Söndagskrönika nr 8

Söndagskrönika - v. 33. Sedan förra söndagskrönikan har vi fått svar på riksdagsenkäten från piratpartisten Hanna Dönsberg, moderaten Ulf Berg, sverigedemokraten Anna Hagwall och miljöpartisten Annelie Mattson-Djos och på kommunenkäten har vi fått svar av moderaten Ulf Berg, miljöpartisten Wojciech Nedzewicz och vänsterpartisten Pia Aronsson. För övrigt har två kandidater från Feministiskt Initiativ och en socialdemokrat haft den goda smaken att meddela oss att de inte hinner besvara vår riksdagsenkät. Fredrik Runebert har publicerat några goda råd till dessa och andra kandidater som inte har tid med sina väljare.

Miljöpartiet och Centerpartiet i Avesta kommun tävlar om vem som kan sätta sprätt på mest pengar genom att utlova gratisluncher. Det började med att Miljöpartiet utlovade gratis kollektivtrafik i Avesta Tidning. Det spelar ingen roll att det inte existerar något som är gratis eftersom allt måste betalas. Som vanligt är det viktigast, för politiker, att det är någon annan som betalar. Kollektivtrafik är bra, det skapar geografisk rörlighet och det minskar utsläppen. Men det är ingen ursäkt för att människor ska åka snålskjuts på andra. Är man miljövän, då ska man åka kollektivtrafik, oavsett vad det kostar. Annars hycklar man. Själv har Fredrik Runebert promenadavstånd till jobbet, och innan Runebert skaffade katt cyklade han så gott som varje helg till sitt föräldrahem, i stället för att åka bil. Cykel och gång är som bekant väldigt billigt.

Centerpartiet i Avesta via Gunilla Berglund (AT 2/8) svarade då att det minsann var Centerpartiet som var först med det förslaget. Givetvis är ju det mycket viktigt att betona. ”Vi var först med att lova ut andras pengar”. Förvisso fick Miljöpartiet beröm för att de tagit till sig av förslaget, men andemeningen var tydlig: Det är Centerpartiets förslag. I insändaren använde skribenten ordet vänsterkartell. Tonen i insändaren var något gnällig eftersom motivet till insändaren var att förmedla att Miljöpartiet snott Centerpartiets idé. Ett konstruktivt förslag framlades dock, och det var att genomföra en översyn av kollektivtrafiken.

Detta ogillades starkt av miljöpartisterna som blev sura över tillmälet vänsterkartellen och menade att detta var ett bevis för att Gunilla Berglund går i Ulf Bergs och Moderaternas ledband. Som hämnd valde Miljöpartiet att kalla Alliansen för Högerarmade banditer. Intressant att notera är att en av miljöpartisterna till yrket är präst – Roland Söderberg. Hämnd, är det en kristen dygd? De var också sura över tilltaget att vilja ta åt sig äran för det ”goda” förslaget. De menade att det var väl bra att fler partier tycker lika, då kan de ju samarbeta i den frågan. Vidare slog de fast att det är lättare för Miljöpartiet att övertyga Socialdemokraterna och dess toppnamn Lars Isacsson än vad det är för Centerpartiet att övertyga Moderaterna om att gratisluncher existerar. Det har de nog rätt i, som tur är.

Men å andra sidan har även Ulf Berg visat att han gärna sätter sprätt på andras pengar med tanke på att han vill att kommunen ska skjuta in mer pengar till lokala idrottsföreningar och vill att kommunen ska bedriva djurparker i form av en visentpark. Så omöjligt kanske det inte är, trots miljöpartisternas ord.

Centerpartisten Gunilla Berglund (AT 16/8) besvarade detta med att hon faktiskt gläds åt att Miljöpartiet tycker som Centerpartiet och att hon berömmer partiet för det. Men hon vidhåller (det hon skrev i första insändaren) att vänstermajoriteten har misskött kollektivtrafiken och att det behövs en översyn och utredning av kollektivtrafiken angående färdtjänst, skolskjutsar, gratis bussar och dåliga kommunikationer i vissa delar av kommunen. Det sistnämnda är inget att uppröras över. Det är nämligen väldigt få som åker med på de bussar som tidigare åkte ute på landsbygden. Även i dag finns det vissa linjer som har väldigt få passagerare. Kanske vore det bättre med enbart avropsstyrda bussar eller att enbart använda sig av mindre busstyper.

Moderaten Ulf Berg (AT 16/8) gav eldunderstöd genom att undvika sakfrågan och i stället fokusera på Miljöpartiets benämning av alliansen som högerarmade banditer. Han tyckte att det var stötande att sammankopplas med rövare och skurkar. Enligt Svenska Akademiens ordlista betyder kartell samverkan och det kan ju inte jämföras med rövare och skurkar. Ulf Berg glömmer dock att ordet kartell konnoterar en olaglig och otillbörlig samverkan mellan aktörer på en marknad. Indirekt kan man då med kartell åsyfta en otillbörlig samverkan som om att en politisk samverkan inte var legitim för andra än Alliansen. Nu menade nog inte Ulf Berg detta, jag, Fredrik Runebert, gjorde inte det när jag utan vidare reflektion har använt begreppet vänsterkartell. Ulf Berg har dock rätt i att proportionaliteten är satt ur spel när miljöpartisterna drog till med sin extrema variant. Varför inte helt enkelt ge igen genom att kalla Alliansen för högerkartellen? En ganska enkel lösning på ett petitessproblem.

Så här ser alltså den lokala politiska debatten ut. Det är svårt att hålla sig vaken när man utsätts för sådana här diskussioner. Varför kunde inte Centerpartiet i stället ha contrat med något mer konstruktivt såsom att påtala att det är bättre att motverka avgaserna än att motverka bilarna och dess medföljande frihet? Men det är klart, då hade inte Avesta Tidning tagit in insändaren eftersom man inte får nämna något om rikspolitiken under valet. Lokalpolitikerna måste då diskutera sådana här petitesser utan att kunna använda sina ideologiska övertygelser i debatten. Lösningen på det problemet ligger i att låta kommunerna få mer självbestämmande. Kanske vore det bättre om kommunerna slogs samman till större enheter så att de kan ta över så gott som hela sjukvården, om nu sjukvården fortsättningsvis ska vara offentlig. Storregioner tror jag dock inte på eftersom de kommer att bli ännu större och svårstyrda byråkratkolosser än vad landstingen är i dag. Bättre då med statliga bolag som sköter sådant som är för stort för en storkommun.

Apropå sjukvården var Stockholms landstingsråd Filippa Reinfeldt på besök i Avesta (AT 18/8). Hon påtalade att det viktigaste inte är systemet utan människan. Med det åsyftades att det här med privata alternativ inte är så viktigt, trots att studier visar att privata alternativ erbjuder bättre vård och bättre kostnadseffektivitet samtidigt som konkurrensen förbättrar den offentliga vården. Detta gav Reinfeldt som svar på en medlems berättelse om hur väl hon har omhändertagits av ett privat alternativ, till skillnad från hur hon emottagits av ett offentligt. Den nymoderata linjen är tydligen att prata bort sådana goda exempel. Vilket är konstigt med tanke på att de är människan som är viktigast, inte systemet.

Detta kan jämföras med den lokale moderaten Sara Randströms svar på frågan Hur ser du på att privatisera gymnasieskolan och äldreboenden? Hon svarade då: ”Jag ser inga problem med detta så länge kvaliteten och tillgängligheten för samtliga nyttjande inte påverkas negativt.” Verkar förnuftigt och rimligt vid en första anblick. Men om vi vänder på frågan: Hur ser du på att socialisera gymnasieskolor och äldreboenden? Skulle hon då svara så här: ”Jag ser inga problem med detta så länge kvaliteten och tillgängligheten för samtliga nyttjande inte påverkas negativt.” Troligen inte, många politiker, även inom borgerligheten, dras med fördomen att risken är större att privata aktörer missköter sig än att offentliga aktörer gör det. Var finns beläggen för det? Och om det vore så, varför skulle då föräldrar och elever välja en sådan skola?

/Fredrik Runebert


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0