Genomgång av partiernas valfoldrar i Avesta!

Nu börjar valfoldrar så sakteligen droppa in i brevlådorna och jag har därför företagit mig uppgiften att göra en allmän genomgång av dessa alster. Hittills har jag fått tillgång till Centerpartiets och Miljöpartiets valfoldrar och en genomgång av dessa följer på detta inlägg. Här nedan gör jag en första jämförelse av Centerpartiets och Miljöpartiets foldrar.

Miljöpartiets valfolder är något mer konkret och matnyttig än Centerpartiets. Framförallt är det lägre floskelvarning på den. Nackdelen är att det är för mycket text vilket tyder på att partiet har svårt att prioritera olika frågor. Det framgår nämligen inte vilka politiska frågor som är viktigast för partiet, ja om man nu inte räknar med de beskrivande begreppen modern, mänsklig och miljövänlig som inte får någon riktig definition. En annan nackdel är att foldern bara omfattar Avestapolitiken, det finns ingen sammanhängande tråd mellan det lokala och rikets styrning.

Centerpartiet får plus för många fina bilder som lättar upp läsningen, medan Miljöpartiet får ett minus för att de enbart erbjuder tre bilder och en massa textsjok. Centerpartiet gör misstaget att tro att folk inte vill läsa mycket text, utan mest se på bilder. Miljöpartiet gör misstaget att inte inse att bilder är viktigt för att skapa identifikation med partiets representanter. Miljöpartiet får ett plus för att de skriver mer intressant och konkret. Centerpartiet har gått på myten om att människor inte orkar läsa långa texter. Konsten är nämligen att skriva så intressant att folk vill läsa foldern. Det spelar ingen roll om man använder 200 tecken eller 1 000 tecken om man skriver ointressant. Skriver man medryckande och ger konkreta exempel på tydliga ideologiska ställningstaganden, då kan man skriva 20 000 tecken om man vill. Det är genom intressanta bilder, intresseväckande rubriker och en bra första mening som får folk att läsa, inte antalet tecken.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0