad från andra partier. Bildmässigt hamnar partiet på samma nivå som Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, även om SD i antal har fler bilder.

/Fredrik Runebert


Kristdemokraterna - Ett mänskligare Sverige

Kristdemokraternas rubrik lyder som följer: ”Öppna och läs om ett mänskligare Sverige”. Det tangerar gränsen till floskel, men på något sätt känns det trovärdigt och det väcker en nyfikenhet. När man öppnar får man se Göran Hägglund till vänster och en buffel till höger som stirrar på varandra. Bilden avslöjar ett ideologiskt djup som visar att Kristdemokraterna tror på människans frihet att välja mellan att vara människa eller ett djur. Det som skiljer oss från djuren är att människor är rationella och kan ta ansvar. Ett djur kan man inte moralisera över eftersom djuret inte kan reflektera över sitt beteende. En människa kan man dock utkräva ansvar av.

Kristdemokraterna vill stärka de svaga, de som blir utträngda och nedtystade på grund av buffliga människor som trängs mest och hörs mest. Tyvärr går Kristdemokraterna i fällan och sätter likhetstecken mellan egoism och kyla. Egoism handlar om att människor har rätt att leva för sin egen skull, och att solidaritet och vänskap uppstår mellan två parter som erbjuder varandra jämbördiga värden. Att först ta avstånd från egoism och sedan skriva om solidaritet innebär att Kristdemokraterna anser att solidaritet är lika med altruism, dvs. att människor ska leva för andras skull, inte för sin egen. Jag uppskattar dock partiets krav att människor ska ta ansvar för sig själva och sina medmänniskor och att ett mänskligare Sverige inte måste innebära mer politik.

På nästa sida får vi veta att Hägglund inte är nöjd med vårt samhälle även då vi statistiskt sett aldrig har haft det bättre. Att vi är friskare och rikare än aldrig förr. Det finns nämligen fortfarande problem med arbetslöshet, familjer som har svårt att få ekonomin att gå ihop samt sjuka som får vänta i vårdköer. Dessa problem existerar samtidigt som de politiska pekpinnarna har blivit alltfler.

Därför vill Hägglund dra en gräns för politiken. Skatten ska inte vara högre än att man kan leva på sin lön. Familjerna ska få bestämma över sin egen vardag och de äldre ska få välja sin omsorg och inte betraktas som klienter.

Avslutningsvis slår han fast att med mer frihet får vi också mer ansvar. Här får vi en berättelse om Sverige, något som de andra partierna hittills har misslyckats med att skapa.

Tyvärr anar jag att partiet inte helt har befriat sig från sitt helikopterperspektiv eftersom de, precis som Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, startar med rikspolitiken för att via landstingspolitiken landa i kommunpolitiken.

Inom rikspolitiken får vi veta att vi kan få ett tryggare samhälle utan att skatterna blir högre. Därefter får vi inte veta hur, utan vi får veta att partiet vill satsa på vägnätet i hela länet och på Dalabanan. Här anar jag särintressepolitiker som kommer att kämpa för det egna länet i stället för att i rikspolitiken se till helheten.

Dalarna behöver medmänsklighet är nästa rubrik under rikssidan. Partiet slår här ett slag för valfriheten inom sjukvård och äldreomsorg. En fråga som de delar med Centerpartiet och som skiljer från de övriga partierna jag har analyserat. Vårdköerna ska elimineras, skatten ska sänkas för pensionärer i ett fjärde steg och fler poliser behövs. Det enda jag invänder emot är att skattesänkningar för pensionärer prioriteras när Hägglund tidigare har slagit fast att arbetslösheten är ett stort problem. Hur minskas arbetslösheten genom sänkt skatt för pensionärer? Och varför förklarar inte partiet hur vårdköerna ska försvinna? Vilket parti vill inte det? Det är väl inte viljan som skiljer partierna åt i den frågan?

Nästa rubrik är Stärk familjen och valfriheten. Här finns inget matnyttigt alls att läsa om. Varför står det inget om ett obligatoriskt vårdnadsbidrag i alla kommuner? Det försämrar förvisso det kommunala självstyret, men har vi obligatorisk maxtaxa i alla kommuner, då ska vi även ha obligatoriskt vårdnadsbidrag.

I sista rubriken vill partiet underlätta för företagen. Här får vi läsa om det Centerpartiet redan har talat om för oss, dvs. att fler företag ger fler jobb och bättre välfärd. Partiet säger sig förstå värdet av entreprenörer och att integration handlar om arbetslinjen. Det ska bli enklare att anställa och få jobb. Inte ett enda konkret förslag som visar att de faktiskt vet vad de skriver om. Hur ska det bli lättare att anställa? Ska de reformera LAS?

Under landstingsavsnittet får vi veta att jämlik vård i Dalarna är viktigt. Partiet förklarar för oss att det inte bara är kroppen som kan bli sjuk, utan även själen. Sjukvården ska se helheten och vara hälsofrämjande och bla,bla,bla…

Konkreta krav är att BB och förlossningsvård ska finnas på Mora lasarett. De kräver även att en familjecentral och en ungdomsmottagning ska finnas i varje kommun.

Partiet vill även ha lägre personalomsättning för att öka möjligheten för gamla och multisjuka att möta samma vårdpersonal. Det ger trygghet. De vill även ha fler läkemedelsgenomgångar och fortsätta kampen mot infektioner. Behöver jag nämna att svaret på hur inte framkommer?

Vidare ska sjukresorna förbättras och väntetiderna kortas. Maxtid på akuten genom en akutgaranti.

I kommundelen möts vi av rubriken: ”Ett tryggare och medmänskligare Avesta”. Barnomsorgen, skolan och äldreomsorgen ska komma först. Innebär det att de vill avsluta satsningar på djurparker och lekparker?

För att skapa resurser till kommunens, enligt partiet, kärnverksamheter ska företagandet uppmuntras och kommunens ekonomi hållas i god ordning. Inga konkreta förslag på hur företagandet ska uppmuntras. Ett konkret krav är att skatten inte ska höjas.

För familjerna vill Kristdemokraterna införa ett kommunalt vårdnadsbidrag. Skolan ska vara trygg och ha tydliga mål. För att uppnå det ska lärartätheten vara hög. Inom äldreomsorgen betonas vikten av rätt omvårdnad och en pratstund eller en promenad. Hur en stressad personal ska få tid över till det nämns inte i foldern. Avslutningsvis ska alla politiska beslut ta hänsyn till hur miljön påverkas.

Kristdemokraternas folder ligger på samma nivå som Centerpartiet och Miljöpartiet när det gäller floskler. De är med andra ord godkända. Ett plus får foldern för att det finns en röd tråd genom hela foldern, något som Centerpartiet har haft som mål men misslyckats med. Ett minus är att Kristdemokraterna har en uppifrån-ned-perspektiv på politiken. Ett plus får de för förslaget om kommunalt vårdnadsbidrag och ett minus för att de anser att människan inte har rätt att leva för sin egen skull. Folderns största fördel är att den är djupare än de andra partiernas foldrar.

/Fredrik Runebert


Söndagskrönika nr. 10

Söndagskrönika – v. 35. Under veckan har jag påbörjat det gedigna arbetet med att leta fram fakta om vad kandidaterna står för i de frågor som Brukskapitalisterna har ställt till alla kandidater. Troligen kommer jag inte att uppnå målet att gå igenom fyra kandidater på varje lista. Socialdemokraten Peter Hultqvist var först till rakning. Därefter tog jag itu med miljöpartisten Jan Lindholm och vänsterpartisten Ulla Olsson.

Vidare har jag upptäckt kulturskillnader i valfoldrarna mellan Centerpartiet och Miljöpartiet å ena sidan samt Socialdemokraterna och Vänsterpartiet å den andra. För de förstnämnda partierna är det kommunalpolitiken som fokuseras, medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet utgår från riksnivån.

I Avesta Tidning fortsätter den meningslösa diskussionen om benämningar på politiska motståndare. Miljöpartisten Roland Söderberg (AT 3/9) förklarar varför han och två andra miljöpartister valde att kalla Alliansen för högerarmade banditer. Det var för att visa hur fel det är att kalla de rödgröna för vänsterkartellen. Han tog upp den invändning som jag hade mot Ulf Bergs svar att kartell enligt ordlistan bara betyder politiskt samarbete, dvs. att många förknippar ordet kartell med knark, olagligt prissamarbete, brott och olja. Högerarmade banditer kommer från enarmade banditer och kan associeras till spelautomater, och spelautomater är ju värdeneutrala. Lite långsökt och troligen en efterhandskonstruktion. Hämnd är det hursomhelst.

Om nu ordval är så viktigt, så kanske man kan förvänta sig att Roland Söderberg blir lika upprörd över att hans kollegor i Socialdemokraterna ofta använder ord som borgarna och högern när de ska kritisera Alliansen. Borgare och höger är väl värdeneutrala i sig, men begreppen associerar till 1800-talets misär och spänningar. Högern förknippas av de flesta som bolagshögern, dvs. den höger som växte fram under 1800-talet och början av 1900-talet. Varför inte helt enkelt utgå från de officiella namnen, dvs. de rödgröna och Alliansen. Då är problemet löst en gång för alla.

Då invänder nog Roland Söderberg att då kommer de enskilda partiernas kärnfrågor i skymundan. Varför tror jag då att Söderberg resonerar så? Jo, för han invänder mot begreppet högerkartellen eftersom det leder till att alla som inte ingår i högerkartellen ingår i vänsterkartellen. Kanske inte helt logiskt, men låt gå. Då kommer det att leda till att väljarna röstar på karteller och inte partier. Ja, än sedan då, det är ju så vi väljare i förväg kan rösta fram ett regeringsalternativ. Tidigare kunde Socialdemokraterna regera som minoritetsregering genom slutna förhandlingar med andra partier efter valen. På vilket sätt är det demokratiskt? Och om det nu är fel med karteller, varför har då Miljöpartiet ingått i ett samarbete med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet?

För övrigt kan en väljare, efter att ha valt kartell, välja en inriktning inom kartellen. Vill man exempelvis ha en rödgrön regering, men vill minska risken för att fastighetsvärden ingår i beräkningen av förmögenhetsskatten, då bör Miljöpartiet bli det självklara valet.

Men allvarligast är hyckleriet. Roland Söderberg förklarar att benämningen vänsterkartell handlar om guilt-by-association. Därefter skriver han: ”Den har nyttjats av otäcka krafter under historiens gång gentemot olika folkgrupper och borde ha förpassats till retorikens skräpkammare och inte dammats av till 2000-talets valrörelser.”

Kan verkligen Söderberg ha missat det här? Förstår han inte att han har begått exakt samma fel? Han jämför Ulf Bergs och Gunilla Berglunds retorik med otäcka krafter, dvs. Hitler och nazisterna. Guilt-by-association. Det här börjar bli patetiskt. Kan ni inte bättre än så här?

Vill man inte bara använda de officiella benämningarna och vill man variera språkbruket borde Centerpartiets benämning av de rödgröna i sin riksbroschyr vara ett bra alternativ: Vänsterblocket. Eller finns det något hemskt man även kan associera detta till?

I en insändare bredvid besvarar socialdemokraten Sussie Berger och vänsterpartisten Jocke Hall en insändare av moderaten Mats Myrén (AT 27/8) som kritiserar Sussie Bergers och hennes partikamrat Lars Isacsons tal om att kommunen behöver lite mer punk. En punkare blir förstås inte politiker, så vem som helst förstår ju att detta bara var en fånig flirt med ungdomar och revolutionära krafter. Det låter häftigt liksom. Och den debatten ska vi alltså föra inför ett kommunval? Okey, vad betyder punken för äldreomsorgen i Avesta? Tillämpa orden i konkreta exempel, annars är det bara snömos.

Sussie Berger menar att punk är en protest mot utanförskap. Ett utanförskap som uppstod under Socialdemokraternas tid och som har sjunkit under Alliansens tid. På vilket sätt är Socialdemokraterna punkare? De är ju det etablerade maktens parti. Med andra ord: Trams och nonsens. Lars Isacson (AT 1/9) menar å sin sida att talet om punk bara handlade om en humoristisk touch på journalistens konstnärliga vinkel.

Jocke Halls socialistiska snömos är inte ens värt att kommentera. Mats Myrén borde för övrigt veta bättre än att ge uppmärksamhet åt sådant här trams. I både onsdagens och fredagens tidning gav denna icke-fråga mycket utrymme från det som borde diskuteras – Hur ska Avesta kommun bli en bättre kommun. Varför inte helt enkelt ställa socialdemokraterna mot väggen och fråga dem hur skolan kommer att förändras med mer punkattityd. Då kommer de att bli svaret skyldiga. Nu kan de i stället attackera nymoderaten som en gammal man som inte förstår ungdomar. Som om 30-40-åringar är ungdomar.

Vad sägs om att besvara Brukskapitalisternas seriösa frågor i stället?

Nu över till veckans annons. Axel Ingmars Lista har tidigare haft väldigt intetsägande och tråkiga annonser. Men i fredagens Avesta Tidning finns följande rader: ”Vem är det som klampar på min Jularbo bro?? Kan det vara bussen måntro… Suck… glömde det varken finns buss eller bro”. Ett tydligt lokalt budskap med stor mått av humor. Det är samma klass som Moderaternas humoristiska annons som har budskapet: Vi vill bygga broar på demokratisk grund.

I onsdagens Avesta Tidning måste jag lyfta fram folkpartisten Bo Brännströms ärliga svar på tidningens fråga om hur de rödgröna har skött ekonomin. Svaret var att de skött den bra under andra och tredje året. Men att majoriteten hade lösa tyglar under det första året vilket fick till följd att kommunen var tvungen att göra större besparingar än vad som annars hade varit nödvändigt. Brännström säger också att Alliansen tillsammans med lokalpartiet AIL troligen skulle ha gjort lika i många avseenden. Det som skiljer är att hans block skulle ha lagt ut mer på entreprenad för att stimulera marknaden och öka konkurrensen. Och att verksamheten inte skulle ha gått med lika stort underskott.

Så här ska en seriös politiker tala. Men vinner han röster på det?

/Fredrik Runebert


Ulla Olsson (v) slåss för landsbygden!

Lena Olsson är förstanamnet på Vänsterpartiets riksdagslista.


1. Vad är den viktigaste frågan för dig och ditt parti?

Enligt Dalarnas Tidningar har Ulla Olsson i flera år arbetat hårt för landsbygden.

Ett av de stora målen är att det bör finnas ett servicekontor i varje kommun där man kan samordna både statlig, kommunal och privat service och att man där skapar ett samarbete mellan de statliga myndigheterna som gör att medborgarna får den samhällsservice som man har rätt till


2. Hur ska företagsklimatet bli bättre?

Vänsterpartiet menar att med den svaga produktiviteten i näringslivet kombinerat med den svåra ekonomiska krisen i världen bör en delegation upprättas som kan komma med förslag på hur Sverige ska stå starkt i framtiden.

Nyföretagandet minskar i Sverige. Det är allvarligt i en situation där de små och medelstora företagen står för en viktig del av en framtida ekonomisk återhämtning. Företagens möjligheter att få tillgång till kapital har allvarligt försämrats. Vi vill genomföra en extra utdelning från Vattenfall med 5 miljarder kronor för att skapa en ny riskkapitalfond. Den nya riskkapitalfonden ska agera marknadskompletterande. Detta uppdrag bedöms i det rådande ekonomiska läget vara relativt brett.

Fonden ska aktivt stimulera det breda näringslivets kapitalbehov, men med särskilt fokus på innovativa små och medelstora industri- och tjänsteföretag. Insatser som stärker det svenska näringslivets långsiktiga konkurrenskraft ska särskilt prioriteras. Detta kan t.ex. användas för satsningar på företag som verkar i branschen för miljöteknik.

(Även statligt finansierade kreditgarantiföreningar föreslås)

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=N381 


3. Är Lissabonfördraget bra eller dåligt? Varför?

Jag är bekymrad över att den här modellen kommer att raseras i och med att vi tar ett ja till Lissabon.

Det anser jag definitivt, det här är den största och viktigaste frågan jag någonsin har ställts inför. För det handlar om arbetarrörelsens grundvärderingar.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=161&artikel=2446273 


4. Är det svenska skattetrycket för högt eller är skattetrycket bra som det är? Varför?

På mycket kort tid har regeringen genomfört stora skattesänkningar. Det innebär ett systemskifte på skatteområdet samtidigt som det bidragit till att urholka skattebaserna. I och med det minskas möjligheterna till en rättvis fördelning av ekonomiska resurser och möjligheterna till välfärdssatsningar begränsas.

Regeringens skattesänkningar har varit ineffektiva och orättvisa. Man har skapat en växande klyfta i beskattningen mellan olika grupper i samhället. Ett flertal av regeringens skatteåtgärder är dessutom riktade till grupper eller sektorer av näringslivet på ett sådant sätt att vi får fler undantag från likformig beskattning.

Därför menar Vänsterpartiet att det krävs en viss progressivitet i systemet och föreslår därför höjd skatt vid framför allt högre inkomster. Vänsterpartiet är kritiskt till regeringens jobbskatteavdrag som, vilket vi visat ovan, i första hand ger större skattesänkningar vid högre inkomster. Med Vänsterpartiets inkomstskatteförslag kommer nya grupper som i dag inte får del av regeringens jobbskatteavdrag att få skattesänkningar. Det gäller t.ex. pensionärer och människor som har sjuk- eller arbetslöshetsersättningar.

Eftersom Vänsterpartiet anser det viktigt att alla inkomster (löneinkomster, a-kassa, sjukersättning och pensioner) beskattas lika genomför vi förändringar i grundavdraget. Vi utgår ifrån att alla inkomster upp till en månadslön på 20 000 kronor (årsinkomst 240 000 kronor) ska beskattas till samma nivå som gällde för löntagare år 2009 (efter införande av jobbskatteavdrag 1, 2 och 3). Därefter görs en stegvis avtrappning. Därtill ska läggas effekten av att Vänsterpartiet säger nej till steg 4 i jobbskatteavdraget. Det innebär att människor med månadslön under 20 000 kronor får en begränsad skattehöjning. I vårt förslag begränsas också möjligheten att göra grundavdrag vid högre inkomster.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=Fi299 


5. Bör svensk arbetsrätt reformeras? Varför?

(Hittar inga åsikter om arbetsrätten).


6. Vad är er inställning till arbetskraftsinvandring respektive flyktingmottagning?

Visserligen innebär flyktingmottagandet självklart på kort sikt en kostnad, men den bör rimligen på sikt inte ses som en sådan. I långa stycken innebär flyktingmottagandet en investering som kommer mottagarlandet till del, då många flyktingar om de tvingats stanna länge i Sverige rotar sig och stannar i Sverige.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2006/07&bet=U228 


7. Finns det behov att förändra sjukförsäkring och a-kassa?

I ett första steg höjer vi därför den högsta dagpenningen i arbetslöshetsförsäkringen och aktivitetsstödet från dagens 680 kronor till 970 kronor de första 100 dagarna och därefter till 870 kronor fr.o.m. 2010. Vi höjer dessutom ersättningsnivån under hela arbetslöshetsperioden till 80 procent. Bruttokostnaden för dessa förbättringar är 10 700 miljoner kronor 2010.

En särskilt ekonomiskt utsatt grupp är de som inte kvalificerat sig till någon inkomstrelaterad ersättning och som enbart får ut grundbeloppet. Vi höjer därför också grundbeloppet från dagens 320 kronor till 420 kronor per dag, och den lägsta nivån i aktivitetsstödet höjs från 223 kronor till 320 kronor per dag. För detta ändamål avsätter vi 2 800 miljoner kronor 2010.

Till följd av att vi avvisar den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen som gör att 54 000 personer (varav regeringen beräknar att 22 000 går till Arbetsförmedlingen) går miste om sin ersättning från sjukförsäkringen 2010 så avsätter vi mer pengar än regeringen till anslaget för sjukpenning. Till följd av detta minskar vi kostnaderna för aktivitetsstöd med 800 miljoner kronor 2010.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=A419 


8. Vad är den effektivaste metoden för att minska miljöhoten?

Vi avsätter lika mycket medel som regeringen på internationella klimatinvesteringar, men jämfört med regeringen anser vi att klimatinvesteringar utomlands ska göras enbart i utvecklingsländer och inte i vissa EU-länder som regeringen föreslår. Dessutom ska de inte användas för att nå det svenska nationella klimatmålet.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=MJ405 


9. Vad är din inställning till vår nuvarande försvarspolitik?

Efter regeringens soloåkning utan hänsyn till hela riksdagens åsikter står vi nu inför det faktum att en yrkesarmé håller på att skapas. Efter ett sekel med en värnpliktsarmé med stor folklig förankring går vi mot ett osäkert stadium där vi inte vet vare sig kvaliteten på rekryteringen, antalet som kommer att låta sig anställas eller kostnaden för detta nya yrkesarmésystem.

Vänsterpartiet avvisar regeringens förslag på utökade resurser till internationella insatser. Likaså avvisas satsningen på SAC-samarbetet. Vänsterpartiet vill säkra och förstärka det nationella försvaret och föreslår därför en satsning på den nationella skyddsstyrkan. Vi vill även satsa på ett utökat arbete med jämställdhets- och diskrimineringsfrågor.

Vidare avslår vi alla anslag för främjandet av svensk vapenexport samt stöd till den europeiska försvarsbyrån (EDA).

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=F%C3%B6252 


10. Ser du några integritetsproblem med FRA-lagen, datalagringsdirektivet och IPRED? Var drar du gränsen för individens integritetsskydd?

Vi vill att riksdagen upphäver FRA-lagstiftningen och tillkännager för regeringen som sin mening att man omedelbart ska tillsätta en parlamentarisk utredning som utreder frågan i grunden. I avvaktan på ett nytt beslut angående signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet avslår vi regeringens förslag på utökade resurser för Försvarets radioanstalt.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=F%C3%B6252 

Angående frågan om Säpos ökade möjligheter till avlyssning och mailavläsning:

Jag är väldigt rädd att det här leder till ytterligare en åsiktsregistrering av människor. Det är vår stora rädsla. Man kan ju nämna öststaterna och Sovjet till exempel som väldigt stor kritik men jag tycker att vi är på väg dit själva och bevisligen så råkar människor väldigt illa ut.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=2389221 

När det gäller FRA var vi i V mot förslaget o röstade nej.  Ang Ipred så är det lika. Alla slags system av registrering är vi väldigt skeptiska mot vi menar att man inte har haft med sig intigritetsaspekten i så stor omsträckning som man bör när man lagstiftar samma gäller för om nyttan av intrånget väger upp.

https://sites.google.com/site/svarfraanriksdagen/svaren/lena-olsson--v 


11. Vad anser du behöver göras för att minska brottsligheten och snabba på behandlingen av exempelvis ungdomsbrottslingar?

Vänsterpartiet har länge drivit frågan om att återinföra halvtidsfrigivningen för dömda. Vi är övertygade om att längre inlåsningstid inte leder till bättre rehabilitering. Vi tror däremot att den s.k. normaliseringsprocessen bättre gynnas av att frivården får ta ett större ansvar inom ramen för strafftiden. Vi anser på sikt att alla ska kunna omfattas av möjligheter att avtjäna halva strafftiden i frihet, men eftersom en sådan reform kräver stora strukturförändringar inom kriminalvårdens olika delar lägger vi till att börja med fram förslag om att denna reform ska omfatta de som för första gången dömts till frihetsberövande påföljd.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=Ju334 


12. Många ungdomar hamnar hos kronofogden, vad anser du att man bör göra åt saken?

(Hittade inga svar).


Jan Lindholm (mp) vill slopa arbetsgivaravgift för soloföretagare!

Jan Lindholm är förstanamnet på Miljöpartiets riksdagslista.  


1.      Vad är den viktigaste frågan för dig och ditt parti?

Jag är politisk allätare men mina största intressen finns inom energi och trafikområdet. Jag är även engagerad i barnfrågor, alkohol och drogfrågor, elöverkänsligas problem och global rättvisa.

http://www.mp.se/templates/Mct_177.aspx?number=68304 


2.      Hur ska företagsklimatet bli bättre?

Generell nedsättning av arbetsgivaravgifter, Slopad arbetsgivaravgift för soloföretagare, Nedsatt arbetsgivaravgift för små, forskningsintensiva företag, Krafttag mot svartjobben stärker laglydiga företag, Reformer av 3:12-reglerna, Starta-eget-bidrag.

Vi vill göra det lättare att spara ihop ett startkapital till en företagsstart. Därför vill vi införa ett etableringskonto enligt den modell som redan finns i Danmark. Alla löntagare ska därmed skattefritt kunna sätta av pengar som kan användas för att starta ett nytt företag. En utgångspunkt för ett svenskt etableringskonto skulle kunna vara att det blev möjligt att på detta sätt åtminstone spara ihop minimiinsatsen för att bilda ett aktiebolag (för närvarande 100 000 kronor). Även om många inte har möjlighet att spara ihop så pass mycket skulle det ändå finnas en viss möjlighet för löntagare med ganska normala inkomster att under några år skrapa ihop ett hyfsat startkapital.

Miljöpartiet har som nämnts tidigare gjort upp med de borgerliga partierna om att ett övergripande mål om en 25-procentig minskning av företagens administrativa börda sätts för denna mandatperiod. För att ytterligare bistå Regeringskansliet med resurser i detta arbete och för att kunna mäta resterande regelområden tillskjuter vi 5 miljoner kronor till Nutek för att ta fram förslag som innebär betydande minskningar av företagens administrativa regelbörda. Genom detta resurstillskott bör takten i regelförenklingen kunna ökas så att 25-procentsmålet uppnås. Ett förslag som snarast bör genomföras är ett uppgiftskravsregister för företag som hindrar flera myndigheter från att kräva in samma eller snarlika uppgifter från företag, det vill säga förhindrar onödigt uppgiftslämnande från företag. Vi vill också att ett nytt regelverk kring konsekvens­analyser av nya regler som påverkar små och medelstora företag genomförs omgående.

För att skapa mer jämställda förhållanden mellan företag bör en utredning med syfte att ta fram en ny aktiebolagslag riktad mot mindre företag snarast tillsättas. Utredningen bör se över vilka regler som kan tas bort eller göras enklare för mindre företag. Exempel på regler som bör ses över är kraven på inrapportering av statistik, storleken på aktie­kapitalet och förenklad byråkrati. Utredningen bör också studera erfarenheterna av liknande lagstiftning i våra grannländer. Med en ny aktiebolagslag för småföretag kan fler företagare använda företagsformen aktiebolag och människor som bara kan avvara en lägre kapitalinsats ska kunna nyttja aktiebolagsformens fördelar.

En helt fri marknad utan styrande regler skapar inte goda förutsättningar för företagande. Istället behövs en stöttande samhällsstruktur som ger stabila och gynnsamma villkor för samtliga företag. Det är också befogat att från statligt håll göra särskilda satsningar på att stötta företag. Det kan gälla rent ekonomiskt stöd, vilket är speciellt motiverat i det allra tidigaste skedet när en idé ska omsättas till en företagsidé, men även under senare skeden i ett företags utveckling behövs service från samhället i form av stöd, information och tjänster. Det behövs en mängd åtgärder för att Sverige ska bli bättre på att stötta våra företag på ett bättre sätt än idag.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2007/08&bet=N323 


3.      Är Lissabonnfördraget bra eller dåligt? Varför?

Lissabonfördraget innebär en kraftig förskjutning av makten inom EU från de små länderna till de stora. Sveriges inflytande i EU:s ministerråd minskar och därmed våra möjligheter att påverka lagförslag.

Förslaget om att införa "passareller" innebär att Europeiska Rådet med enhällighet kan besluta om att avskaffa vetorätten och gå över till beslut med kvalificerad majoritet på områden där fördraget kräver enhällighet.

http://www.mp.se/templates/Mct_177.aspx?number=157516 


4.      Är det svenska skattetrycket för högt eller är skattetrycket bra som det är? Varför?

Förmodligen måste en stor del av skatteuttaget läggas på nya fastighetsskatter om det skall vara möjligt att minska skattefusket.

Höga generella konsumtionsskatter är ett problem, varför de troligen måste reformeras och tydligare differentieras. System för att ta ut bomskatt enligt norsk modell och kilometerskatt på tunga fordon borde kunna utvecklas så att även de tar en större del av ansvaret för att finansiera det gemensamma.

En årlig medborgaravgift skulle kunna vara ett alternativ till inkomstskatt. Den gamla principen om skatt efter bärkraft blir nästan omöjlig att upprätthålla i den globaliserade verkligheten, så kanske kan den bytas mot skatt efter konsumtion med någon ny teknik som inte gynnar brottslighet.

Ett nytt system måste kunna innehålla utrymme för överföringar från rika till fattiga, det får inte bryta samman på grund av konjunktursvängningar, det måste fungera på en global arbetsmarknad, styra mot miljö- och klimatmål men även vara rättssäkert, enkelt och billigt.

Många delar i ett modernt skattesystem för en globaliserad värld måste förmodligen även samordnas internationellt. Tankarna bakom Tobinskatten kan vara en utgångspunkt för en del av de skatter som rimligen måste finnas för att på något sätt fördela bördan efter förmåga.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=Sk474 


5.      Bör svensk arbetsrätt reformeras? Varför?

Det har under en tid pågått en intensiv samhällsdebatt om arbetsrätten måste förändras, bland annat gällande stridsåtgärder och undantag från LAS. Miljöpartiet anser att den svenska modellen där arbetsmarknadens parter i huvudsak själva löser de problem som finns är bra. Sett till antalet konflikter på arbetsmarknaden ligger Sverige mycket lågt jämfört med de allra flesta länder. Miljöpartiet genomförde tillsammans med de fyra borgerliga partierna 2001 ett undantag i LAS gällande turordningsreglerna för företag med högst 10 anställda som var nödvändigt. För ytterligare förändringar i arbetsrätten måste dock arbetsmarknadens parter komma överens. Miljöpartiet välkomnar att arbetsgivar- och arbetstagarorganisationerna tillsammans ser över huvudavtalen och gör de förändringar som man anser nödvändiga.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2007/08&bet=N323 


6.      Vad är er inställning till arbetskraftsinvandring respektive flyktingmottagning?

1993 valde riksdagen att förse utlänningslagen med en portalparagraf utifrån barnkonventionen. Man stadgade att ”i fall som rör barn skall särskilt beaktas vad hänsynen till barnets hälsa och utveckling samt barnets bästa i övrigt kräver”. Portalparagrafen har dock blivit fullständigt tandlös. Regelmässigt hänvisar utlänningsmyndigheterna till att vikten av en reglerad invandring väger tyngre än portalparagrafen, vilket är befängt. En annan internationell konvention, Dublinkonventionen, som slår fast att en flykting skall återsändas till första asylland i stället för att få sitt ärende behandlat i, i detta fall Sverige, väger också i varje läge tyngre än barnkonventionen och utlänningslagens portalparagraf. Då inte FN:s barnkonvention är lag i Sverige kan heller inget hända om man bryter mot den.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=So292 


7.      Finns det behov att förändra sjukförsäkring och a-kassa?

Att lagreglera ytterligare om att arbetsgivare skall kunna begära sjukintyg av den anställde redan första dagen minskar inte sjukfrånvaron.

Det är rimligt att ta bort den tvingande regeln om att försäkringsläkare ska ge bedömning innan beslut kan tas om medicinsk utredning.

Vi anser att riksdagen bör återkomma med förslag på lagrum som stärker individens möjlighet att medverka i Försäkringskassans val av insatser och utredningsinsatser som rör honom eller henne.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2006/07&bet=Sf23 

Regeringen vill snäva in processen med preciserade tids­gränser. Senast efter tre månaders sjukfrånvaro ska det prövas om den försäkrade kan utföra andra arbetsuppgifter hos arbetsgivaren än sina vanliga. Det är helt rimligt. Men vi anser inte att det är rimligt att arbetsförmågan senast efter sex månaders sjuk­skrivning skall bedömas utifrån om den försäkrade kan utföra något arbete på arbets­marknaden i sin helhet. Det är en alltför rigid gräns.

En rehabiliteringsgaranti tycker vi är bra. Det finns sjukskrivna människor som alltför länge har väntat på sådan och därmed fördröjt återgången till arbete.

Nu föreslås ytterligare en sänkning genom att beräkningsgrunden ska multipliceras med 0,97. På detta sätt beräknar regeringen kunna spara in 585 miljoner kronor inom sjukpenningen och 531 miljoner kronor i föräldra­försäkringen för 2008. Detta kan verka harmlöst men för enskilda betyder detta en påtagligt sänkt ersättning. Det slår mot en grupp som redan är utsatt och vi vill att riksdagen avslår regeringens förslag.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2007/08&bet=Sf316 

Miljöpartiet vill ha en arbetslivstrygghet som innebär att sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring slås ihop till ett nytt trygghetssystem. Den sammanslagna försäkringen ska gälla både anställda och företagare, vara skattefinansierad och nivåerna i det som i dag är sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen ska jämställas. Därmed blir två myndigheter, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, en myndighet och därutöver förstatligas försörjningsstödet som idag kommunerna ansvarar för. Tillkommer gör ett förändrat arbetssätt som ska präglas av både helhetssyn, effektivitet och individfokus.

Miljöpartiets bedömning är att om arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som inkomstförsäkring för tillräckligt många krävs att flertalet av de försäkrade ska ha 80 procent av lönen vid arbetslöshet. Arbetslöshetsförsäkringen är idag inte inflationsskyddad och räknas därför inte upp automatiskt. Regeringen har heller inte höjt nivån under mandatperioden utan tvärt om sänkt den under de första hundra dagarna. Som ett resultat av detta slår allt fler personer i taket och får därmed i praktiken mycket lägre ersättning än 80 procent. Vi föreslår att taket höjs med 100 kronor per dag, men på grund av det kärva ekonomiska läget föreslås detta först från och med 2012.

Det är också viktigt att ersättningsnivån på sikt höjs till 80 procent under hela ersättningsperioden och att den inte sänks efter ett visst antal dagar samt att denna nivå också ska gälla de som deltar i till exempel jobb- och utvecklingsgarantin.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=A307#_Toc243464090 


8.      Vad är den effektivaste metoden för att minska miljöhoten?

En stark klimatpolitik är den motor som behövs för att skapa nya jobb och miljödriven näringslivsutveckling i hela Europa. Ambitiösa program för energieffektivisering kan tillsammans med investeringar i infrastruktur och industri skapa miljontals arbeten samtidigt som det ger minskade utsläpp.

Det globala klimatarbetet måste bygga vidare på befintliga internationella instrument såsom klimatkonventionen, Kyotoprotokollet och EU:s utsläppsrättshandel samtidigt som nya instrument utvecklas. Ett exempel är sektoriella överenskommelser inom industrin.

Miljöpartiet de gröna anser att klimatpolitikens befintliga instrument och åtaganden bör kompletteras med ett moratorium för prospektering efter oexploaterade olje-, kol- och naturgaskällor.

Miljöpartiet de gröna avvisar kärnkraften som svar på klimathotet.

Bensinskatten är det hittills enskilt viktigaste styrmedlet för att minska klimatpåverkan.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2008/09&bet=MJ19 


9.  Vad är din inställning till vår nuvarande försvarspolitik?

(Hittade inga åsikter om försvarspolitiken).


10.  Ser du några integritetsproblem med FRA-lagen, datalagringsdirektivet och IPRED? Var drar du gränsen för individens integritetsskydd?

Att man kan använda modern teknik för att lyssna på all kommunikation är inte mindre osmakligt än sovjetsystemets alla angivare. Förslaget att ge försvarets radioanstalt kraftigt ökade befogenheter att avlyssna all elektronisk kommunikation är inte bara ett hot mot integriteten för den enskilde, utan även ett allvarligt hot mot utvecklingen av samhället.

http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=152082 

Inte nog med att upphovsrättsinnehavarna getts polisära befogenheter; det finns en överhängande risk att nästa steg för företrädare för upphovsrättsinnehavarna är att kräva enskilda på stora belopp med hot om stämning inför domstol om de inte betalar direkt.

Dagens rättspraxis visar att domstolar anser att innehavaren av ett Internetabonnemang har bevisbördan. Den enskilde måste bevisa att han eller hon inte har genomfört den olagliga fildelningen som registrerats med hans eller hennes IP-adress. Denna utveckling är ytterst oroväckande för rättssäkerheten.

Mot bakgrund av detta är det enda rimliga att riva upp de delarna av Ipredlagen som ger upphovsrättsinnehavare och deras företrädare möjlighet att i domstol få ut uppgifter om vem som står bakom ett visst abonnemang samt de övriga befogenheter som är förknippade med den förstnämnda.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=N316 

Det vi ser som problematiskt vid användning av hemlig teleavlyssning, hemlig kameraövervakning och hemlig teleövervakning är när detta medför att oskyldiga och tredje part i direkt oproportionerlig och oacceptabelt hög grad utsätts för integritetskränkningar.

http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=162523 

(Inget kommer upp om datalagringsdirektivet, men det framgår att partiet som sådant är emot direktivet).


11.  Vad anser du behöver göras för att minska brottsligheten och snabba på behandlingen av exempelvis ungdomsbrottslingar?

(Hittar inga uppgifter om Lindholms inställning).


13.  Många ungdomar hamnar hos kronofogden, vad anser du att man bör göra åt saken?

(Hittar inga uppgifter om Lindholms inställning). 


RSS 2.0