Söndagskrönika nr. 3.

Vecka 23. Under veckan har det börjat röra på sig när det gäller vår utskickade enkät till kommunfullmäktigekandidater och till landstingsfullmäktigekandidater. Moderaten Sara Randström har tagit sig tid att besvara kommunenkäten och miljöpartisterna Roland Söderberg, Wojciech Nedzewicz, Richard Holmqvist och Nils Gossas har gjort detsamma med landstingsenkäten. Det är vi mycket tacksamma för.

Förhoppningsvis kommer fler att ta sig tid att besvara våra frågor och framöver kommer vi att påbörja en marknadsföringskampanj för att informera väljarna i Avesta att vår blogg existerar.

Även om en vänsterpartist och en socialdemokrat inte delar våra värderingar kan de få ett underlag till vilka kandidater de ska rösta på genom att helt enkelt läsa kandidaternas svar. Våra eventuella kommentarer och analyser kan de ju ignorera om de inte får något mervärde av dem.

Vi har också fått en inbjudan från Bert Magnusson från Dalarnas Sjukvårdsparti. Det råder dock osäkerhet om han verkligen ställer upp som kandidat i valet, han själv förnekar det trots att hans namn finns med på valmyndighetens valsedlar. Om det inte finns fler Bert Magnusson i Dalarnas Sjukvårdsparti kan denna förvirring utgöra en varningssignal till väljarna. Hur står det till med ordningen i partiet som dessutom inte har en uppdaterad hemsida utan har kvar hemsidan för Folkkampanjen för sjukvården där avhopparen Ken Swedenborg enligt hemsidan är kvar som förbundsordförande och där hans tal fortfarande finns publicerade? Det verkar vara en rejäl soppa som vi nog gör bäst i att rata.

En ytterligare varning är vänsterpartiets Jocke Hall som har svårt att föra en saklig diskussion och som hellre ägnar sig åt arrogans och personpåhopp. Här har Brukskapitalisterna gett vänsterpartiväljarna en möjlighet att rannsaka en av kandidaterna. Gillar man agitationsretorik med personpåhopp så kan man kryssa för Hall. Gillar man det inte kan man undvika ett personkryss på Hall.

Fredrik Runebert har under veckan blivit publicerad i Avesta Tidnings insändarsida Dialog angående inlägget om hur lång tid det tar för investeringen av upprustade storkök att betala sig. Brukskapitalisterna har fått tjänstemännens förslagsunderlag tillskickad och en analys av förslaget kommer att publiceras under veckan. Som teaser kan vi avslöja att förslagstexten ger en bättre bild av investeringen än vad referatet i Avesta Tidning och snacket på staden ger sken av. Det tyder på dålig kommunikation och marknadsföring.

På dialogsidan har även socialdemokraten Kurt Kvarnström kritiserat alliansregeringen för att arbetslösheten och utanförskapet har ökat under de senaste fyra åren. Fakta talar dock ett annat språk. Trots en finanskris och en lågkonjunktur som kan mäta sig med 30-talskrisen har Alliansregeringen lyckats hålla statens finanser under kontroll, till skillnad från de flesta andra västländer. Sverige är ett av få länder i EU som faktiskt lever upp till stabilitetspaktens krav för euron. Under första kvartalet 2006 var antalet personer i utanförskap, dvs. socialbidrag, a-kassa, sjukpenning och förtidspension, 1.063.220. I dag är antalet personer i utanförskap 897.782. Så trots finanskris och lågkonjunktur har alltså Alliansregeringen lyckats leverera vallöftet om minskat utanförskap. Det är en bedrift som inte kan överskattas. (En eloge ska givetvis delas ut till den tidigare statsministern Göran Persson som var en av de viktigaste personerna när det gäller att skapa stabila regler för budgetarbete och uppföljning.)

Det har debatterats för fullt på dialogsidan på AT om ”speedwayrondellen eller som den heter nu ”konstrondellen”. Det är som vanligt folk som tycker att kommunens pengar skulle kunna användas bättre, medan det finns andra som tycker att den gör Avesta finare. Vi håller med Lena Sjögren i hennes resonemang att allt är finare än en sönderslagen speedwaycykel. Vi på brukskapitalisterna kommer att inom en snar framtid även kommentera lite mer när det gäller skönhet och funktion i Avesta kommun. Detta med anledning av den rapport som kommunen gjort om stadsplanering i centrum.

Ett agerande som vi på brukskapitalisterna inte har tagit upp men som vi kommer att skriva om snart är om bron över jularboån. Ordförande i fritid- och teknikstyrelsen Patrik Engström tog ett beslut att köpa en bro som var långt ifrån budgeterat i räkenskaperna. Mer om detta och mer om politikers odemokratiska beslut inom kommunen historiskt sätt kommer det att komma mer av i framtiden.

Ökat våld på stan och i synnerhet på Marcustorget har gjort att politikerna i Avesta kommun har valt att låta torget kameraövervakas. Detta är det förstås delade meningar om bland Avestaborna. Många anser att det är kränkande medan vissa anser att detta är ett nödvändigt ont. Förra året anmäldes det ca 200 brott i området runt Marcustorget. Men för att göra något åt detta så anser jag, Per, att detta med övervakningskameror är ett bra bekämpningsmedel. Att det skulle vara kränkande anser jag inte att det inte är. Har man har rent mjöl i påsen så behöver man inte oroa sig för sådana saker som att det skulle vara kränkande. Jag tycker det är mer värt att känna sig trygg på stan även på kvällarna. Kränkande är det väl ändå om man oprovocerat drabbas av våldet och brotten.

Uppdatering: Fredrik Runebert delar uppfattningen att kameraövervakning är okey på vissa offentliga platser så länge det inte blir en politisk förevändning att expandera övervakningen till alla offentliga platser. Det finns alltid en risk för ett sluttande plan. Det finns också en övertro på vad övervakningskameror uppnår. Studier från BRÅ uppvisar inga nämnvärda effekter på brottsnivån på den plats där övervakningskameror finns. Runebert tar också helt avstånd från argumentet att den som inte har något att dölja inte behöver vara rädd för övervakning. Med en sådan argumentation kan man även argumentera för kameraövervakning i våra sovrum. Jag har inget att dölja i mitt sovrum, men jag vill ändå inte vara övervakad i mitt eget hem. En bättre argumentationslinje är att jämföra nyttan av kameraövervakningen med kostnaden i form av kränkning. Det är alltid en kränkning att vara övervakad, men det kan vara värt det för att minska risken för att bli nedslagen, vilket också är en form av kränkning.

Detta får avsluta denna söndagskrönika. Men var med nu och läs för som ni ser så kommer det att komma upp mycket intressant läsning

Per Wallman
Fredrik Runebert


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0