Söndagskrönika nr. 6

V. 26. Under veckan har vi fått svar från två kandidater på det Klassiskt liberala partiets riksdagslista, förstanamnet Tommie Gran och fjärdenamnet Hrafn Steiner. Även en avestakandidat för Vänsterpartiet, Pia Aronsson, har tagit sig tid att erbjuda oss och våra läsare lite service. Brukskapitalisterna tackar så mycket för svaren.

Fredrik Runebert har som reaktion på det dåliga gensvaret från allianspartierna påbörjat en kritisk granskning av Moderaterna som via Fredrik Reinfeldt försöker utmåla sig som ett parti för allmänintresset och medborgaren. Runebert anser att den beskrivningen kräver en tillämpning i verkligheten. Övriga borgerliga partier kan förvänta sig en liknande granskning och kritik. Socialdemokraterna kommer inte heller att undgå kritik, särskilt inte med tanke på att en socialdemokrat ändå har haft tid över till att kritisera vårt enkätutskick.

Men givetvis ska de alla få en chans till genom att vi skickar ut en påminnelse till de partier som varit sämst på att svara. Förvisso har vi inte satt upp någon deadline, men det är ganska konstigt att småpartierna har kandidater som varit snabba medan de större partierna har varit väldigt sega.

Muf:aren Emil Esselin, som inte ställer upp i något val för moderaterna, har i en välskriven insändare i Avesta Tidning förklarat att grunden till arbete är handel. Förvisso är vi lite kritiska mot att Esselin utgår från ett konsumtionsperspektiv och glömmer bort produktionsperspektivet vilket leder tanken till att konsumtion på kredit är tillväxtskapande i sig. Men Esselins perspektiv är bättre än Alliansens fokus på arbetsutbudet och vänsterkartellens fokus på bidragsförsörjning. Varför ska det vara så svårt att inse att det är företagandet och skapandet av värden som ligger till grund för välståndet? Produktionen måste alltid föregå konsumtionen, annars uppstår de problem som vi har i dag med en tidigare finanskris och en lågkonjunktur. Mycket skulle dock vara vunnet om Dalamoderaterna tog åt Esselins perspektiv som ändå förstår att det finns ett samband mellan handel och välstånd.

Avesta Tidning har för avsikt att fokusera på lokala frågor inför valet och som tidningen har gjort under tidigare val kommer insändare inte att få handla om riksfrågor. Visst är det en välgärning av AT att vilja höja statusen på kommun- och landstingsfrågor. Men de glömmer bort att en viktig del i riksdagsvalet är att knyta en kontakt mellan riksdagskandidater från dalarna med väljarna. Här kan vi på Brukskapitalisterna komplettera Avesta Tidnings brister.

Avslutningsvis, nu när sommarvärmen gassar händer det inte så mycket i kommunen. Det är tydligen inte så många som orkar köpa broar under dessa soldagar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0