Reinfeldt bör ta Dalamoderaterna i örat

Moderaterna övertar Socialdemokraternas roll som samhällsbärande parti. Det menar Fredrik Reinfeldt på DN-debatt där han tydligt klargör hur vänsterpartierna har en politik för särintressen. Tyvärr har svensk politik under hela 1900-talet varit en excercis i särintressepolitik där riktade insatser mot viktiga väljargrupper såsom spannmålstullar, LAS-lagar, maxtaxa och jämställdhetsbonus utlovas och genomförs genom att låta allmänintresset betala kalaset. Det är ju så att bidrag och skattesänkningar till vissa grupper har en mycket positiv och tydlig effekt för särintressena, medan finansieringen delas upp på ett stort antal individer så att varje särintressesatsning inte märks så mycket. Problemet är bara att många bäckar små till slut blir en hel ocean. Därav den offantliga sektorn.

Fredrik Reinfeldts ansats att vilja tala för allmänintresset och den vanliga medborgaren, precis som Kristdemokraterna talar om verklighetens folk i motsats till kultureliten, är bara att applådera. Problemet uppstår när politiken ska omsättas till verklighet. Då blir det höjda alkoholskatter, höjda bensinskatter, sänkta skatter till pensionärer och kollektivavtalskramande. Om Moderaterna verkligen vill vara ett parti för allmänintresset bör de sluta upp med att leka socialdemokrater och dadda med fackföreningarna genom att som Gunilla Carlsson helt plötsligt bli kollektivavtalsfantast. Menar partiet allvar bör de lyssna på medborgarna i stället för fackliga organisationer, bry sig mer om de arbetslösa än de som redan har jobb, samt ta individens rättigheter i försvar mot fackliga tvångsmetoder som har stöd i svensk lagstiftning. Jag tänker då främst på LAS och MBL, men även på kollektivavtalslagen som tvingar företag utanför Svenskt Näringsliv att förhandla med fackförbund, att koppla sina löner till kollektivavtalen samt att inte själva bestämma över vilka som ska vara anställda i företaget.

Moderaterna bör även inse att företagsamheten inte är ett särintresse utan ett allmänintresse. Reinfeldt borde konsultera moderaten Tomas Tobé som vill komplettera arbetslinjen med företagslinjen eftersom det talas alldeles för lite om hur jobben skapas. Det är företagen som skapar jobb, inte arbetsutbudet som vår finansminister verkar tro. (Därmed inte sagt att jag är emot Alliansregeringens arbetsutbudspolitik, populärt kallat arbetslinjen, tvärtom. Men vill man uppnå resultat går det inte att vara så endimensionell som Alliansregeringen har varit i fyra år.)

Men framföralt, och det här är viktigast, vill Fredrik Reinfeldt återuppta den slängda handsken från Thorbjörn Fälldin och Gösta Bohman som var medborgarnas försvarare mot det stora systemet då bör han genast ta sina lokala kollegor i Dalarna i örat och förklara vikten för dem med att hålla en dialog med medborgarna. Ännu har inte en enda moderat besvarat Brukskapitalisternas enkät till landstings- och riksdagsvalet. Kanske tror de att de inte behöver anstränga sig för att få våra röster till allianspartierna, eller också är de bara lata. Hur som helst har de ett ansvar att föra en dialog med de väljare som de vill representera. Allt annat är arrogant översitteri.

Så upp till bevis moderater! Vill ni vara ett parti för allmänintresset och medborgaren eller vill ni vara en byråkratisk koloss som bara satsar på gammelmedia?

Jag misstänker att retoriken om allmänintresset snarare utgår från Jean-Jacques Rousseaus allmänvilja än om individens fri- och rättigheter. Med allmänintresset åsyftas nog kollektivets rätt framför individens och medborgarens. Det är Rousseaus kollektivistiska allmänintresse snarare än John Lockes individbaserade allmänintresse som Moderaterna flirtar med. Men tänk på att det främsta allmänintresset är just de enskilda medborgarna, inte någon abstrakt kollektividentitet.

Fredrik Runebert

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0