Söndagskrönika nr. 2

Vecka 22. I dagens söndagskrönika vill vi uppmärksamma speedwayrondellen, regionala klyftor, bortskämda ungdomar och diskussionen om Krylbo som spökstad.


Vad kostar rondellen oss skattebetalare?

L-A Wecksäll ställer på dialogsidan i Avesta Tidning en mycket berättigad fråga om hur mycket speedwayrondellen kostar. Förvisso anser vi att speedway inte längre är Avestas främsta symbol längre och att det är trevligt med variation i rondellen. Men för att kunna värdera något måste man känna till kostnaderna.

Skulle även vara trevligt att veta vad det kostar med den hiss som alltid är nedpissad? Var investeringen värd resultatet? Varför ska det vara så svårt att tydligt redovisa alla siffror?

Söker man på rondellen på Avesta kommuns hemsida får man inget svar på insändarskribentens fråga. Angående hissen får man inte reda på några kostnader, men man får veta att videoövervakningen har medfört att tre ynglingar åkte fast för klotter mot hissdörren. Alltid något. Budgetsidorna säger inte särskilt mycket.

Alla kostnadsuppgifter ska vara publicerade på hemsidan. Tidigare skrev vi en medborgarmotion om redovisning av vart våra skattepengar går. I dag finns en sådan redovisning på hemsidan, tyvärr alltför grov för att väljarna ska kunna få en tillräcklig insyn i kommunens användning av våra skattepengar.


Regionala klyftor eller regionala möjligheter

I dalademokraten kritiserar den socialdemokratiske riksdagsledarmoten Peter Hultqvist centerpartiet och Kenneth Johansson, att man lägger sig platt inför "storstadsmoderaterna". Anledningen är att centerpartiet inte har riktat in sig på traditionell regionalpolitik. Tidigare var centerpartiet inne på att erbjuda landsbygden specialinriktade åtgärder. Idag utgår centerpartiet från regionernas egna styrkor och förespråkar generella åtgärder.

Vi på brukskapitalisterna gillar den utvecklingen eftersom regional utveckling utgår från förutsättningar för företagen i länet. I stället för att låta staten betrakta landsbygden som problembarn, utgår centerpartiet från att regionala problem kan lösas regionalt genom att generellt förbättra företagsklimatet.

Vi anser även att Peter Hultqvist har fel i frågan om jobben. Det är inte stat, landsting och kommuner som skall stå för jobbskapandet, utan arbeten skapas av företag och innovativa krafter. Myndigheter skall inte läggas på jobbfattiga områden, utan på områden där de gör mest nytta. Alliansens förslag är bättre än de rödgrönas men långt ifrån vad vi tycker är rätt. Det är bättre att skapa förutsättningar för människor och företag att starta eget och att anställa, än att för höga kostnader omfördela statliga arbeten.  

Men vi kan ge Peter Hultqvist rätt i hans kritik mot centerpartiet och bensinskatten. I ett förslag till en programförklaring har centerpartiet proklamerat att bensinskatten på sikt bör höjas med en krona. Detta anser vi skulle betyda dödsstöten för landsbygden i Sverige. Men vi kan lugna Hultqvist med att i alliansen finns det tre partier till att rösta på, vilket vi inom brukskapitalisterna kommer att göra, som inte ställer sig bakom centerpartiets landsbygdsfientliga förslag.


Ungdomars ansvarslösa gnäll och sabotage 

En debattör på Avesta tidnings hemsida skriver om problemet att ungdomar förstör och är bortskämda. Hon tar upp frågan om skolmaten och det faktum att ungdomar gnäller på den. Vi håller med henne om att det kostar föräldrar och skattebetalare mycket för att se till att barn och ungdomar får maten serverad. Vad det gäller kvalitén på maten så är det en annan fråga. En ytterligare sak som hon tar upp är att ungdomar förstör, vilket även det kostar onödiga pengar för skola och samhället.

Vi på brukskapitalisterna har en ganska sträng syn då vi anser att om någon förstör så ska den personen, oavsett ålder, ensam vara ansvarig för att se till att iordningsställa förstörelsen, eventuellt via ersättningsskyldighet. Anledningen till denna stränga syn är att man som ungdom i skolan ska förberedas för vuxenvärlden.

En annan sak som är värt att ta upp är mobbning i både fysisk och psykisk mening. Det är inte försvarbart att en elev eller lärare skall utsättas för kränkningar av olika former. Mobbning och kränkningar mot andra människor är i lagens mening straffbart. Det är skolans ansvar att se till att lagen efterföljs, och åtminstone skall skolan tillsammans med kommunen och polisen granska varje enskilt fall.

Varför detta samhällsproblem? Mycket av problemen ligger i att ungdomar har uppfostrats i att kräva en massa rättigheter, men aldrig lärt sig att ta eget ansvar. Detta beror delvis på den fria uppfostran som man i slutet av 60-talet och i början på 70-talet såg som en självklarhet. Ett exempel på detta är att många ungdomar gnäller på kommun och vuxna om att ingenting händer, i stället för att själva starta verksamheter. Detta tror vi kan leda till mer långtgående problem i framtiden när det gäller företagande och innovationer.

Med detta blir det naturligt att övergå till:


Krylbobornas bristande initiativförmåga


En tidigare krylbobo beklagar sig på Avesta tidnings "om jag fick bestämma"-avdelning över att Krylbo i dag är en spökstad. På insändarsidorna har många kritiserat kommunen för att satsa för lite på Krylbo, särskilt när tågstationsfrågan var aktuell. Visst ligger det mycket i att kommunen har satsat det mesta krutet på själva Avesta centrum, men frågan är om det inte snarare är i civilsamhället som iniativen bör komma ifrån. Varför måste det alltid vara politiker och våra skattepengar som ska rädda upp områden som förfaller? Varför inte kavla upp ärmarna, skapa en trivselförening som samlar in pengar från boenden för att sedan göra något åt saken. Någon-annan-ismen är en av vår civilisations främsta fiender.


Avslutningsvis vill vi bara tacka Ulf Berg och Hillevi Engström för att kvinnomisshandeln tas på så stort allvar att man låter bli att grotta ned sig i en massa konspirationsteorier och postmodernt flum i stället för att föreslå konkreta åtgärder som sedan går att följa upp. Det enda som vi möjligtvis kan invända emot är att insändarskribenterna menar att våldet mot kvinnor är en viktig jämställdhetsfråga. För oss är det snarare en grundläggande mänsklig-rättighets-fråga. Det är väl kanske bara en semantisk fråga, men om orden leder tankarna fel kan det få dåliga konsekvenser.

Per Wallman
Fredrik Runebert


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0