Socialdemokraterna vill erbjuda jobb, men erbjuder floskler!

Socialdemokraterna toppar med rubriken ”Jobb och nya möjligheter”. Det börjar med att Mona Sahlin vill bygga möjligheternas land. Vad möjligheternas land är får vi inte veta. I dag kan vi inte, enligt Sahlin, växa eftersom klyftorna ökar. Det betyder att vi kan växa som människor genom att bestraffa hårt arbete, flit, ambition, utbildning och företagande. Det betyder också att vi kan växa som människor genom att överösas av en massa bidrag. Partiet påstår sig gå till val på att få fler jobb. Men några konkreta förslag på hur framkommer inte. Jo, förresten vi ska få 100 000 fler jobb, praktik- och utbildningsplatser. Det enda riktigt konkreta är att företag som anställer en ung arbetslös ska få sänkta kostnader. Fast hur kostnaderna ska sänkas framgår inte. Om Socialdemokraterna syftar på sänkt arbetsgivaravgift är förslaget bättre än Alliansens politik där ungdomar, oavsett om de byter jobb eller kommer från arbetslöshet, renderar en lägre arbetsgivaravgift.

I landstinget Dalarna ska vi få vara trygga när vi blir sjuka och vi ska kunna se fram emot en värdig ålderdom. Vården ska ges efter behov och ingen ska behöva avstå av ekonomiska skäl. Kvaliteten i vården är viktigare än skattesänkningar. Tydligen är kultur viktigare än kvaliteten i vården, men det nämner inte partiet.

Socialdemokraterna lovar att använda resurserna effektivt och rättvist om de får invånarnas förtroende. Ja, det har de ju lyckats med jättebra hittills.

Precis som Centerpartiet vill Socialdemokraterna betona det förebyggande hälsoarbetet. De vill satsa på kvalificerad specialistvård, skärpa kvalitetskraven inom psykiatrin och ungdomspsykiatrin, prioritera vården och omsorgen om de svårast sjuka äldre (betyder det att kulturanslagen ska minska?). Vidare ska Dalarnas fem sjukhus fortsätta vara naven i sjukvården, att de behov som invånarna behöver ofta ska finnas nära, att alla ska bemötas utifrån sina unika villkor, att den förebyggande tandvården ska utvecklas och att vårdgarantin ska hållas.

Inte ett ord om hur detta ska realiseras.

För Avestapolitiken möts vi av en visent och rubriken: Möjligheternas Avesta. Avesta ska erbjuda många möjligheter för arbete, studier, fritid och rekreation. Okey, men hur?

De vill även motverka klyftor och orättvisor? Hur? Genom att göra folk arbetslösa genom heltidsprojekt? Avskaffa alla vikarier så att verksamheten är totalslimmad?

De försöker konkretisera sina floskler med en ungdomssatsning med fortsatt hög kvalitet i våra skolor, möjligheter till högre utbildning, rika fritidsmöjligheter (lekparker och djurparker förmodar jag), förebyggande vålds- och drogarbete. Kommunen ska bli säkrare genom satsningar på utemiljön. Kultur och konst är tydligen också viktigt. Hållbar utveckling likaså. Ny teknik, bättre sopsortering och ökad andel miljöbilar. Ska Socialdemokraterna införa kommunala miljöbilspremier, starta teknikbolag och utfärda sopsorteringstävlingar? Även i fortsättningen ska Avesta kommun vara en fair-trade-city, som på ren svenska betyder att kommunens skattebetalare ska betala höga priser för att hålla u-länder kvar på dagens fattigdomsnivå.

Avslutningsvis vill jag be Miljöpartiet och Centerpartiet om ursäkt, jämfört med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har ni levererat utmärkta valfoldrar.

/Fredrik Runebert


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0