Runeberts röst i kommunvalet går till...

Något som har slagit mig under mitt hårda arbete att få fram vad kandidaterna i partierna verkligen vill är att ALLA fokuserar på utgiftsökningar, inte på hur resurserna ska skapas. Det handlar om gratis kollektivtrafik för unga och äldre, flyttcirkus a´la turistbyrå, utomhusbassäng, asfaltering av skidspår, mer pengar till idrott, mer bidrag till föreningar som satsar på tjejer, fler ungdomsgårdar, flytta Qlturhuset till centrum, biogasanläggningar, fler lärare i klassrummen, botaniska trädgårdar inom äldrevården, kultursatsningar, öppen förskola, ekostad i Krylbo, sommarkollo för barn, längre öppettider på förskolor, kommunalt vårdnadsbidrag osv.

Vissa utgiftsökningar såsom upprustning av vägar, försköning av allmänna platser kan vara en del i att förbättra företagsklimatet, (och andra såsom botaniska trädgårdar, vårdnadsbidrag och fler lärare kan ge andra positiva bidrag till samhället) men det drunknar i en gyttja av förslag där prioriteringsordningen är diffus. Ta Moderaternas långa lista på vad de vill göra som ett exempel. Vad är viktigast mellan att flytta turistbyrån till Åsbo och att bygga en utomhusbassäng? Och av Ulf Bergs svar på en chatt vill moderaterna rusta upp övriga utomhusbad. Så var hamnar den i prioriteringsordningen? 

Sedan kan man ifrågasätta nyttan och nödvändigheten av en utomhusbassäng, är det verkligen nödvändigt för att man ska vilja bo i Avesta? Eller ännu viktigare för att starta ett företag i Avesta?

Jag kan till och med köpa resonemanget att satsningar på idrott kan förbättra företagsklimatet indirekt genom att människor håller sig i trim genom aktiv ungdomsverksamhet. Men har någon hört talas Mt:s gym? Förr i tiden ordnade ungdomar verksamheter på egen hand genom att spela bandy på isar och klippa sina egna fotbollsplaner. Men nu ska det alltid vara någon annan som fixar allt. Varför inte göra jobbet själv och betala själv via medlemsavgifter? Men okey, under en övergångsperiod kanske det kan vara bra med ungdomsverksamheter på idrottsanläggningar som kommunen finansierar, men då ska politiker i det längsta avhålla sig från att försöka styra verksamheterna efter politiska modeflugor såsom mer stöd till tjejer och liknande särintressen.

Men allra allvarligast är att förslagen för att förbättra företagsklimatet är helt undanskymda. Visst talar Allianspartierna, och då främst Moderaterna, om att tillsätta en näringslivschef som ska påskynda företagsärenden, förbättra servicen i övrigt och hålla en god kontakt med företagen. Vissa av allianspartierna talar om att längre öppettider för krogar är en viktig del i att skapa bättre förutsättningar för krögare i kommunen.  Även Alliansen tal om mer alternativ i vård och omsorg ger bidrag till ett bättre företagsklimatet. Några miljöpartister föreslår kommunala investeringsfonder. Men sedan tar det stopp.

Inget parti talar aktivt om utmaningsrätt av kommunal verksamhet och privatiseringar. Ingen ger några konkreta förslag på hur företagsklimatet ska bli bättre, det överlämnar Allianspartierna till en framtida kommunbyråkrat.

Två partier står ut när det gäller prioriteringarna. Enligt min uppfattning klarar Kristdemokraterna och Folkpartiet sig bäst när det gäller att lägga fram tydliga prioriteringar. Kristdemokraternas viktigaste fråga är utan tvekan ett kommunalt vårdnadsbidrag och Folkpartiet ett antal konkreta och relativt billiga åtgärder för att försköna kommunen. För de övriga partierna är det omöjligt att avgöra vilka åtgärder de prioriterar mest.

Eftersom inget parti prioriterar företagsklimatet får jag gå efter andra kriterier i mitt val av parti och kandidat. Moderaterna är bäst inom området och Kristdemokraterna kommer som tvåa på grund av att den lokala ledaren Curt-Åke Larsson spontant nämnde att snabba beslut och färre regler för företagare var viktigt för att få fler att flytta till Avesta. Just det spontana i svaren avslöjar partiernas prioriteringar. Centerpartiet har mig veterligen inte lyckats lägga fram ett enda konkret förslag och har inte spontant nämnt företagens villkor mer än som bisak i någon mening i partiets valfolder. Det säger allt. Alltså kan jag utesluta alla partier utom Moderaterna och Kristdemokraterna.

Moderaterna skulle kunna förtjäna min röst eftersom de har visat att de inte är arroganta när det gäller att besvara väljarnas frågor. Vilket Kristdemokraterna har visat sig vara. Men denna icke-arrogans från Moderaterna kompenseras av Ulf Bergs arroganta inställning till att politiker ska skita i vad folk kommer fram till i folkomröstningar. Bara det räcker för att stryka Ulf. (Och Bosse Brännström).

Det som ligger Kristdemokraterna i fatet är att de är motsträviga när det gäller att tillåta längre öppettider på krogar. Men enligt obekräftade rykten har Allianspartierna och AIL kommit överens om att efter valet tillåta längre öppettider. Om detta är sant, behöver jag inte fundera längre. Kristdemokraterna är svaret. Varför?

Det kommunala vårdnadsbidraget! Det är allt. Egentligen behöver jag inte veta mer eftersom vårdnadsbidraget är en av de viktigaste frihetsfrågorna där politikens gränser ska punktmarkeras.

Så vilken blir då kandidaten att kryssa? Självklart sållas alla kandidater som inte har brytt sig om att presentera sina prioriteringar och värderingar bort. Kvar blir Curt-Åke Larsson och Jonas Tackerudh. Och eftersom Tackerudh har varit den som varit mest engagerad och flitig med att framföra idén om vårdnadsbidrag kommer krysset att sättas på honom. Hans formulering att valfrihet inte är så farligt som det låter är det som helt avgör saken.

Min röst går alltså till kristdemokraten Jonas Tackerudh!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0