Runeberts röst i det bortglömda valet går till...

Landstingsvalet är det bortglömda valet. Varken i lokaltidningen eller på Internet går det att finna särskilt många kandidater som presenterar sina prioriteringar och värderingar. Man ser toppnamnen och sedan inga fler. Jo, centerpartisten Gunilla Berglund, men sedan är det knapert med information. Alltså måste jag gå efter parti för att sedan kryssa för förstanamnet. Demokratiskt underskott utan dess like.

Jag skulle kunna rösta på Gunilla Berglund, men då får jag Owe Ahlinder på köpet och han är alldeles för fokuserad på landsbygdens särintressen och talar med avundsjuk röst om att de regionala klyftorna ökar. Då föredrar jag de nya centerpartisterna som fokuserar på landsbygdens möjligheter i stället för att vilja ta mer resurser från städerna för att ge till landsbygden.

På den andra centerlistan som Gunilla Berglund finns på får man Göran Engström på köpet och han kan jag absolut inte stödja. Förvisso är våra värderingar väldigt lika när det gäller decentralisering och regionfrågan mm. Men han är arrogant och älskar sin egen röst mer än viljan att uttrycka sig koncist. Dessutom är han motståndare till VIGAH och det räcker som argument.

Valet står då mellan Moderaterna och Folkpartiet och då får Folkpartiet ett försprång tack vare Bo Brännström som tydligast kritiserat landstingsledningen för bristande kostnadskontroll och dålig ekonomistyrning. Han har också kritiserat landstinget för att vara en stor byråkratisk koloss genom att jämföra landstinget med en satellit där politiker blickar ned på ett antal lampor som lyser, lampor som indikerar landstingsverksamhet. Tyvärr saknas konkreta förslag på hur byråkratin ska minskas.  

Helst skulle jag vilja hitta någon som är kritisk till landstingsfinansierad kultur, men har inte lyckats finna någon. Jag vet att gammelmoderaterna var väldigt kritiska och ville skära ned ordentligt. Men de nya moderaterna är diffusa. Allianspartierna har dock varit tydliga med att de prioriterar nedskärningar i kulturstöd framför nedskärningar i sjukvården och det är bra i sig.

Jag har också umgåtts med tanken på att rösta på Miljöpartiet eftersom de har visat sig vara icke-arroganta då de besvarat våra frågor. Det som ligger dem i fatet är att de under mandatperioden har stött Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som fokuserar på centralisering och ohämmade kostnadsökningar. I majoritetsställning har de även prioriterat nedskärningar i vården framför nedskärningar i kulturen. Okey, att de inte vill ta bort kulturen helt, men nog måste de väl ändå inse att vid besparingar måste vården värderas högre än kulturen? 

Miljöpartiet är dock som decentraliseringsparti garanten för att centraliseringarna inte blir ännu värre. Man kan då resonera som så att om risken för en rödgrön majoritet är stor, kan man riskminimera genom att lägga sin röst på Miljöpartiet som inte skiter i sina väljares frågor. Mitt kryss skulle då gå till Wojciech Nedzewicz som i verkligheten har bevisat att han kan skapa ekonomisk balans i bildningsstyrelsen i Avesta kommun. Han har heller inga principiella dogmer mot privatiseringar och ökad konkurrens inom vården. I vår landstingsenkät förklarade han till och med att det bästa sättet att effektivisera landstinget är att lägga ned det. Det skulle kunna räcka för mig, men tyvärr innebär nog hans landstingsmotstånd att han i stället är för den ännu större kolossen sjukvårdsregioner.

Jag kan ännu inte bestämma mig:

Valet står mellan Folkpartisten Bo Brännström och miljöpartisten Wojciech Nedzewicz.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0