Tredjenamnet på vänsterlistan svarar

Birgitta (Titti) Berg är tredjenamnet på Vänsterpartiets riksdagslista. Hon meddelar att hon inte har någon egen hemsida utan hänvisar till www.vansterpartiet.se.


1. Vad är den viktigaste frågan för dig och ditt parti?

Jobben

2.      Hur ska företagsklimatet bli bättre?

Den absoluta viktigaste frågan för företagen och samhällekonomin är att köpkraften ökar så att de varor och tjänster som produceras kan efterfrågas. Vänsterpartiet har flera förslag på förbättringar för småföretag, bland anat vi vill sänka soc.avgiften för soloföretag som anställer, införa schablonregler för småföretag i branscher med stor kontanthantering.

3.      Är Lissabonnfördraget bra eller dåligt? Varför?

Dåligt eftersom fördraget hotar den svenska modellen med kollektivavtal

4.      Är det svenska skattetrycket för högt eller är skattetrycket bra som det är? Varför?

Skatt ska tas ut för att upprätthålla välfärd och trygghet. Den offentliga andelen av BNP har sjunkit, vi blir allt rikare som land men en krympande andel går till välfärd, därför tror jag absolut att vi kan ta ut mer skatt, men inte för att det har något egenvärde utan det ska användas till att upprätthålla en god generell välfärd och att minska klyftorna i samhället.

5.      Bör svensk arbetsrätt reformeras? Varför?

Ja, den bör stärkas. Exempelvis ska inte företagen kunna göra sig av med anställda för att istället ta in bemanningsföretag

6.      Vad är er inställning till arbetskraftsinvandring respektive flyktingmottagning?

Vi ska ha en solidarisk flyktingpolitik byggd på respekt  för mänskliga rättigheter och internationella konventioner. Arbetskraftsinvandringen ska vara reglerad.

7.      Finns det behov att förändra sjukförsäkring och a-kassa?

Ja, högeralliansen försämringar har varit förödande, Sjuka tvingas arbeta och nivån ersättningarna är alldeles för låg. Avgifterna till a-kassan ska sänkas

8.      Vad är den effektivaste metoden för att minska miljöhoten?

Det krävs en grön omställning av hela samhället, det kommer att betyda både många nya arbetstillfällen och en hållbar tillväxt.

9.      Vad är din inställning till vår nuvarande försvarspolitik?

Jag tycker att den allmänna värnplikten ska återinföras och att den ska vara könsneutral. Sverige ska inte delta i USA:S och Nato:s krigföring. Vi ska värna alliansfriheten.

10.  Ser du några integritetsproblem med FRA-lagen, datalagringsdirektivet och IPRED? Var drar du gränsen för individens integritetsskydd?

FRA-lagen, IPRED ska skrotas och datalagringsdirektivet leder fel. Det går inte att dra en absolut gräns men vid alla politiska beslut måste integritetesskyddet väga tungt även i relation till andra aspekter. Den personliga sfären är jätteviktig i en fungerande demokrati

11.  Vad anser du behöver göras för att minska brottsligheten och snabba på behandlingen av exempelvis ungdomsbrottslingar?

Brottsligheten har till stor del i sociala klyftor. Jämlika samhällen har mindre brottslighet, därför ska sociala klyftor och orättvisor bekämpas för att hålla ihop samhället. En snabb behandling är viktig men rättsäkerheten får inte slarvas bort, helt klart är att domstolarna behöver mer resurser.

12.  Många ungdomar hamnar hos kronofogden, vad anser du att man bör göra åt saken?

Bekämpa fattigdomen bland unga genom rätt till arbete och studier. Bekämpa de oseriösa banker och kreditgivare som skor sig på ungdomar genom en aggressiv marknadsföring som ibland är rent kriminell.

---

Tack!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0