Vänsterpartiet anstränger sig inte ens!

Vänsterpartiet saknar någon egentlig rubrik, men det framgår tydligt av texten att Håll ihop är temat. Partiet börjar sin folder med fyra frågor till Lars Ohly. Den första frågan som besvaras är varför man ska gå och rösta. Här svarar Lars Ohly politiskt korrekt att det viktigaste är att man röstar, inte vilket parti man röstar på. För Ohly spelar kunskap och intresse ingen roll. Även om man ingenting vet om partiernas politik så ska man gå och rösta. Var det verkligen så våra demokratikämpar föreställde sig demokratin?

Nästa fråga som Ohly besvarar är vad Vänsterpartiet ska göra om de rödgröna vinner valet. Då blir svaret välfärden. Det betyder att staten ska sätta stopp för att privata företag tar över skolor, vårdcentraler, förskolor och äldreboenden. Vänsterpartiets viktigaste fråga verkar vara att förbjuda all vinst som privata aktörer kan göra på sjukvård och andra offentliga åtaganden.

I nästa fråga avslöjar Ohly att klimatet och jämställdhet är prioriterade frågor. Han betonar även att övervakningen av människor ska stoppas. Med det avses på ren svenska att FRA-lagen ska avskaffas för att sedan införas igen. Och vem tror att Vänsterpartiet sätter några muskler bakom de orden i förhandlingarna med Socialdemokraterna som aldrig har gjort sig kända för att bry sig om människors integritet?

Under den fjärde frågan får vi veta vad en rödgrön regering kommer att betyda. Svaret är ett rättvisare Sverige. Någon definition av begreppet rättvisa erbjuds givetvis inte. Tydligen kommer vi att bli modigare med en rödgrön valseger. Varför framgår inte förutom att det måste finnas jobb, utbildning och bostäder för att vi ska våga flytta hemifrån, skaffa barn, byta jobb, starta eget och börja plugga. Med andra ord jobb och pengar ramlar ned som manna från himlen. Och det är på det viset trygghet ger oss frihet.

Inom landstingspolitiken betonas jobb, välfärd, miljö och kultur. Det tydligaste kravet är att allt vinstintresse inom landstingspolitiken ska bort. Tydligen ska småföretagen få sänkt arbetsgivaravgift. Om jag inte har missförstått svensk politik är väl detta inte en landstingsfråga. Vidare ska ungdomar få jobb genom generationsväxling. Här får väljaren ingen förklaring alls.

Dalarna ska sedan bli ett ekologiskt hållbart föregångslän med klimatsmarta lösningar och lokalproduktion. Med andra ord ska Dalfolket späka sig själva i hopp om att alla andra län ska följa efter. Partiet vill också satsa på turism, men givetvis framgår ingenting konkret.

När det gäller att hålla ihop Dalarnas kommunikationer är partiet tydligt. De vill satsa på Dalabanan och bygga ut Västerdalsbanan samt trafiksäkra vägar och satsa på bredband. Rovdjursstammar ska vara i balans på en nivå som länet orkar bära. Vad menas med det? Service och kulturliv är tydligen också viktigt.

Under landstingslöften får vi veta att Vänsterpartiet vill hålla ihop vården för de äldre och multisjuka. Det låter ju bra, men vad menas? De vill ha en rättvis vård. Vad bra, det vill jag också. Detta ska ske genom en vårdciceron, nära kontakt och samordning för patienten. Vårdciceron? Va?

Sedan följer en massa ord om samverkande avdelningar och specialistvård. En återbesöksgaranti utlovas där prioriteringen är att behålla hälsan. Oh vad synd, jag som så gärna vill behålla ohälsan.

Sedan ska vi ha en balanserad sjukvård genom en ökad satsning på närvård där vårdcentralerna är i centrum. Öppenpsykiatrin ska ges mer resurser och samarbete ska föras med kommunerna.

I Avesta kommun ska Vänsterpartiet göra följande för ungdomar:

1.      Lokalt krafttag mot ungdomsarbetslöshet.
2.      Ungdomsboende
3.      Fler mötesplatser
4.      Tillsättande av fältassistenter.

Med andra ord, partiet vill att arbeten och bostäder till ungdomar ska uppstå ur tomma intet och att ungdomar ska få fler lekplatser såsom skateparken.

För äldre ska Vänsterpartiet verka för:

1.      Fler heldygnsboenden
2.      Utbyggd service
3.      Utveckla fler former för förebyggande insatser

Och för miljön erbjuds väljaren följande sensationer:

1.      Minskat elberoende
2.      Alternativa lösningar
3.      Gratis kollektivtrafik

Vi har alltså tre partier som vill ha snylt… förlåt, gratis kollektivtrafik.

Vänsterpartiets valfolder är helt klart den sämsta av alla foldrar som jag tagit del av.

/Fredrik Runebert


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0