Folkpartiet - Rösta liberalt!

Rubriken är föga upphetsande: Rösta liberalt 19 september. Intressant att Folkpartiet vill att man inte ska rösta på Folkpartiet, om jag får vara lite sarkastiskt till en början. På framsidan tronar Jan Björklund och Dalaettan Camilla Lindberg.

Folkpartiet intar en mellanposition när det gäller upplägget av sin valfolder. De börjar nämligen med landstinget för att sedan via kommunen gå över till riksnivån. Man kan säga att de till hälften förstår sig på det här med underifrånperspektivet.

Inom landstingspolitiken vill Folkpartiet att:
1. Alla ska ha tillgång till en fast namngiven vårdkontakt
2. Vårdgarantin uppfylls
3. Patienterna får snabba tidsbesked om när behandling ska ske
4. Små alternativa vårdgivare ska kunna etablera sig inom vården
5. Psykiatrin får flera vårdplatser

Om jag räknar snällt är fyra av fem krav konkreta. Att partiet vill att vårdgarantin ska gälla i praktiken är ju bra. Men hur ska det gå till? Det här med fler vårdplatser inom psykiatrin kan bedömas som en prioriteringsanvisning. Men vad vill då partiet välja bort?

Partiet påstår, precis som Centerpartiet, att de har kompetens och erfarenheter av ledarskap, men precis som Centerpartiet kan inte Folkpartiet konkretisera och bevisa påståendena. Sedan påstår Folkpartiet att de vill ha kvalitet, som om att de övriga partierna inte vill det.

I kommundelen möts läsaren av rubriken: Vi vill göra kommunen tryggare, snyggare och smartare. I inledningen skriver partiet: ”Vår grund är liberalismen, den säger att du klarar av ditt liv själv och får forma ditt liv själv. Socialisternas idé är att du inte riktigt är mogen för det. De vet bättre vad du behöver. Behöver du hjälp ska du få det, men du får bestämma själv vem som ska ge dig hjälpen.” De definierar liberalismen och socialismen väl. Men sen blir det socialliberalt flum av det hela när partiet helt plötsligt menar att frihet är samma sak som att du får bestämma själv hur du ska använda andras pengar. Inte så liberalt…

Konkret vill Folkpartiet att människor ska vilja flytta hit så att företag och kommunen får tag i rätt arbetskraft. De vill även skapa en trevlig och vacker ort som får förbiresande att tänka att här vill jag bosätta mig. Det betyder att det ska vara välklippt, plogat och att gatorna ska vara välskötta. Rätt tänkt, men varför skulle någon vilja starta ett företag i kommunen? Den frågan besvaras inte.

Folkpartiet vill också ha mer omsättning på bostäder genom att fler hyresrätter byggs i Avesta centrum så att äldre kan flytta från sina villor, vilket i sin tur gör att fler barnfamiljer kan bosätta sig i kommunens villor. Och det är givetvis något som marknaden själv inte klarar av, det krävs Folkpartistiska kommunpolitiker för att detta ska ske. Liberalt?

Avslutningsvis utlovar partiet en pargaranti inom äldreomsorgen. Gott så, så länge frihet är samma sak som offentlig styrning.

För riksdagsvalet får fyra kandidater avslöja sina hjärtefrågor. Förstanamnet Camilla Lindberg fokuserar på starkt skydd för integriteten, utvecklad kärnkraft och fler i arbete. Den sistnämnda punkten innebär att det ska bli mer lönsamt att arbeta, utbilda sig och driva företag. Betyder det att Lindberg vill ta bort värnskatten och sänka företagens skatter? Varför framgår inte det? Det enda hon nämner är lärlingsjobb vilket i sig är en viktig framgångsfaktor, men knappast tillräcklig. Och är verkligen kärnkraft viktigare för företagsklimatet än skatter, byråkrati och regelkrångel?

Andranamnet Adrian Svensson fokuserar på turismen för att landsbygden ska hållas levande. Konkreta förslag är sänkt restaurangmoms och lärlingsanställningar.

Tredjenamnet Monica Lundin strävar efter mer valfrihet i vardagen. Det innebär att hon vill kämpa för fortsatt RUT-avdrag, valfrihet inom vård, skola och omsorg samt att ytterligare kvotering av föräldraförsäkringen ska stoppas. Därmed tycker hon alltså att nuvarande kvoteringar är okey? Frihet är okey bara till en viss gräns...

Fjärdenamnet Bo Brännström vill i sin tur ha ett konkurrenskraftigt Dalarna. Här får man inte några konkreta besked, i stället möts man som läsare av abstrakta krav på god service, vackra städer och bostadsområden. Skatten ska heller inte vara mycket högre än omgivningen. Därmed kan man säga att för Brännström är det okey att ha lite högre skatt i Sverige jämfört med omgivningen. Och hur ska skattetrycket sänkas? Inget svar.

Partiet har tre punkter att erbjuda väljaren:
1. En kunskapsinriktad skola med ordning och arbetsro vilket innebär tidigare betyg och tidig hjälp till elever.
2. Fortsatt välskötta finanser så att låg- och medelinkomsttagare och pensionärer ska få fortsatta skattesänkningar.
3. En bättre integration genom jobbfokus och högre krav på språkkunskaper.

Det är bra prioriteringar, men nog borde man kräva fler konkretioner än så här?

På ett annat ställe i foldern får man också veta att Folkpartiet är en viktig kraft för att stärka Sveriges röst i EU. De menar kraften att säga att allt är bra med EU och att en fortsatt växande EU-byråkrati inte är så farligt. Eller vad menas?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0