Marie Lenholm (m) har ungdomsproblem som en av sina hjärtefrågor

Marie Lenholm står som åttonde namn på Moderaternas riksdagslista.

---

1. Vad är den viktigaste frågan för dig och ditt parti?

Arbete då det är grunden till vår välfärd.


2. Hur ska företagsklimatet bli bättre?

Sänkta arbetsgivaravgifter, lätta upp byråkratin, enklare vardag för småföretagare och en större trygghet för de som tar steget och vågar satsa!


3. Är Lissabonnfördraget bra eller dåligt? Varför?

Jag är inte tillräckligt insatt i den frågan idag för att kunna ge ett vettigt svar.


4. Är det svenska skattetrycket för högt eller är skattetrycket bra som det är? Varför?

Jag tycker att det är för högt då det måste löna sig att arbeta och ge utrymme för valfrihet. Jag tycker att själva systemet är bra, men att det säkerligen kan optimeras och att skatterna kan användas på ett bättre sätt. Tycker inte att vi i tillräcklig utsträckning ger de människor som verkligen är i behov av samhällets stöd, unga som äldre, det som jag gärna betalar skatt till. Samtidigt finns det de som utnyttjar systemen och det är något som vi i större grad måste komma tillrätta med. Om vi kom tillrätta med "missbruket" av skattemedel är jag säker på att vi skulle kunna sänka skatten och ändå öka välfärden.


5. Bör svensk arbetsrätt reformeras? Varför?

Ja, jag tycker nog det då det kan vara lite väl stelbent ibland. Här måste finnas ett samförstånd som ger företag förutsättningar att lyckas samtidigt som det måste finnas utrymme för olika personligheter och förmågor i arbetslivet.


6. Vad är er inställning till arbetskraftsinvandring respektive flyktingmottagning?

Jag tycker det är bra i grunden men att vi kanske inte alltid hanterar frågor kring invandring och flyktingar på ett så bra sätt. Det kan aldrig vara OK att människor som sökt sig till Sverige ska utvisas efter många år här. Det är inte mänskligt. Jag tycker också att vi måste våga vara öppnare i diskussionerna. Vi kan aldrig komma tillrätta med våra misslyckanden i dessa frågor om ingen vågra prata om problemen högt.


7. Finns det behov att förändra sjukförsäkring och a-kassa?

Det är alltid viktigt att följa upp hur beslut och nya regler slår. Det kan vara svårt att förutse alla tänkbara situationer. De förändringar som gjorts har varit nödvändiga och har gett resultat, men vissa frågetecken behöver rätas ut. A-kassan behöver ses över.


8. Vad är den effektivaste metoden för att minska miljöhoten?

Skatter är en väg att gå, men det måste användas med fingertoppskänsla så att det ger rätt och mest effekt på rätt ställe. Högre inblandning av förnybara bränslen är en väg att gå och ger ganska stor effekt snabbt. Tror att den vägen är snabbare och enklare att gå än att använda förbud som metod.


9.
Vad är din inställning till vår nuvarande försvarspolitik?

Känner mig inte tillräckligt insatt för att svara på den frågan i dagsläget.


10.
Ser du några integritetsproblem med FRA-lagen, datalagringsdirektivet och IPRED? Var drar du gränsen för individens integritetsskydd?

Det är svåra frågor tycker jag. Vart går gränsen för integritet gentemot att skydda?


11. 
Vad anser du behöver göras för att minska brottsligheten och snabba på behandlingen av exempelvis ungdomsbrottslingar?

Större fokus och medel till barn i behov av särskilt stöd. Jobba med förebyggande istället för att släcka bränder. Så tidigt som möjligt hitta vägar för att bryta barn och ungdomars väg mot brottslighet. Våga se, våga agera och använda evidensbaserade metoder för att komma tillrätta med olika problematiker. Se individer, bemöta de med respekt. Våga tala öppet om frågorna, våga vara vuxna och inse att det som kostar lite idag kommer bli mycket dyrt i en framtid om vi inte tar kostnaden här och nu. Snabba på utredningstider hos polisen och åklagarmyndigheten. Öka kunskapen inom Socialtjänsten, förändra utbildningen för socionomer, attitydförändringar och ökat engagemang. Det finns mycket att göra här och det kanske märks att det är en av mina hjärtefrågor!


12. Många ungdomar hamnar hos kronofogden, vad anser du att man bör göra åt saken?

Här finns ett föräldraansvar att lära sina barn om ekonomi och kanske ett läge för skolan med ett nytt ämne för att öka förståelsen. Större krav på bättre kreditprövningar, tydligare och mer lättförståelig information om vad ett lån egentligen kostar. Ibland är det ju också tyvärr så att man kan inte lära av något annan än av sina egna misstag.

Med vänlig hälsning
Marie Lenholm

---

Tack!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0