Wojciech Nedzewiczs vision om Avesta som klimatsmart kommun

Wojciech Nedzewicz är förstanamnet på Miljöpartiet de grönas lista till kommunfullmäktige i Avesta.

---

1. Vad bör Avesta kommun ha för profil?

Idag har Avesta tre profilområden Koppardalen, Sport och Outdoor  det räcker. Personligen är jag trött på alla dessa profiler. Det är bättre att arbeta för Avesta som fungerar väl för invånare d.v.s tryggt, snyggt bra kommunikation.

2. Vad är din viktigaste politiska fråga?

Jag vill modernisera Avesta och göra den till klimatsmart kommun. På belysningsfronten ska vi byta ut gammal teknik mot den nya, då kan vi lysa i hela kommunen samtidigt spara på energi. Vi ska äta mat med hög kvalité och så långt som möjligt närproducerad, bort med matlådor för äldre. Gratis bussar för ungdomar och fri val av skolor.         

3. Hur ska företagsklimatet bli bättre i Avesta?

Företags service måste förbättras d.v.s. tillståndshantering, bygglovshantering o.s.v. Jag är inte helt nöjd med miljö och byggförvaltnings arbete. Man bör göra om organisationen och koppla de till tillväxtenheten som ansvarar för att främja företagande. Vi måste åstadkomma högre kvalité för företagsservice.   

4. Vad anser du om att införa utmaningsrätt inom Avesta kommun?


Lite riskfyllt i en liten kommun som inte har många aktörer. Det kan hända att vi slår sönder den kommunala kompetensen och sedan är kvar i händerna på en enda entreprenad. Dock är vi inom miljöpartiet positiva till idén, men bör fundera noga hur man ska genomföra den och på vilka områden.   

5. Hur ser du på privatiseringar och offentliga upphandlingar?

Det viktigaste är inte vem som driver verksamheten utan hur man driver den. Huvudsakligen ska kommunala verksamheterna ha fokus på den enskilde människan. Både stora och små ska kunna påverka barnomsorgen, skolan, äldreomsorgen o.s.v. Hög kvalité för individen är viktigt. Sen ska miljökrav gälla alla som bedriver en verksamhet.

6. Hur ser du på att privatisera gymnasieskolan och äldreboenden?


Avesta har bara en gymnasieskola, som dessutom är en av de bästa skolorna i Dalarna och hör till de 10 bästa i Sverige. Jag vill lägga ytterligare resurser i Karlfeldgymnasiet  och sedan är det fritt för andra att konkurrera med dem . Principen för vår politik är enkel: Satsa på kommunala verksamheterna så de håller hög kvalité och sedan släpp in även den privata sektorn. På så sätt sätter vi en hög ribba för alla entreprenörer.   

7. Vad är din inställning till friskolor? När kommer du att säga nej till friskoleetableringar?

Vi är positiva till friskolor, ett nej kan enbart komma om skolan inte uppfyller kraven eller är i konflikt med den svenska lagstiftningen.

8. Hur ser du på att Avesta kommun bedriver verksamheter som konkurrerar med privata företag såsom gym och solarium?

Drivs verksamheten i samspel med konkurrenslagstiftningen så är det inte några problem. Personligen kommer jag att verka för att gym och solarium ska drivas i privatregi p.g.a. bättre ekonomisk utdelning.  

9. Ska Avesta kommun bedriva djurparker?

Visentparken –ja Det är en del av Avestas historia och en bra dragplaster för turister. Parken bör drivas i samarbete med en privataktör.  

10. Bör kommunalskatten sänkas, höjas eller vara oförändrad? Varför
?

I första hand ska vi se till att skattepengar används rätt och ger högkvalitativt service för Avestabo, sen om det blir pengar över ska den sänkas.

11. Kan Avesta kommun effektivisera sina verksamheter? Hur?

Ja, först och främst skapa bättre samordning vid inköpen. Man bör se över alla avtal med kommunen, en del av den är onödiga och väldig dyra. Det finns mycket pengar att spara där.   

Samarbete mellan förvaltningar ger ytterligare besparningar. En del av verksamheten bör lämnas över till intraprenad och entreprenad.  

12. Vad har du för visioner och förbättringsförslag inom den sociala omsorgen?

Vi bör öka antalet kultur och aktivitetstimmar på äldreboende och ge större valmöjlighet för äldre att välja service. Jag vill även skapa botaniska trädgårdar vid äldreboende då kan de som bor där gå ut när de själva vill och umgås i en trevlig miljö. Även smådjur ska vara tillåtna där det är möjligt. Inom socialtjänsten bör fler olika kompetenser anställas, det är en svaghet om alla har en och samma utbildning. Fler hemmaplanslösningar och en bra organisation som kan hantera barn och ungdomar är grunden för ett bra resultat.

---

Tack!                


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0