Sverigedemokraterna - Ge oss Sverige tillbaka!

Sverigedemokraternas rubrik lyder: ”Ge oss Sverige tillbaka”. Från vaddå? Muslimerna? Och vad är Sverige? Dans runt en midsommarstång? Jag kan förstå kritiken mot den undermåliga integrationen och för att arbetsmarknaden inte fungerar och för att Sverige inte ställer några egentliga krav på invandrare. Men varför ska ett parti bestämma vad som är svenskt?

På första sidan skriver partiledaren Jimmie Åkesson om att det svenska samhället har blivit kallt och att samhällseliten har fjärmat sig från medborgarna. Välfärden är nedmonterad och arbetslösheten skenar i väg. Nedmonterad välfärd? Den genomsnittliga a-kassetagaren får ut 77 % av sin tidigare lön. Och Sverige har just genomlidit en finanskris och är i en lågkonjunktur. Här syns det att Sverigedemokraterna spelar på de rödgrönas planhalva. Mer bidrag ska på något mystiskt sätt minska arbetslösheten. Och grupper ska ställas mot grupper. Individer har inget egenvärde.

Den eskalerande brottsligheten nämns också, även fast BRÅ inte kan bekräfta att det verkligen handlar om en faktisk utveckling. Det kan lika gärna handla om en ökad anmälningsbenägenhet. Men oavsett har partiet rätt i att brottsligheten är ett problem och måste motverkas. Men hur får vi inte veta, ja förutom att stoppa invandringen.

Av intresse kan vara att Åkesson betonar familjens värde, vilket gör att Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har något gemensamt. (Men inte så mycket mer än så, ska jag väl tillägga).

Vänder man på bladet får man läsa om vad fyra Sverigedemokrater tycker. Här ställs invandringens kostnader mot pensionärernas välfärd, precis som i den famösa reklamfilmen som Tv4 inte ville visa.

Partiet kräver följande angående invandringspolitiken:
1. Kraftigt begränsad asyl- och anhörighetsinvandring.
2. Stopp för islamiseringen av Sverige
3. Skärpta krav för uppehållstillstånd och medborgarskap
4. Ökat stöd till flyktinghjälp i närområden.

Här har partiet sin enda unicitet jämfört med andra partier. Därför är det inte helt fel att påstå att partiet fortfarande är ett enfrågeparti. Ett parti blir inte ideologiskt bara för att de kopierar övriga partiers partiprogram inom övriga områden.

Vad partiet menar med att stoppa islamiseringen illustreras mer än väl av partiets reklamfilm. Det handlar om att stoppa muslimer, inte islamismen. När det gäller medborgarskap och uppehållstillstånd kan jag inte förstå varför det inte räcker med ett enda krav: Egen försörjning.

Hur partiet har tänkt kompensera mindre invandring med mer flyktinghjälp när de i sitt valmanifest säger att de både ska sänka skatten och höja bidragen genom att minska kostnaderna för invandringen framgår inte.

Under rubriken trygg och värdig ålderdom kräver partiet:
1. Kraftigt förbättrade ekonomiska villkor för pensionärerna
2. Ett ökat antal trygghetsboenden
3. Äldre vårdtagares rätt till en god och näringsrik kost
4. Rätten för äldre vårdtagare att få bo med make/maka.

Och hur skiljer sig dessa frågor från övriga partier?

Det tredje området är brottsligheten och kandidaten Margareta Sandstedt påtalar att samhällseliten är mer intresserade av brottslingens behov än av offrens behov, och just detta kan även jag skriva under på.

Därför kräver partiet att:
1. Straffskärpning för grova och upprepade brott
2. Utvisning av utländska medborgare som begår grova brott.
3. Offentligt register över dömda pedofiler
4. Inga mängdrabatter på brott för återfallsförbrytare.

Alla dessa punkter kan jag skriva under på förutom när det gäller offentligt register över dömda pedofiler. Har man sonat ett brott ska man inte dömas i all evighet. Finns det risk för återfall för en pedofil ska han eller hon inte vara ute i det fria. Men de krav jag håller med om här kan man få även av Folkpartiet och Moderaterna. Vad kan Sverigedemokraterna erbjuda som inte redan erbjuds inom detta område?

Avslutningsvis kräver partiet följande under arbetsmarknadspolitiken:
1. En generell modell för lärlingsjobb
2. Ökade satsningar på innovation, forskning och utveckling
3. Skärpta regler för arbetskraftsinvandring och ett slopande av instegsjobb
4. Att svenska jobb går till svenska medborgare.

Återigen finns det redan partier som tycker så här, förutom när det gäller arbetskraftsinvandringen och att svenska jobb går till svenska medborgare. Förvisso tycker även Socialdemokraterna och Vänsterpartiet så här, men Sverigedemokraterna går några steg extra. Precis som vänsterpartierna vill Sverigedemokraterna bestämma över företagens rätt att bestämma vilka som ska få jobba i deras företag.

På sista sidan avslöjar partiet sin syn på familjepolitik, skolpolitik, sjukvård, försvar samt levande landsbygd och djurvård.

De konkreta kraven inom dessa områden är:
1. Högre och avreglerad föräldrapenning
2. Kostnadsfri familjerådgivning
3. Höjt vårdnadsbidrag
4. Fler vuxna i skolan
5. Värna våra småskolor
6. Slopa modersmålsundervisningen
7. Återförstatliga skolan
8. Avskaffa den avgiftsfria sjukvården och tandvården för illegala invandrare
9. Öka antalet platser på läkarlinjen
10. Satsa på specialistsjuksköterskor
11. Återinföra värnplikten
12. Rusta upp försvaret
13. Successivt avveckla den militära insatsen i Afghanistan
14. Förbjuda Halalslakt
15. Införa ett importförbud av varor som producerats genom att utsätta djur för onödigt lidande
16. Avveckla pumplagen
17. Frys bensinskatten

I rest my case!

Inte ett ord om landstings- och kommunpolitik. Ett rent uppifrånperspektiv med andra ord.

Foldern uppnår samma nivå som Centerpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna när det gäller floskelnivån. Inom rikspolitiken är Sverigedemokraterna till och med något tydligare i sin konkreta politik, även om den politiken inom andra områden än invandringspolitiken är kopierad från andra partier. Bildmässigt hamnar partiet på samma nivå som Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, även om SD i antal har fler bilder.

/Fredrik Runebert


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0