Miljöpartiet - Varför vika av åt vänster eller höger? Det är framåt vi ska gå!

Folderns framsida utgörs av vackert gräs, det rimmar väl med Miljöpartiets själ. Men de har tydligen, till skillnad från Centerpartiet, helt glömt bort representanternas betydelse för politiken. Centerpartiet visar stolt upp sina kandidater medan Miljöpartiet gömmer undan dem till anonyma namn på en lista på nästsista sidan. På baksidan får man se en konstig bild på ett rum som antagligen ska föreställa partiets Gröna rummet. Rubriken är intetsägande och abstrakt - Äkta floskelvarning. Miljöpartiet har övertagit den gamla Centerns intetsägande mittenposition, trots att Miljöpartiet så tydligt har allierat sig med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, både i Avesta och på riksnivå. En bättre rubrik hade varit att på något sätt ge väljaren en anvisning eller en liten teaser på vad som menas med att gå framåt.

Miljöpartiets folder är uppdelad i fem rubriker; 1. Livskvalitet och hälsa, 2. Kommunal utveckling och ekonomi, 3. Lärande och omsorg, 4. Klimat, miljö och lika rättigheter och 5. Dina tankar och förslag.

Om läsaren ursäktar ska jag börja med lite sarkasm. Det verkar som att Miljöpartiet och Centerpartiet är överens om det här med lika rättigheter. Undrar om de andra partierna också tycker så.

Om jag ska vara lite mer seriös så kan jag fastslå att Miljöpartiet, precis som Centerpartiet, betonar i inledningen att vi tillsammans i kommunen ska skapa en livskraftig småstad och landsbygd där alla människor får livskvalitet, nya livschanser och möjlighet till försörjning och lärande genom hela livet.

Under rubriken livskvalitet och hälsa får vi väljare veta följande:

1.      Kvaliteten på den mat som levereras till barn och äldre är viktig. Maten ska vara klimatsmart och råvarorna närproducerade. (Skulle här vara intressant att veta hur partiet tänker förbättra upphandlingarna så att kriterierna för närproducerat blir en av de viktigaste, det har ju varit lite si och så med det i många kommuner.) Partiet vill även ha flera alternativ på lunchmenyerna i kommunens verksamheter. (Men finns det inte redan att beslut på detta?)

2.      Kultur ska kunna upplevas i hela kommunen och partiet vill ha mer kulturaktiviteter för äldre. Här får man också veta att det är bättre att konsumera kultur än att köpa tv-apparater och bilar.

3.      Vården ska vara tillgänglig och därför ska Avesta Lasarett utvecklas som ett strategiskt närsjukhus. (Som jag nämnt tidigare utgör nog Miljöpartiet garanten för att vänstermajoriteten inte centraliserar landstinget mer än vad de redan har gjort. Men å andra sidan får man intrycket av bypolitik när man bara skriver om förutsättningarna för Avesta lasarett).

4.      Äldre ska kunna påverka sina egna liv mer genom fler valmöjligheter inom hemtjänst och boenden. Något som de kallar boenderåd ska inrättas, men av någon anledning finns det ingen beskrivning av vad det innebär. Rättssäkerheten och tryggheten ska öka genom en kommunal samordningstjänst för äldre och för människor med funktionsnedsättningar. (Här har ni ett tydligt exempel på hur Miljöpartiet är mer konkreta än Centerpartiet när det gäller ambitionen att förbättra villkoren för människor med funktionsnedsättningar).

Under rubriken Kommunal utveckling och ekonomi får vi veta att Miljöpartiet vill:

1.      Vässa metoder och resurser för att hjälpa företag att etablera sig i kommunen.

2.      Skapa sammanhängande cykelvägar över hela kommunen. (Det här borde Centerpartiet ha tagit upp i stället för den särintressepolitik partiet vill införa, tillsammans med Miljöpartiet, angående gratisbussar för vissa grupper. Cykelvägar handlar om infrastruktur – således en kärnfunktion för det offentliga.).

3.      Utveckla Karlbo och Krylbo genom planering för attraktiva boenden och tomter för industri. Här påpekar partiet också att kollektivtrafiken ska vara gratis för unga och pensionärer.

4.      Förstärka stödet för de som vill starta företag i Avesta. (Här är partiet mycket vaga och diffusa.)

5.      Att kommunen ska leva efter principen att varje generation tar ansvar för sina egna kostnader. Frågan är då hur denna princip rimmar med tillväxtskepticismen.

6.      Att centrum ska bli en naturlig mötesplats med förbättrad tillgänglighet.

7.      Ha bättre kommunikationer genom exempelvis skytteltrafik mellan Avesta/Krylbo och Avesta station samt anropsstyrd trafik i hela kommunen. (Bra!)

Rubriken Lärande och omsorg erbjuder oss:

1.      Satsningar på pedagoger, tydligare måluppföljningar och kloka skolalternativ för att alla ska kunna nå utbildningsmålen.

2.      Utbildning inom myndigheter, skola och omsorg för att lära ut nolltolerans mot intolerans. Det handlar om sexuell läggning, etnicitet och genderfrågor.

3.      Ett handikappidrottsgymnasium på Karlfeldtsgymnasiet. (Slår skateboardgymnasiet med hästlängder.)

Med rubriken Klimat, miljö och lika rättigheter vill Miljöpartiet att:

1.      Avesta kommun ska bli självförsörjande på energi och bli en så kallad plusenergikommun. Detta ska ske genom smartare energianvändning, klimatvänlig produktion såsom vind- och solkraft, bergvärme och biogas. (Min fråga till partiet blir då: hur? Ska ni tvinga kommunens företag att effektivisera energianvändningen och att tvinga Outokumpu att installera vindkraftverk? Här får vi också en liten insyn i partiets tidigare historia av lokalprotektionistiskt tänkande.)

2.      Jämlikhet ska råda inom kommunens verksamheter när det gäller löner, attityder och värderingar. Givetvis vill de ha lite genustramsutbildningar i skola och kommunala förvaltningar. Varför inte lite postmodernism och marxistisk teori när man ändå är igång?

3.      Internet ska vara fri i hela kommunen via wlan. (Betyder fri gratis?)

4.      Kommunen ska ta ansvar för sin del av klotet genom en samordnad energi- miljö- och klimatstyrning som omfattar hela kommunens verksamheter.

Och under sista rubriken efterfrågar Miljöpartiet medborgarnas tankar och förslag. En trevlig avslutning som skapar en känsla av att partiet är öppet för nya idéer.  

/Fredrik Runebert


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0